Доступність посилання

ТОП новини

Україна здолала половину опалювального сезону, але є прихований енергодефіцит – експерт


Газокомпресорна станція Мрин, жовтень 2015 року
Газокомпресорна станція Мрин, жовтень 2015 року

Запасів газу, вугілля та їхніх поставок із різних джерел, на думку експертів, має вистачити до весни

Українська енергетика успішно подолала першу половину опалювального сезону, великою мірою завдяки теплій погоді та певній оптимізації в енергосекторі, визнають урядовці й експерти. За їхніми оцінками, запасів газу та поставок вугілля з різних джерел достатньо, щоб енергетика працювала стабільно до настання тепла. Утім, частина аналітиків попереджають, що енергетика може зазнати стресу через можливі різкі похолодання та через відсутність російського газу, який у минулі зими використовували для подолання пікових холодів.


Кількість газу в підземних сховищах України 19 січня – 12,2 мільярда кубометрів, за минулу добу ці запаси скоротилися на 0,24%. Про це свідчать дані Асоціації європейських операторів підземних газових сховищ. В Міненерго такі запаси вважають достатніми для проходження решти опалювального сезону. Частина ж експертів наголошує, що запаси є більшими за минулорічні на цей період року, оскільки листопад та грудень були аномально теплими, і це дало змогу зекономити газ.

Володимир Демчишин
Володимир Демчишин

Водночас, запаси вугілля на теплоелектростанціях, на відміну від початку опалювального сезону, розподілені більш рівномірно, вважає міністр палива та енергетики Володимир Демчишин. До того ж, він очікує прибуття 80 тисяч тонн вугілля з Південно-Африканської Республіки у перших числах лютого. Про це він заявив на брифінгу в Кризовому медіацентрі.

«80 тисяч у дорозі, очікуємо на судно десь 4-5 лютого», – зазначив Демчишин.

Міністр додав, що це не перша поставка африканського вугілля цієї зими. Так, перші 43 вагони з цим енергоресурсом у грудні надійшли на Трипільську ТЕС та активно використовуються. За даними Міненерго, Україна у 2015 році подвоїла імпорт вугілля з ПАР, збільшивши його з 400 до 800 тисяч тонн.

Україна закуповує в ЄС газ дешевше, ніж в Росії – Міненерго

Тим часом, вартість реверсного газу зменшується, і Україна поступово збільшує його поставки з ЄС, повідомляє Володимир Демчишин. Він уточнює, що Україна нині купує природний газ в Європі за ціною 190 доларів за тисячу кубометрів.

Купуємо газ з європейського напрямку
Володимир Демчишин

«Купуємо газ з європейського напрямку. Останні транзакції були десь по 190 доларів або трохи нижче. Ми бачимо, що ця ціна є значно нижчою, ніж те, що запропонували в «Газпромі», – сказав він.

Напередодні український прем’єр Арсеній Яценюк заявив, що Київ перестав купувати газ у Росії, яка з 1 січня виставила рахунок з ціною 212 доларів за тисячу кубічних метрів. Він зазначив, що Україна купує газ в Європейському союзі – дешевше. Не купуючи російського газу, Україна підвищила для нього ціну транзиту до Євросоюзу у півтора рази, заявив Демчишин.

«Тепер тариф на транспортування газотранспортною системою буде у відповідності з новими розрахунками регулятора. Це приблизно 4,5 долара за 100 кілометрів. І це десь на 50% більше, ніж було раніше», – сказав міністр.

Українська енергетика стабільно пройшла першу половину опалювального сезону, констатує енергетичний експерт Володимир Ларцев.

Об’єктивно оцінити ефективність енергетики важко: не було екстремальних умов
Володимир Ларцев

«В цілому, перша половина опалювального сезону пройшла нормально. Але об’єктивно оцінити ефективність енергетики важко: не було екстремальних умов. Тепла погода сприяла Україні. І це дало змогу уряду замінити російський газ за рахунок реверсу»,– пояснює аналітик.

Друга половина зими буде важчою для енергетики, ніж її початок – експерт

Ларцев визнає, що українських запасів вугілля та газу нині достатньо, за умов, що зима і далі буде не холодною. На його думку, певною мірою стабілізації енергетики посприяли і реформи, які розпочав уряд. Володимир Ларцев радить і далі зменшувати корупційну складову в бюджетах енергетичних компаній та теплокомуненерго.

Юрій Корольчук
Юрій Корольчук

Інший експерт з питань енергетики, Юрій Корольчук, бачить серйозні ризики для стабільного завершення опалювального сезону.

Енергетика стабілізувалася, бо наразі знеструмлено Крим, і є певний надлишок генерації. Але залишається прихований енергодефіцит: він помітний лише в пікові періоди
Юрій Корольчук

«Перша половина опалювального сезону – тепло, хоча й були короткочасні похолодання в січні. Зекономили два мільярди кубометрів. Проте, не треба розслаблятися – бо в морози зростає відбір газу зі сховищ, оскільки без суттєвого реверсу з ЄС та припинення постачання з Росії покривати пікове споживання важко. Енергетика стабілізувалася, бо наразі знеструмлено Крим, і є певний надлишок генерації. До цього додається і суттєва економія в промисловості, в тому числі, через її падіння. Однак залишається прихований енергодефіцит: він помітний лише в пікові періоди. І Україна спалює вугілля для маневрування енергосистеми», – зазначає Корольчук.

Упродовж року українська енергетика, промисловість та житлове господарство зменшили споживання газу на 21% за рахунок економії, свідчить офіційна статистика.

Юрій Корольчук наголошує: набагато складнішим випробуванням для української енергетики стане друга половина опалювального сезону, яка, імовірно, буде холоднішою за осінь і початок зими. Він припускає, що запас газу, утворений за рахунок осінньої економії, певною мірою дасть змогу зменшити ризики. Попри це, уточнює Корольчук, простим цей період не буде.

  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG