Доступність посилання

ТОП новини

В ОБСЄ засудили обстріл її патруля біля Донецька


(©Shutterstock)
(©Shutterstock)

В Організації з безпеки і співпраці в Європі засудили обстріл її патруля, що стався в суботу біля лінії розмежування неподалік Донецька.

Як заявив голова Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ в Україні Ертугрул Апакан, спостерігачів місії обстріляли зі стрілецької зброї в той час, як вони працювали задля відновлення критично важливої інфраструктури поблизу містечка Мар’їнки, що контролюється владою України і безпосередньо прилягає до тимчасово окупованого Донецька з південного заходу.

Цей та інші попередні схожі інциденти цілковито неприйнятні, враховуючи, що спостерігачі беззбройні і прибули до України з метою нормалізації і стабілізації становища в галузі безпеки і, по суті, є миротворцями, мовиться в заяві Апакана, оприлюдненій у ніч на неділю.

Якщо спостерігачі не можуть виконувати свої обов’язки, не може бути ні безпеки, ні стабілізації, додав він.

СММ ОБСЄ в оперативному звіті про подію повідомила теж уже в ніч на неділю, що інцидент стався в суботу об 11:40 на полі поблизу Мар’їнки, приблизно за півтора кілометра від лінії контакту: спостерігачі почули один чи два постріли і в той самий час побачили розбиту задню шибку одного зі своїх автомобілів, що стояв таким чином, що його задня частина була спрямована на захід-південний захід (тобто в напрямку до тимчасово окупованих територій).

Пополудні в суботу про обстріл машини представників ОБСЄ в Мар’їнці повідомив прес-центр штабу антитерористичної операції, заявивши, що його здійснили бойовики зі снайперської зброї.

«Снайпер незаконних збройних формувань із непідконтрольної українському урядові території окремих районів Донецької області обстріляв автомобіль патруля місії ОБСЄ. Представники СММ не постраждали, їхньому життю вже ніщо не загрожує, однак автомобіль пошкоджено», – повідомили у прес-центрі.

За його даними, представники СММ ОБСЄ були у складі патруля, до якого також входили офіцери української сторони Спільного центру контролю і координації, сапери ДСНС України та військовослужбовці цивільно-військового співробітництва; головним завданням спільного патруля було забезпечити безпеку цивільного персоналу, який виконував ремонтні роботи для відновлення пошкодженого газопроводу в Мар’їнці, де вже більше ніж півроку немає газу.

Невдовзі після цієї заяви зі своєю версією виступили донецькі сепаратисти, стверджуючи, що спостерігачів СММ ОБСЄ обстріляли біля Мар’їнки, на підконтрольній владі України території, «українські диверсанти». «Це була ретельно спланована робота української розвідувально-диверсійної групи», – заявив анонімний представник сепаратистського угруповання «ДНР», визнаного в Україні терористичним.

Раніше спостерігачі ОБСЄ вже не раз потрапляли під обстріли на сході України, і в багатьох із цих випадків обставини свідчили, що їх здійснили з позицій спільних сепаратистських і російських сил; випадковий обстріл із боку українських військ був підтверджений одного разу. Сепаратисти, зі свого боку, щоразу звинувачують у таких обстрілах українські війська.

XS
SM
MD
LG