Доступність посилання

ТОП новини

Реформи України і «Мінськ» – в центрі уваги європейської дипломатії (оновлено)


(©Shutterstock)
(©Shutterstock)

В ЄС кажуть, що санкції щодо Росії можуть залежати й від того, як йде реформування України

Брюссель – Перше в цьому році засідання Ради міністрів закордонних справ ЄС і перше обговорення українського питання відбувається 18 січня у Брюсселі. Як заявляють європейські політики, вже те, що Україна знову в порядку денному дипломатів – це добрий сигнал, але Європі треба триматися твердої лінії щодо Росії, тиснути на неї для дотримання мінських угод. Представники Європарламенту також очікують від голів дипломатичних відомств ЄС чіткої позиції щодо безвізового режиму та вимогливого ставлення до проведення українських реформ.

Реформи України і «Мінськ» – в центрі уваги європейської дипломатії
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:44 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Щодо Росії, яка дестабілізувала Україну та втримує ситуацію на Донбасі напруженою, ЄС має залишатися невідступним, – переконаний німецький євродепутат Мікаель Ґалер. Тому, після позитивних сигналів, пов’язаних із початком зони вільної торгівлі з Україною та сподівань скасувати візи протягом 2016 року, внесення українського пункту до плану обговорень голів європейських дипломатичних відомств – це вже добрий сигнал. Євросоюз має притримуватися обраної ним лінії, – вважає європарламентар.

Росія – не спостерігач, а дійова особа. Адже саме вона спровокувала всю цю ситуацію
Мікаель Ґалер

«Ми мусимо бути твердими щодо «мінська» та реагувати на те, що відбувається, – каже Ґалер. – Ми бачимо, що повного виконання цих угод немає, особливо з боку територій, контрольованих росіянами. Треба там провести за українським законодавством та згідно зі стандартами ОБСЄ. У цьому сенсі Росія – не спостерігач, а дійова особа. Адже саме вона спровокувала всю цю ситуацію».

Для того, щоб провести консультації з європейцями щодо «Мінська», віз, торгівлі та реформ, до Брюсселя прибуде й український міністр закордонних справ Павло Клімкін.

Григорій Жигалов: У списку питань Ради міністрів ЄС щодо України – створення в українському уряді посади віце-прем'єра з євроінтеграції

Пленкович: реакція ЄС на російське ембарго українських продуктів – недостатня

Євродепутат від Латвії Сандра Калнієте через підтримку України та критику дій Кремля потрапила у російський список «нев’їзних» осіб. Однак, від своїх переконань політик не відступає. «Україна має залишатися серед пріоритетних завдань європейської зовнішньої політики», – заявляє Калнієте.

Немає нових сигналів, які мають бути надіслані з Брюсселя
Сандра Калнієте

«Взагалі, немає нових сигналів, які мають бути надіслані з Брюсселя. За винятком підтвердження: «Мінськ» має бути імплементований, а Україна має продовжувати приготування до безвізового режиму, аби бути до цього готовою», – вважає латвійский політик.

Заклик до Єврокомісії пришвидшити підготовку законодавчої пропозиції із внесення українців до списку людей, що можуть подорожувати Євросоюзом без віз, зробив на минулотижневій зустрічі з головою європейської дипломатії Федерікою Моґеріні хорватський євродепутат і голова делегації співробітництва з Україною Андрей Пленкович. Крім того, він наголошує, що ЄС недостатньо відреагував на те, що Росія впровадила ембарго на українську продукцію та її транзит до Центральної Азії російською територією.

«З боку ЄС щодо цього має бути чітка реакція, ми мусимо надіслати Москві зрозумілий сигнал, що ми проти того, що у відповідь на ЗВТ нею впроваджені економічні обмеження на українські товари та скасована вільна торгівля (в рамках СНД)», – каже європарламентар.

Брок – Києву: «виконайте вашу власну частину роботи»

Голова парламентського комітету закордонних справ Ельмар Брок пояснює Радіо Свобода, що ЄС тримає руку «на пульсі» України, але й має бути вимогливим щодо реформування держави: робіть вашу частину роботи.

Якщо в самій Україні нічого не змінюватиметься на краще, не здійснюватимуться реформи, то мені складно буде пояснити пересічним німцям, задля чого вони втрачають роботу
Ельмар Брок

«У регіоні, звідки я родом, є компанії, які внаслідок санкцій втратили половину торговельного обігу. І мені доводиться пояснювати тим людям, чому ми притримуємся санкцій. Однак, якщо в самій Україні нічого не змінюватиметься на краще, не здійснюватимуться реформи, то мені складно буде пояснити пересічним німцям, задля чого вони втрачають роботу», – закликає він.

З огляду на це, євродепутат радить: «Для того, щоб Європа зберегла санкції, а ми вже бачимо дебати щодо цього у Франції, в Італії, рекомендація є такою: виконайте вашу власну частину роботи, проводьте конституційні зміни. Імплементація – це вже інша історія, але, принаймні, ухваліть щодо цього відповідні рішення».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG