Доступність посилання

ТОП новини

Італійський активіст Майдану бореться з пропагандою Кремля: написав книжку і взявся за фільм


Італієць Мауро Воерціо під час поїздки на Донбас
Італієць Мауро Воерціо під час поїздки на Донбас

«Пропагандисти найбільше бояться поінформованих людей»

Італійський підприємець Мауро Воерціо (Mauro Voerzio), власник туристичного бюро у Києві, а ще палкий прихильник України, гордо носить на шиї акредитацію у зону АТО. Після 2 місяців на Майдані, де супроводжував італійських репортерів, поширював, як сам каже, правду про революційні події в соціальних мережах, він продовжив свої поїздки не лише до столиці України, але й на її схід. На рахунку Мауро Воерціо низка відеорепортажів з фронту, статей у італійських медіа, книжка «Ангели Майдану», а тепер ще й документальний фільм «Майдан: 2 роки по тому». Все це, за словами італійця, його скромний внесок у боротьбу з всюдисущою російською пропагандою.

– Після написання книжки «Ангели Майдану» Ви почали знімати документальний фільм. Хто Ваші герої та чи помітили Ви у них розчарування через два роки після пережитих подій?

Електронна книга «Ангели Майдану» Мауро Воерціо
Електронна книга «Ангели Майдану» Мауро Воерціо
Потрібно, щоб змінилося декілька поколінь українців і ці радянські стереотипи зникли з ДНК нації. Разом з тим я бачу великі перспективи України на цьому шляху

– Я записував тих людей, з якими спілкувався під час Майдану. Очевидно, що я почув, як негатив, так і позитив. І це нормально критикувати, але не деструктивним, а конструктивним чином. Це було б божевіллям думати, що все довкола буде змінюватися швидко і лише за 2 роки після Майдану все буде по-іншому, особливо під час війни. Розумієте, не можна десятки років комунізму витерти одним розчерком пера. Потрібно, щоб змінилося декілька поколінь українців і ці радянські стереотипи зникли з ДНК нації. Разом з тим я бачу великі перспективи України на цьому шляху. У вас дуже розумна і активна молодь, яка воює на фронті й допомагає тут, в тилу. Вони хочуть збудувати нову країну, тож Україна з такою молоддю обов’язково буде успішною.

Що ж стосується конкретних людей, з якими я спілкувався, то, знаєте, на їхньому місці я б теж дуже критично все сприймав, адже в цьому стані ніби війни, а водночас і не війни, у мене б теж виникали сумніви, чи в правильному напрямку рухається країна і чи не треба рішучіших дій.

– Після Майдану Ви повернулись в Італію, але згодом вирішили поїхали на фронт? Для чого?

Я був у Пісках, Авдіївці, Щасті, Курахово, Мар’їнці і поїхав туди, щоб задокументувати все, що там відбувається
Держава має серйозно попрацювати над програмою для ветеранів

– Я був у Пісках, Авдіївці, Щасті, Курахово, Мар’їнці і поїхав туди, щоб задокументувати все, що там відбувається. Мені пощастило на власні очі побачити зміни, які сталися з військовими. Спершу це були люди, в яких було велике бажання, але вони не зовсім знали, що з цим усім робити. Сьогодні ж все набуло більш професійного рівня. Разом з тим, я вважаю за потрібне наголосити, що держава має серйозно попрацювати над програмою для ветеранів. Для них важливими є не лише емпатія, яку вони відчують у суспільстві, але й спеціальні програми реабілітації, правильна інтеграція у суспільстві. Я бачив дуже жорсткі умови, в яких перебували воїни. Лише це може кардинально змінити їхню свідомість, не кажучи про вбивство і смерть.

Репортаж Мауро з Пісків


– Зараз Ви активно дописуєте в італійські ЗМІ і активно боретесь з російською пропагандою у своїй країні…

Вважаю, що Італія є найбільш проросійською країною у Європі. Головні канали та друковані ЗМІ навіть не мають кореспондентів у Києві, а використовують кореспондентів з Москви

– Так, адже вважаю, що Італія є найбільш проросійською країною у Європі. Головні канали та друковані ЗМІ навіть не мають кореспондентів у Києві, а використовують кореспондентів з Москви. Тому ви можете собі уявити, що репортер з Росії може повідомити про Україну. Розповім вам кумедний випадок. Є така відома журналістка з газети La Repubblika. Більше 15 років вона працювала у Москві, і під час Майдану ця жінка приїхала до Києва і розмовляла виключно англійською, хоча добре володіє російською, оскільки боялася, що стане жертвою зґвалтування з боку українських «нацистів». Це все при тому, що вона італійка, журналістка і має достатньо прогресивний спосіб мислення. Але повертаючись до Італії. Італія мала одну з найсильніших комуністичних партій в Європі і всі лідери того часу вчилися у Москві. Досі між ними зберіглася тісна мережа комунікації і стосунків, досі йдуть значні потоки коштів.

За останні два роки в Італії з’явилось купа культурних асоціацій, в назві яких є регіон Італії і слово Росія
В моєму регіоні президент такої асоціації – Олександр Дугін

Крім того, виглядає дуже дивно, що за останні два роки в Італії з’явилось купа культурних асоціацій, в назві яких є регіон Італії і слово Росія. У кожній з цих асоціацій є хтось із Російської Федерації і хтось з впливових італійських політиків. Вони не ведуть культурну політику, вони займаються пропагандою. Наприклад, в моєму регіоні президент такої асоціації – Олександр Дугін. Вважаю, що цим все сказано.

Ще один промовистий приклад. У нас, як і в Україні, більшість ЗМІ (майже 80%) перебувають у руках проросійських партій. І така популярна онлайн газета Limes, яка опублікувала карту Криму, де він зображений як частина Росії. Посол України в Італії одразу надіслав ноту незадоволення, де висунув претензію до такого зображення, на що отримав образливу відповідь, що, мовляв, якщо йому це не подобається, то це його проблема, а не видання. Варто зазначити, що газета фінансується нафтогазовою компанією, тісно пов’язаною з режимом Путіна. Декілька днів тому я опублікував статтю, в якій описав цю ситуацію і зазначив, що директор цієї газети раніше говорила, що українці – «вороги» і «нацисти».

Та це не одна газета. Є ще Sputnik, яка щоденно публікує новини проти України італійською мовою, відвідуваність забезпечує фабрика тролів із Санкт-Петербурга, які клікають і поширюють контент.

– Тоді як одна людина, як Ви, може протистояти цій грошовитій системі?

Україні треба розбудувати і налагодити тіснішу співпрацю з журналістами, які б писали про неї. Дієвою є і культурна пропаганда

– Одна людина не може. Україні треба розбудувати і налагодити тіснішу співпрацю з журналістами, які б писали про неї. Дієвою є і культурна пропаганда. Своїми досягненнями треба ділитись і пояснювати про себе більше. Про те, що у вас інші поети, художники… Важливо також розвивати туризм, адже люди приїдуть і побачать, що вулицями не бігають «нацисти», а ходять звичайні, добрі люди, що тут смачна їжа і красива природа. Тоді вони повернуться і сміятимуться у вічі пропагандистам. Щоб побороти пропаганду, треба розшити об’єктивні знання європейців про Україну. Пропагандисти найбільше бояться поінформованих людей.

Репортаж із Межигіря

  • Зображення 16x9

    Ірина Стельмах

    На Радіо Свобода працюю з вересня 2012 року. У 2011 році отримала диплом бакалавра журналістики ЛНУ імені Івана Франка. Того ж року вступила на магістратуру у Могилянську школу журналістики. Активно вдосконалюю знання англійської, польської та болгарської мов. Займалась плаванням, дублюванням фільмів та серіалів українською .

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG