Доступність посилання

ТОП новини

Документ ЄС пропонує створити посаду віце-прем’єра України з євроінтеграції


(©Shutterstock)
(©Shutterstock)

Дев’ять країн ЄС хочуть прискорення реформ і євроінтеграції України та пропонують ще більшу допомогу

У документі, який підготували дев’ять країн ЄС, говориться про повільні темпи реформування України і міститься заклик до решти країн Євросоюзу активніше сприяти реформам та євроінтеграції України. Також міститься заклик до Києва створити посаду віце-прем’єра з європейської інтеграції. Окрім цього, є заклик і до самого ЄС мати більш активну присутність в Україні – причому концентруватися не лише на Києві, але й активніше йти в регіони – зокрема проектами, які відчують пересічні українці.

Тло появи документу таке: в той час як офіційний Київ подає грудневе рішення ЄС щодо безвізового режиму для громадян України як великий успіх у проведенні реформ, кілька ключових країн ЄС нарікають на повільний темп реформ, а також на недостаню комунікацію урядом із українськими громадянами щодо процесу євроінтеграції та неактивну наочну представленість ЄС в Україні.


Документ, який вдалося отримати Радіо Свобода в європейських інституціях, підготували Данія, Швеція, Польща, Нідерланди, Німеччина, Британія, Румунія, Естонія та Литва. У цій дев’ятці два європейські важковаговики – Німеччина та Британія, Нідерланди, що нині головують у ЄС і де буде в квітні консультативний референдум щодо Угоди про асоціацію України з ЄС.Решта – країни, які в активний спосіб підтримують курс України до ЄС, особливо наполягаючи на терміновості допомоги Києву на тлі анексії Криму та російської агресії на сході України.

Документ, назва якого «Надаючи новий імпульс українським реформам», буде запропонований на розгляд решті двом третинам держав-членів ЄС на Раді Євросоюзу на рівні міністрів закордонних справ у Брюсселі у понеділок, 18 січня.

«Український уряд і парламент терміново мають відгукнутися на вимоги громадськості й примножити свої зусилля для ухвалення та втілення ефективних реформ, зокрема щодо боротьби з корупцією», – читаємо в документі.

І хоча документ визнає значний прогрес в плані ухвалення нових законів, він вказує і на невирішені проблеми, які стоять перед Україною.

«У деяких галузях реальне втілення реформ відстає і гальмується корисливими інтересами та браком компетентності… Складні процеси змін і брак відчутних результатів створюють розчарування й розпач серед українців», – сказано в документі.

Віце-прем’єр з євроінтеграції

У другому абзаці документу говориться про потребу створення в уряді України «прозорої та ефективної координуючої структури для реформ». Зокрема вказується на потребу створення посади віце-прем’єра з європейської інтеграції.

Олександр Сушко
Олександр Сушко

Як каже український експерт-міжнародник Олександр Сушко, тема віце-прем’єра з євроінтеграції витає в повітрі вже останні 12 років. Така посада існувала в урядах після Помаранчевої революції і обіймали її Олег Рибачук (союзник тодішнього президента Віктора Ющенка) та Григорій Немиря (союзник екс-прем’єра Юлії Тимошенко).

«Уже двічі така посада в уряді існувала. І цей досвід не можна вважати надто вдалим, однак це не означає, що сама ідея погана. Бо у нас то була така собі церемоніальна посада, на яку призначалася людина без конкретних важелів впливу на політику. Це було або почесним засланням, або прикриттям інших функцій. Так чи інакше, реального впливу на політику ця посада не мала», – сказав Сушко в інтерв’ю Радіо Свобода.

Після Революції гідності в лютому 2014 року посаду віце-прем’єра з євроінтеграції пропонували Борису Тарасюку. «Але він відмовився, саме мотивуючи тим, що не хоче грати церемоніальну роль, яка ні на що не впливає. Тому я б не хотів, аби це питання перетворилося у мантру. Мовляв, давайте введемо таку посаду, і це вирішить усі проблеми», – каже Сушко.

Олег Рибачук
Олег Рибачук

А колишній віце-прем’єр з питань євроінтеграції Олег Рибачук сказав Радіо Свобода, що на Ризькому саміті «Східного партнерства» наприкінці травня минулого року президент Петро Порошенко «особисто сказав, що буквально за лічені дні ми побачимо цього віце-прем’єра. Порахуйте, скільки днів минулого з того часу. Я був впевнений, що вони зроблять це хоча б до кінця 2015 року».

Ця людина повинна мати довірливі стосунки і з президентом, і з прем’єром, і з парламентом. Це не може бути якийсь там чиновник!
Олег Рибачук

«Але виникає питання: якщо з’явиться якась персона, то ця вона має бути великим авторитетом. Ця людина повинна мати довірливі стосунки і з президентом, і з прем’єром, і з парламентом. Це не може бути якийсь там чиновник! Ця людина повинна мати довіру і вміти співпрацювати. Мені дуже складно зараз уявити підбір такої кандидатури», – каже Рибачук.


І Сушко, і Рибачук вказують на те, що нині інколи непрості політичні стосунки між президентом Петром Порошенком та прем’єром Арсенієм Яценюком і їхніми союзниками можуть накладати відбиток на пошук такої кандидатури. І обидва лідери, кажуть Сушко й Рибачук, – бачать саме себе особисто в авангарді євроінтеграції.


«Жоден прем’єр, перебуваючи на посаді, не прагнув до того, щоб така ідея матеріалізувалася у повній мірі саме через те, що в цьому вбачалася потенційна конкуренція. І якщо з’явиться сильний віце-прем’єр з європейської інтеграції, то він, можливо, відтінятиме собою прем’єр-міністра», – каже Сушко.

«Тому прем’єр-міністр не поспішає, щоб була ця посада і щоб призначити на неї сильну фігуру, яка вимагатиме не церемоніальних, а реальних повноважень», – додає експерт.

На відміну від часів після Помаранчевої революції, нині уряд має прямі зобов’язання, які передбаченні Угодою про асоціацію і вільну торгівлю
Олег Рибачук

А Рибачук зауважує: «На відміну від часів після Помаранчевої революції, нині уряд має прямі зобов’язання, які передбаченні Угодою про асоціацію і вільну торгівлю. І будуть шукати цапів-відбувайлів. І в мене є таке відчуття, що оця нова людина може йти на посаду цапа-відбувайла. Бо те, що не було зроблено за останній рік чи два – все це радісно можуть повісити на цю людину».


ЄС хоче активної присутності в регіонах України

У документі дев’яти країн-членів ЄС говориться також про потребу більшої допомоги Україні в проведенні реформ. Для більшої прозорості, з українського уряду натомість вимагають активнішого переходу на принципи електронного уряду,– щоб судова система, державна фіскальна служба та митниця були прозорими і свої рішення публікували в інтернеті.

Також Євросоюз, на думку дев’ятки, має посилити свою присутність і, так би мовити, «пізнаваність» не лише в Києві, але й в українських регіонах.

Це, серед іншого, має включати більшу кількість візитів чільних європейців до України.

«ЄС має розглянути можливість вибору кількох флагманських проектів у ключових галузях, які в короткий проміжок часу можуть продемонструвати відчутні результати, включно в регіонах, і поліпшити наочну присутність ЄС», – читаємо в документі.

Олег Рибачук активно підтримує бажання ЄС не зосереджуватись лише на Києві, а й активно йти в українські регіони.

Треба вести масово таких людей в Україну і ефект їхнього виступу не в Києві, а саме в регіонах – в рази буде більшим!
Олег Рибачук

«Я це абсолютно підтримую! Це те, що працює, цього не може бути забагато. І тут особливу цінність становлять ті країни, які були в нашій шкурі, які були членами отого соціалістичного, «совєтського» табору і які вийшли зараз на новий рівень. Там деякі експерти і чиновники володіють російською мовою і вони успішно пройшли процес євроінтеграції. І там багато таких чиновників і міністрів, – зазначає Рибачук. – І треба вести масово таких людей в Україну і ефект їхнього виступу не в Києві, а саме в регіонах – в рази буде більшим! Тому таку ініціативу треба лише вітати».

  • Зображення 16x9

    Ростислав Хотин

    Працював кореспондентом агентства Reuters у Києві, на Всесвітній службі «Бі-Бі-Сі» в Лондоні, кореспондентом телеканалу «1+1» та агенції УНІАН у Брюсселі, а нині – редактор Радіо Свобода в Празі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG