Доступність посилання

ТОП новини

В ЄС хочуть від України прискорення реформ і кращої координації зусиль


(©Shutterstock)
(©Shutterstock)

Головним пріоритетом має бути безпека України і Європи, толерантність до агресора має бути нульовою – Лінкявічус

Брюссель – Київ має прискорити реформи, а ЄС у відповідь – зміцнити підтримку України та мати кращий зв’язок з її громадянами. Таким був лейтмотив консультацій міністрів закордонних справ країн Євросоюзу, що відбулися 18 червня у Брюсселі. Дипломати зауважують, що українцям варто було б озброїтися єдиним державним органом із питань реформ для кращої координації зусиль. Зрештою, кращої координації рухів щодо України потребує і Євросоюз.


На тлі нещодавнього виступу президента Петра Порошенка, де він розповідав про значні досягнення уряду України, Євросоюз хоч і вітає офіційний Київ, однак насамперед звертає увагу на термінову необхідність прискорити реформи.

Петро Порошенко
Петро Порошенко

«Минуло два роки з часів Євромайдану, тож українці заслуговують покращення свого життя», – кажуть міністри. Тож саме реформування та боротьба з корупцією – це українська частина роботи.

Натомість об’єднана Європа має пояснювати українцям, у чому полягає необхідність болючих перетворень, а також ЄС має бути більш присутнім в Україні та її регіонах, вважають європейські дипломати.

Мирослав Лайчак
Мирослав Лайчак

Свої пропозиції європейцям привіз і голова МЗС України Павло Клімкін, який у Брюсселі провів низку зустрічей.

Треба краще координувати дії – і з українського, і з європейського боку, Україні було б добре створити один орган із реформування
Мірослав Лайчак

Тим часом словацький міністр закордонних справ Мірослав Лайчак пояснив Радіо Свобода, що йшлося про те, що Україні та ЄС бракує координації дій.

«Треба краще координувати дії – і з українського, і з європейського боку, Україні було б добре створити один орган із реформування, що зробило б ефективнішими всі зусилля, – каже він. – Також і в ЄС: тут є багато доброї волі, але буває, ми дублюємо свої кроки через відсутність чіткої координації наших зусиль».

Єврокомісія ще чекає виконання решти безвізових зобов’язань Києва

Йоганнес Ган
Йоганнес Ган
Все ще залишаються деякі невиконані зобов’язання, обіцяні українським президентом та прем’єр-міністром. Однак ми очікуємо отримати звіт щодо їхнього завершення вже незабаром
Йоганнес Ган

Тим часом у Брюсселі чекають активнішого продовження боротьби з корупцією та змін у правовій системі й верховенстві права. А нещодавній позитивний звіт Єврокомісії щодо готовності українців до безвізового режиму ще не означає автоматичного продовження роботи ЄС над скасуванням віз.

Однак зрушити ситуацію з місця в Єврокомісії очікують до березня цього року, сказав Радіо Свобода єврокомісар із політики сусідства та розширення Йоганнес Ган.

«Все ще залишаються деякі невиконані зобов’язання, обіцяні українським президентом та прем’єр-міністром, – пояснив єврокомісар. – Однак ми очікуємо отримати звіт щодо їхнього завершення вже незабаром. Далі після нашої оцінки, протягом першого кварталу цього року ми висунемо пропозицію (Європарламенту та Раді ЄС) щодо візової лібералізації».

Павло Клімкін
Павло Клімкін

При цьому, як зауважив у Брюсселі голова українського МЗС Павло Клімкін, негативні настрої щодо мігрантів, що панують в ЄС, перешкодою Україні не будуть.

«Всі чітко кажуть, що все, що відбувається навколо викликів із міграцією, не буде впливати не тільки на сприйняття України, але й, у жодному разі, на час ухвалення Європейським союзом рішення», – переконує Павло Клімкін.

Лінас Лінкявічус
Лінас Лінкявічус

Тим часом «українську кризу» можна було б подолати, якби в Євросоюзі кожна країна усвідомила, що головним пріоритетом має бути безпека України та Європи, а політичні реформи – вже потім, вважає голова литовського зовнішньополітичного відомства Лінас Лінкявічус.

Головний акцент має бути на безпеці, толерантність щодо агресора має бути нульовою, а сама агресія має припинитися
Лінас Лінкявічус

«Як на мене, головний акцент має бути на безпеці, бо без неї, без мінімальних норм безпеки в Україні неможливо ні проводити політичні реформи, ні навіть ухвалювати рішення. Так що толерантність щодо агресора має бути нульовою, а сама агресія має припинитися», – наголосив Лінас Лінкявічус.

Тому, заважив чільний литовський дипломат, «головну увагу ЄС має також зосередити на Росії, бо вона має ключі для вирішення цих питань, а не сепаратисти чи, скажімо, їхні угруповання».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG