Доступність посилання

ТОП новини

Прем’єр скликає антикорупційну нараду


(©Shutterstock)
(©Shutterstock)

Яценюк вирішив позмагатися із Саакашвілі на антикорупційній темі – експерт

Київ – 21 січня прем’єр-міністр Арсеній Яценюк ініціює зустріч керівників силових відомств для передачі їм «першочергових кримінальних проваджень проти корупціонерів». За словами глави уряду, практично жодна оборудка режиму Януковича фактично не розслідувана. Прем’єр сподівається на предметну розмову, наслідком якої стане притягнення корупціонерів до відповідальності. Натомість політики та експерти не так упевнені в результативності зустрічі й припускають, що прем’єр має намір перехопити ініціативу в очільника одеської області Міхеїла Саакашвілі, який проводить кампанію під антикорупційними гаслами.

Прем’єр скликає антикорупційну нараду
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:46 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Розповідаючи про освоєння коштів, отриманих Україною за Кіотським протоколом, Арсеній Яценюк зазначив, що уряд дав доручення провести чесний і прозорий тендер на реконструкцію мереж освітлення. Натомість, за його словами, конкурс виграла фіктивна фірма.

Арсеній Яценюк
Арсеній Яценюк

«Компанія, яка виграла, зареєстрована у квартирі, ніколи не займалася жодним з видів діяльності, заявлених при подачі тендерної документації, директор і власник компанії змінився буквально за кілька днів до проведення тендера й одержав донецьку реєстрацію. І 400 мільйонів гривень просто хотіли вкрасти», – заявляє прем’єр-міністр.

Попередників не покарали за афери – Яценюк

Відтак глава уряду закликав Національне антикорупційне бюро розслідувати можливі факти корупції при проведенні Мінекології конкурсних торгів. Він також наголосив, що ініціює зустріч із керівниками контролюючих та правоохоронних органів і пообіцяв передати перелік кримінальних проваджень, які, на думку Кабміну, потребують негайного розслідування та притягнення корупціонерів до відповідальності.

Не розслідувано практично жодної афери Януковича та колишнього режиму
Арсеній Яценюк

«Насамперед хотілося б наголосити, що не розслідувано практично жодної афери Януковича та колишнього режиму. Заарештовані гроші надалі залишаються на рахунках і не конфісковані», – наголошує прем’єр.

Арсеній Яценюк сподівається, що із правоохоронцями «буде предметна та ефективна розмова, як боротися з корупцією та коли це буде зроблено». Та пообіцяв прозвітувати про результати цієї зустрічі.

Прем’єр намагається осідлати модну тему – Береза

Борислав Береза
Борислав Береза

Політики та експерти здебільшого скептично налаштовані щодо перспектив зустрічі глави уряду з керівниками правоохоронних та контролюючих органів. Член парламентського комітету з питань запобігання та протидії корупції позафракційний Борислав Береза припускає, що прем’єр намагається осідлати популярну тему, яку зараз активно експлуатує очільник Одеської області Міхеїл Саакашвілі.

Із тим результатом, який зараз у «Народного фронту», підійти можна хіба до краю прірви
Борислав Береза

«На даний момент лідер українських симпатій, звісно, Міхеїл Саакашвілі. Довіри до нього значно більше. Він має репутацію людини, яка вже перемогла корупцію в Грузії», – зазначає він.

З огляду на можливі дострокові парламентські вибори політики намагаються використати на свою користь тему боротьби з корупцією.

«Восени Україна зіштовхнеться із парламентськими виборами. До них треба підійти із якимось результатом. Із тим результатом, який зараз у «Народного фронту» Арсенія Петровича, підійти можна хіба до краю прірви», – вважає Борислав Береза.

Конкуренція змушує переходити від заяв до конкретних справ – Марусов

Натомість член Національної ради з питань антикорупційної політики Андрій Марусов вважає, що конкуренція між політиками може змусити їх перейти від заяв до конкретних справ. Ситуація підштовхує главу уряду до того, щоби покласти край традиції, коли гучні обвинувачення не мають наслідків.

Андрій Марусов
Андрій Марусов

Утім, попередня антикорупційна ініціатива – показовий арешт прямо на засіданні уряду керівників Державної служби надзвичайних ситуацій – не мала гучних наслідків.

«Майже рік минув, а вироку суду досі немає. Остання інформація з цього приводу була про завершення слідства. Причому деякі з обвинувачень на адресу керівника служби надзвичайних ситуацій були відкинуті», – зазначає Андрій Марусов.

Наприкінці минулого року голова Одеської облдержадміністрації Міхеїл Саакашвілі заявив про корупцію в уряді, що призвело до сварки між ним та міністром внутрішніх справ на засіданні національної ради реформ.

  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG