Доступність посилання

ТОП новини

«Нафтогаз» повинен розірвати угоду з «Газпромом»? (Огляд преси)


Експерти вважають помилкою української сторони запрошення «Газпрому» для переговорів щодо нових умов транзиту газу до Європи

«Президенту краще було б не їхати в Давос» – у статті під таким заголовком газета «День» пише, що цього разу, на противагу Давосу-2015, на форумі абсолютно відсутня тема України та російської агресії. Відтак, українського президента взагалі немає серед спікерів. Виникає питання: з чим цього року їде Петро Порошенко в Давос, які ідеї він може запропонувати світу за винятком збільшення фінансової допомоги Україні.

Утім, газета «Сегодня» у статті «Давос нам потрібен з трьох причин» переконує, що по-перше, Давос – це шанс на найвищому рівні проговорити питання продовження співпраці з МВФ. По-друге, можливість провести переговори з потенційними партнерами з ЄС і не тільки. Ну і по-третє, дуже важливо засвідчувати, що в Україні відбуваються зміни, підсилюється боротьба з корупцією, починаються реформи.

Експерт газети «День» вважає помилкою української сторони запрошення «Газпрому» на перемовини щодо нових умов транзиту газу до Європи. Він вважає, що «Нафтогаз» замість пропозиції переговорів повинен заявити про розрив контракту, використовуючи для цього закладені в нього процедури. Можливо, «Нафтогаз» спробує запропонувати якісь нові умови і хоче створити ситуацію, за якої «Газпром» буде вимушений сам розірвати чинний контракт? – цікавляться експерти. Тому їм хотілося б почути роз’яснення керівництва «Нафтогазу», якому час перейти від мови пропаганди до серйозної розмови із громадськістю та експертним середовищем. Про це газета пише в статті «Нафтогаз» у цуцванзі».

Народні обранці придумали, як відкласти ухвалення змін до Конституції до осені. А це, як зазначає газета «Сегодня», свідчить про брак необхідних для ухвалення голосів. Як вплине таке перенесення на Мінські угоди, санкції проти Росії, війну на Донбасі і допомогу МВФ, експерти видання розмірковують в публікації «Конституцію відклали?». Вони вважають, що в разі перенесення голосування бойовики на Донбасі можуть активізувати бойові дії. Але шансів кардинально змінити ситуацію на фронті у них не буде, тому що українська армія на Донбасі дуже добре закопалася в обороні, і єдине, що вони зможуть зробити, це продовжити точкові обстріли українських позицій. Експерти також відзначають, що перенесення голосування за Конституцію може зіграти на користь Росії, яка зажадає зняття санкцій. Тому, як наголошує газета, перенесення голосування матиме сенс тільки тоді, якщо буде узгоджене із західними партнерами. Тобто треба домовлятися, викладаючи свої аргументи і переконуючи в них Захід.

Україна погодиться на вибори на окупованій території Донбасу лише за умови роззброєння бойовиків, виведення російських військ і допуску ОБСЄ на окуповані території. Про це пише газета «Україна молода» у матеріалі «Ведмідь має піти».

  • Зображення 16x9

    Ірина Біла

    На Радіо Свобода працюю з кінця 1990-х. Закінчила Київський університет культури і мистецтв – інформаційна, бібліотечна та архівна справа.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG