Доступність посилання

ТОП новини

У владі змагаються, хто більший борець з корупцією


(©Shutterstock)
(©Shutterstock)

Урядовці перекидають відповідальність за корупцію одне на одного, як гарячу картоплину – експерт

Київ – Українські прем’єр-міністр, президент, керівники відомств та представники місцевої влади закликають одне одного боротися з корупцією, та навіть озвучують конкретні корупційні схеми за участі своїх колег. Експерти ж такий сплеск інтересу до теми корупції пояснюють намаганням посадовців перекласти одне на одного провину за те, що справи проти Віктора Януковича та його оточення досі не завершені. Тим часом низка західних політиків закликає почати боротьбу з корупцією з оновлення судів та прокуратури.


В Україні майже нічого не зроблено в напрямку боротьби з корупцією за два роки, які минули з часу Революції гідності, заявив прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк під час ініційованої ним антикорупційної наради.

Арсеній Яценюк
Арсеній Яценюк
Не розслідувана практично жодна оборудка Януковича та колишнього режиму. Практично жодна. Мільярдні кошти, арештовані урядом, так і лишаються на рахунках: арештовані, але не конфісковані
Арсеній Яценюк

«Наголошую: в нас так і не розслідувана практично жодна оборудка Віктора Януковича та колишнього режиму. Практично жодна. Мільярдні кошти, арештовані урядом, так і лишаються на рахунках: арештовані, але не конфісковані. Пройшло два роки», – обурюється прем’єр.

Ефективна боротьба з корупцією неможлива без притягнення до відповідальності суддів, які ухвалювали неправосудні рішення, зауважив Яценюк.

«Кожен із вас із цим стикається, і ми з цим стикаємося: нам судовими рішеннями, наприклад, забороняють проводити перевірки – Державній фінансовій інспекції. Просто не допускають на державні компанії, на державні підприємства, – наголосив прем’єр під час антикорупційної наради. – Нам судовими рішеннями повертають чиновників, які люстровані відповідно до закону… Нам судовими рішеннями, фактично, скасували арешт майна, який був зроблений Державною фіскальною службою по компанії «Укрнафта».

Тому, закликає прем’єр-міністр, необхідно провести повноцінну судову реформу, а не косметичну, коли «судді пройдуть так звану переатестацію і залишаться виносити рішення не іменем України, а іменем долара».

Яценюк, Саакашвілі та інші посадовці наввипередки рахують збитки від корупції

Напередодні Яценюк заявив, що втрати від прямої корупції та неефективного управління у сфері держзакупівель становили близько 20% від усього їхнього обсягу, тобто 50 мільярдів гривень щороку. Для протидії цьому, за словами прем’єра, діє електронна система держзакупівель ProZorro, на яку, за словами глави уряду, цього року мають перейти всі без винятків. Серед інших корупційних схем Яценюк згадав спробу привласнити 400 мільйонів гривень, які Україна отримала за Кіотським протоколом і мала витратити на сучасне вуличне освітлення.

Окремо він звинуватив посадовців енергетичного сектору в корупційних схемах за участі російського бізнесмена Костянтина Григоришина, якого частина експертів пов’язує з оточенням президента Петра Порошенка.

«Він контролює близько 20 осіб у Міністерстві енергетики та вугільної промисловості та його призначенців, контролює частину членів Національної комісії, що здійснює державне регулювання в сферах енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП), компанію «Укрінтеренерго», – сказав Яценюк в інтерв’ю журналу «Фокус».

Колишній член НКРЕКП Андрій Герус, зі свого боку, стверджує, що Григоришин виводив доходи підприємства «Запоріжтрансформатор» через іноземні фірми-«прокладки» до Росії та Австрії. Про це Герус написав на своїй сторінці в Facebook.


Водночас Костянтин Григоришин відкинув ці звинувачення. І натомість звинуватив однопартійця Яценюка, міністра внутрішніх справ Арсена Авакова в тому, що той позичав у нього гроші на вибори, але не повернув.

У Службі безпеки України обіцяють перевірити заяви Яценюка щодо нібито причетності Григоришина до фінансування антиукраїнських політичних сил, запевнила журналістів речник СБУ Олена Гітлянська.

Зі свого боку, керівник Одещини та екс-президент Грузії Міхеїл Саакашвілі звинувачує в корупції саме оточення Яценюка. Ще наприкінці минулого року на антикорупційному форумі в Одесі він висловив думку, що корупційні схеми, пов’язані з оточенням прем’єра, обходяться державі щонайменше у 5 мільярдів доларів на рік.

Яценюк має достатньо важелів для приборкання корупції, і навіть для недовіри генпрокурору – Шабунін

Віталій Шабунін
Віталій Шабунін

Глава уряду має достатньо важелів для боротьби з корупцією, але не скористався ними, натомість звинувачує інших у відсутності такої боротьби, зауважив у коментарі для Радіо Свобода голова правління «Центру протидії корупції» Віталій Шабунін.

Якщо боротьби з корупцією немає – то за це відповідають і Яценюк, і Порошенко. Хоча, відповідальність президента – трохи більша
Віталій Шабунін

«Яценюк має всі важелі боротьби з корупцією. Він має вплив на фракцію в парламенті, на очільника МВС та свого однопартійця Арсена Авакова. Якщо в цьому заважає Генпрокуратура – саме голосів прем’єрської фракції бракує для висловлення недовіри генпрокурору Віктору Шокіну. Отже, якщо боротьби з корупцією немає – то за це відповідають і Яценюк, і Порошенко. Хоча, відповідальність президента – трохи більша», – уточнює експерт.

Представники ж Генпрокуратури переконують Радіо Свобода, що інтенсивно розслідують справи щодо колишньої влади, але стикаються з великими перешкодами, які уповільнюють процес.


Депутат від «БПП» Сергій Лещенко у соцмережах припускає, що Яценюк просто хоче очолити «антикорупційну хвилю», яка піднялася в Україні, тоді як має натомість «ходити на допити та сам бути об’єктом розслідувань».


Тим часом низку антикорупційних заяв зробили й інші посадовці. Так, у Національному антикорупційному бюро України (НАБУ) заявили, що допитують Миколу Мартиненка у двох антикорупційних справах – як свідка. Справи стосуються порушень під час закупівель, які здійснювали «Східний гірничо-збагачувальний комбінат» та державне підприємство «Енергоатом» у закордонних постачальників

Аналогічні справи щодо Мартиненка розслідують правоохоронні структури Австрії, сам Мартиненко називає це провокацією.

Також НАБУ на запити журналістів та громадських активістів відповідає, що розслідує факти зловживань службовим становищем посадовців Нацбанку. Однак у бюро спростовують повідомлення в медіа, що в справі йдеться про зловживання персонально глави НБУ Валерії Гонтаревої.

Петро Порошенко
Петро Порошенко

Антикорупційні заяви робить і президент Петро Порошенко. Так, він запевнив журналістів, що інфраструктура для боротьби з корупцією створена, однак на «середньому рівні» ситуація не змінилася, і він не збирається з цим миритися.

Порошенко обіцяє запуск всіх антикорупційних органів та перші результати їхньої роботи вже цього року.

Віталій Шабунін пояснює такий сплеск інтересу до цієї теми конкуренцією між політиками та намаганням перекласти відповідальність за відсутність боротьби з корупцією одне на одного.

Відповідальними за завершення розслідувань, щодо екс-посадовців із санкційного списку, несе генпрокурор. А це сфера контролю президента, а не прем’єра
Віталій Шабунін

«Відповідальними за завершення розслідувань, зокрема щодо екс-посадовців із санкційного списку, несе генпрокурор. А це сфера контролю президента, а не прем’єра. Хтось має бути принесений в жертву за провал розслідувань проти діячів часів Януковича. І всі, як гарячу картоплину, перекидають цю відповідальність одне на одного», – наводить порівняння Шабунін.

Раніше про те, що звільнення генпрокурора Віктора Шокіна буде не зайвим для реформування силових структур та кращої боротьби з корупцією говорили віце-президент США Джозеф Байден та інші західні політики та дипломати.

Ефективна боротьба з корупцією є передумовою продовження співпраці України з міжнародними фінансовими донорами, зокрема з МВФ, який восени минулого року відклав свій черговий транш для України аж до виконання нею всіх необхідних умов.

  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG