Доступність посилання

ТОП новини

Побачення на Банковій (розслідування)


Адміністрація президента залишається привабливою для бізнесменів та колишніх регіоналів

Знімальна група програми «Схеми» провела 6 днів на Банковій у період, коли тривали жваві дискусії про долю Кабміну та цьогорічний бюджет, щоб з’ясувати, з ким зустрічаються високопосадовці. Ми побачили там бізнесменів, нового антикорупційного прокурора, колишніх регіоналів, а також зафільмували масовий приїзд депутатів на засідання цілої фракції у кабінеті президента.

З’їзд фракції в кабінеті президента

Адміністрація президента. Грудень. Тутешня стоянка переповнена люксовими автомобілями: «Мерседеси», «Лексуси», «Інфініті», «Тойоти», «Ауді». На цих машинах приїхали депутати з однієї фракції – «Блоку Петра Порошенка».

Народні депутати замість того, щоб провести збори у Верховній Раді, приїхали в кабінет президента. Ось підносять одяг для Андрія Павелка, очільника бюджетного комітету і одночасно керівника Федерації футболу України. На «Мерседесі» приїхала депутат Ірина Луценко – дружина депутата та екс-головного міліціянта країни Юрія Луценка.

Народний депутат Артур Палатний лише «за» проведення засідання депутатів в Адміністрації президента. Жодних суперечностей не вбачає.

Народний депутат Артур Палатний не бачить проблеми в тому, щоб уся фракція приїхала до президента на Банкову
Народний депутат Артур Палатний не бачить проблеми в тому, щоб уся фракція приїхала до президента на Банкову

«У президента сьогодні багато навантаження, він не може собі, я вважаю, дозволити приїхати на фракцію в якесь друге місце, тому ми сьогодні з фракцією зібралися, щоб побачити президента», – каже він і додає, що президента побачив: «Побачили і це, безумовно, дуже добре. Я вважаю, що це потрібно робити, тому що ми – президентська фракція».

Відповідно до декларації, у Артура Палатного є автомобіль «Порш» та «Лексус», але він сідає у «Мерседес».

Разом з іншими депутатами фракції «Блоку Петра Порошенка» з Адміністрації президента несподівано виходить колишній регіонал, депутат Олександр Онищенко. Зараз він – у депутатській групі «Воля народу» разом з іншими екс-регіоналами. Цікавимося метою візиту. «Сьогодні я не зовсім в Адміністрації був, я просто проходив...» – каже він і йде.

Помічаємо депутата Олега Недаву. Він, як і інші члени фракції, цього вечора зустрічався з президентом. Каже, що зустрітися на Банковій було, очевидно, зручно всім.

Депутати фракції БПП після завершення наради на Банковій роз'їжджаються.

Проте за кілька годин Олег Недава повертається. Цього разу він уже не такий балакучий:

– Яка мета Вашого візиту до Адміністрації президента?

– А навіщо я Вам повинен відповідати?

– Ну як, це державна установа…

– Ну так що?

– А Ви що представляєте? Як Вас звати?

– Навіщо я Вам маю відповідати мету цієї установи? Якщо я сюди йду, то значить мені потрібно.

Народний депутат Олег Недава не готовий ділитися з пресою метою візиту до Адміністрації глави держави
Народний депутат Олег Недава не готовий ділитися з пресою метою візиту до Адміністрації глави держави

Олега Недаву у ЗМІ називають бізнес-партнером Юрія Іванющенка, гаманця Віктора Януковича. Сам Іванющенко нині перебуває під санкціями Євросоюзу та в міжнародному розшуку Інтерполу.

«Кому ви хабарі платите, що ви проходите туди?»

Шість днів знімальна група програми «Схеми», спільного проекту Радіо Свобода та «UA:Першого», перебувала під Адміністрацією президента. І майже щодня ми зустрічали тут міністра енергетики Володимира Демчишина, призначеного до Кабміну за квотою президента. З пресою він спілкується не надто привітно:

– Реформи йдуть?

– Звичайно.

– А які?

– Всі підряд.

– Ну назвіть хоч одну Вашу реформу, найуспішнішу?

– Ну не світіть. Багато успішніших.

– Назвіть.

– Клоуни, *ля…

Міністр енергетики Володимир Демчишин в об'єктив потрапляв мало не щодня упродовж зйомок сюжету, однак спілкуватися з пресою не хотів
Міністр енергетики Володимир Демчишин в об'єктив потрапляв мало не щодня упродовж зйомок сюжету, однак спілкуватися з пресою не хотів

Міністр поводиться тут як удома. В один із днів під час зйомки навіть почав фізично виганяти знімальну групу з вулиці Банкової.

– Пане Демчишин, Ви плануєте включити ЛЕП у Крим?

– Хто вас сюди запустив, слухайте? Що Ви морочите голову?

– Скажіть, будь ласка…

– Давайте-давайте виходьте-виходьте-виходьте-виходьте…, – і відштовхує журналіста у спину через прохідну. – Я вам там все розкажу, там все розкажу, виходьте. Хлопці (звертаючись до охорони), а хто їх тут пускає сюди? А що в них за права, що їх туди пускають? – а далі звертається вже знову до знімальної групи: – Кому ви хабарі платите, що ви проходите туди?

– Туди вільний вхід для громадян…

– Серйозно?!

– Так. А Ви як зайшли?

– Я за посвідченням

– Скажіть, з ким Ви зустрічались?

– Так, все… – і сідає в авто.

– Це Ваша службова автомашина?

– Ні, це моя власна.

– А водій? Теж власний?

– Так.

Кілька разів під Адміністрацією президента зустрічали очільника «Нафтогазу» Андрія Коболєва та Дмитра Вовка, який раніше працював менеджером у корпорації «Рошен», а тепер у свої 26 років очолює Національну комісію з регулювання енергетики. Він на запитання про мету свого візиту просто не відповідає, не звертаючи уваги на журналістів.

Окрім того, ми з’ясували, що низка посадовців, виявляється, мають власні кабінети у приміщенні Адміністрації президента. Наприклад, такою людиною виявився міністр інформаційної політики Юрій Стець, в якого є офіційний офіс за спонсорські гроші на вулиці Петлюри, біля Центрального залізничного вокзалу. Саме до нього прямувала народна депутат Ольга Червакова з метою, як вона зазначила, «формувати позицію фракції».

А ще окремий кабінет в Адміністрації президента, найімовірніше, закріплений за колишнім очільником Держуправління справами, а нині народним депутатом Сергієм Березенком.

До нього на зустріч на Банкову приходив очільник авіакомпанії «Антонов» Михайло Гвоздьов.

Одного дня на Банковій ми зустріли члена Вищої ради юстиції Павла Гречківського. Раніше «Схеми» провели розслідування, де виявили що український суддя з мільйонами в Ліхтенштейні мав сумнівний бізнес із цим членом Вищої ради юстиції.

Екс-регіоналам в Адміністрації президента як медом помазано

Також на Банковій ми зустріли низку колишніх представників партії Віктора Януковича – Партії регіонів. Був тут екс-регіонал Віталій Журавський, ініціатор законопроекту про перетворення наклепу на кримінальний злочин, який спричинив хвилю протестів серед журналістів у 2012 році.

Двічі ми зустріли на Банковій колишнього регіонала Андрія Деркача. Того самого, який запропонував до бюджету 2016 року поправку про відтермінування запуску системи електронного декларування статків для чиновників. Цей антикорупційний захід, крім іншого, був однією з умов для ухвалення безвізового режиму з боку ЄС, який тепер під загрозою.

Михайло Бродський, який за часів Януковича був головою Держкомітету з питань підприємництва, прийшов до Адміністрації президента розвивати студентський баскетбол.

Михайло Бродський, екс-голова Держкомітету з питань підприємництва, каже, що прийшов до Адміністрації президента розвивати студентський баскетбол
Михайло Бродський, екс-голова Держкомітету з питань підприємництва, каже, що прийшов до Адміністрації президента розвивати студентський баскетбол

«Я – президент Федерації баскетболу України. І я якраз займаюсь цими питаннями. От сьогодні мені призначили поговорити про питання Федерації баскетболу», – озвучив він мету свого візиту.

Банкову відвідує і колишній регіонал, а нині співголова групи партії «Відродження» Віталій Хомутинник.

Співголова групи партії «Відродження» Віталій Хомутиннік
Співголова групи партії «Відродження» Віталій Хомутиннік

Він запам’ятався SMS-перепискою з колишній керівником Одеської області Ігорем Палицею. Палиця у Хомутинника запитував, як вирішуються питання на митниці, кому і скільки платять.

SMS-переписка Віталія Хомутинніка з колишній керівником Одеської області Ігорем Палицею
SMS-переписка Віталія Хомутинніка з колишній керівником Одеської області Ігорем Палицею

Також під офісом президента кілька разів ми зустріли бізнесмена Ігоря Мазепу, гендиректора інвестиційної компанії Concorde Capital. Інтернет-видання «Українська правда» в одній зі статей стверджує, що Мазепа має вплив на кадрові призначення в країні через Бориса Ложкіна, очільника Адміністрації президента.

Вперше зустрівши знімальну групу «Схем» на Банковій, гендиректор інвестиційної компанії Concorde Capital Ігор Мазепа передумав заходити до Адміністрації президента
Вперше зустрівши знімальну групу «Схем» на Банковій, гендиректор інвестиційної компанії Concorde Capital Ігор Мазепа передумав заходити до Адміністрації президента

Щоразу, побачивши камеру, Ігор Мазепа вагався – заходити до приміщення чи ні. Першого разу так і не зайшов.

На наш запит Адміністрація президента поінформувала, що Ігор Мазепа є радником голови Адміністрації президента Бориса Ложкіна.

Одного вечора на Банковій ми зустріли новопризначеного антикорупційного прокурора Назара Холодницького, який має бути незалежним від усіх гілок влади.

Антикорупційний прокурор Назар Холодницький запевняє, що до Адміністрації президента прийшов на нараду
Антикорупційний прокурор Назар Холодницький запевняє, що до Адміністрації президента прийшов на нараду

«Моя мета – у нас зараз нарада з представниками, відповідальними за боротьбу з корупцією в державі, для визначення пріоритетів у боротьбі з корупцією. Ви ж знаєте, що в державі твориться?» – відповідає він на вже традиційне запитання про мету візиту до Адміністрації президента.

Чому президент не хоче оприлюднювати імена своїх гостей?

На наше прохання надати список відвідувачів президента Адміністрація відмовила, пояснивши, що «ведення робочих журналів (журналів відвідувачів) не передбачено номенклатурою справ Адміністрації президента України, а є допоміжним документом для зручності роботи співробітників Служби охорони».

Водночас уже був прецедент, коли Адміністрація президента надавала таку інформацію. Це була Адміністрація часів виконувача обов’язків президента Олександра Турчинова, який надав інформацію тоді ще журналісту Мустафі Найєму. Відповідно до наданих документів, Янукович у розпал Євромайдану у січні 2014 року тричі зустрічався з лідерами опозиційних фракцій.

Також 20 лютого 2014 року тоді ще президент Янукович після телефонних розмов із віце-президентом США Джо Байденом та канцлером Німеччини Ангелою Меркель відразу передзвонював президенту Росії Володимиру Путіну. А останній офіційний дзвінок Януковича був 21 лютого – Генсекретареві ООН Пан Ґі Муну.

Що ж стосується нинішнього президента, Мустафа Найєм називає кілька ймовірних причин, чому візитерів Порошенка не оприлюднюють.

«Я думаю, що є, можливо, чутливі прізвища людей, з якими б не хотілось президенту асоціюватися, і офісу першої особи, в першу чергу. Друга історія можливо стосується тих людей, з якими офіційно ведеться якесь протистояння. Наприклад, пан Коломойський або пан Ахметов, або їхні менеджери», – каже він.

Мустафа Найєм вважає, що є кілька причин, чому не оприлюднюють журнал відвідувань глави держави
Мустафа Найєм вважає, що є кілька причин, чому не оприлюднюють журнал відвідувань глави держави

Тоді як польський журналіст-розслідувач Павел Решка нагадує, що президент – це не приватна посада, тож інформація, з ким він зустрічається, має бути публічною.

«Влада – це не жарти. Вони постійно на роботі. Ти зустрічаєшся з людьми, які записуються до тебе в книгу, і якщо прийде журналіст, попросить цю книжку, ти мусиш її показати. А що тут робив пан такий-то? І прес-служба або президент мають відповідати», – зазначає журналіст. Він також наголошує, що в деяких установах у Польщі міністри взагалі не зустрічаються з бізнесом, а якщо й зустрічаються з бізнесменами чи лобістами, то у спільній кімнаті і записують зустріч на камеру.

Роман Безсмертний, екс-заступник голови Секретаріату президента Ющенка, пояснює, чому бізнесмени, олігархи, колишні посадовці відвідують Адміністрацію президента: «Вони самі туди не заходять, їх туди запрошують». Він звертає увагу на те, що в США існує окрема інституція, яка стежить за тим, із ким і як довго зустрічається американський президент.

«Я б рекомендував поцікавитися, що таке комісія моралі і етики при президенті США. Це ті люди, які мають право вказати президенту, з ким зустрічатися, чи зустрічатися взагалі, скільки хвилин зустрічатися. Більше того, це ті люди, які можуть сказати: «Ви занадто довго говорити з цією людино – вона маєте покинути цей кабінет».

На наші попередні усні та письмові запити Адміністрації Петра Порошенка відмовилась надати прізвища людей, які зустрічаються з президентом України та очільниками його адміністрації.

Тож під час прес-конференції Петра Порошенка ми поцікавилися у президента, чому його Адміністрація приховує дані про відвідувачів президента? На що він відповів: «Не шукайте чорну кішку в темній кімнаті, коли її там нема. Я перевірю, що Ви маєте на увазі, але Адміністрація президента працює абсолютно прозоро. А я особисто чи буду оприлюднювати… Я перегляну законодавство, але думаю, що можуть бути випадки, окремі мої, політичні, в тому числі зовнішньополітичні я обговорювати не буду».

Згодом нам повідомили, що в Адміністрації президента після доручення Петра Порошенка нині готують офіційну відповідь для Радіо Свобода щодо відвідувачів глави держави.

Тим часом кожному, хто хоче потрапити до президента на вулицю Банкову, потрібно пройти через охорону за паркан. Туристи на Будинок з химерами, що стоїть поруч з Адміністрацією, дивляться через залізні ґрати.

«У вільній Європі, а чомусь говоримо через металевий паркан», – зауважує турист.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG