Доступність посилання

ТОП новини

Інформація, що США допомагатимуть в обмін на звільнення Шокіна, схожа на провокацію – директор НАБУ


Артем Ситник, директор Антикорупційного бюро. Київ, 16 квітня 2015 року
Артем Ситник, директор Антикорупційного бюро. Київ, 16 квітня 2015 року

Артем Ситник: великі корупційні схеми рідко закінчуються в Україні, корупція не має кордонів

Міжнародна спільнота готова допомагати Україні, але остерігається, щоб кошти не опинялися у кишенях корумпованих посадовців. Нове застереження про це міститься в останній резолюції Європарламенту, де вказано, що найбільшою перешкодою для українських реформ залишається поширеність та укоріненість корупції.

Напередодні у ЗМІ з’явилися повідомлення про те, що гарантією подальшого кредитування України буцімто має стати звільнення генпрокурора Віктора Шокіна.

Директор Національного антикорупційного бюро України Артем Ситник, який перебуває у США з робочою поїздкою, в ефірі «Голосу Америки» спростував цю інформацію.

«Ця новина (з посиланням на зустріч у Держдепартаменті США) з’явилася раніше, ніж ми провели цю зустріч. Тому це десь схоже на провокацію», – сказав Артем Ситник.

Він повідомив, що під час зустрічі української делегації з представниками Держдепартаменту обговорювали статус новостворених антикорупційних органів – Національного антикорупційного бюро України і Спеціалізованої антикорупційної прокуратури.

«Фігура генерального прокурора має опосередковане відношення до нашої роботи, оскільки останньою інстанцією у розслідуванні справ детективами Національного антикорупційного бюро є Спеціалізований антикорупційний прокурор, який абсолютно незалежний в проведенні антикорупційних розслідувань», – наголосив керівник НАБУ і підтвердив, що в такому контексті, як подали новину ЗМІ, ім’я Віктора Шокіна не згадувалося.

На запитання, чи відчуває він у своїй роботі на посаді якісь перешкоди чи тиск, Артем Ситник зазначив, що якби все було гладко, мабуть, не було би потреби створювати Антикорупційне бюро. «Проблеми і перешкоди є кожен день, ми їх вдало долаємо, – зазначив він, і як приклад навів ситуацію із державним бюджетом, де в урядовому проекті спершу не було передбачено коштів на розвиток Антикорупційного бюро. «Це була суттєва проблема, оскільки не можна, не витрачаючи коштів, побудувати правоохоронний орган. Цю проблему було вирішено, зокрема за підтримки американських партнерів, Міжнародного валютного фонду», – сказав директор НАБУ.

За словами Артема Ситника, також була проблема масової передачі новому органу усіх справ з Генеральної прокуратури, а йдеться про тисячі документів, які накопичилися з моменту прийняття нового кримінально-процесуального кодексу. «Розгляд цих старих справ, більшість з яких не мають судової перспективи, забрав би весь ресурс Національного антикорупційного бюро. Разом зі Спеціалізованим антикорупційним прокурором ми порушили питання про внесення змін до законодавства, і тепер маємо можливість займатися тими справами, які зараз на часі, які матимуть актуальність і результат розгляду яких буде позитивно сприйнятий суспільством», – зауважив Артем Ситник.

Я впевнений, що після перших підозр по тих справах, які ми нині розслідуємо, а справи стосуються мільярдних збитків державних підприємств, будуть інформаційні атаки і на мене, і на детективів. Але ми до цього готові
Артем Ситник

«Я впевнений, що після перших підозр по тих справах, які ми нині розслідуємо, а справи стосуються мільярдних збитків державних підприємств, будуть інформаційні атаки і на мене, і на детективів. Але ми до цього готові і сприймаємо, як частину своєї роботи», – запевнив він.

Артем Ситник схвально відгукнувся про результати своїх зустрічей з американськими колегами, наголосив на важливості використання антикорупційного досвіду американських колег і поглиблення співпраці з ними.

«Великі корупційні схеми рідко закінчуються в Україні. Як зазначали і президент, і прем’єр, корупція в Україні не має кордонів. Без участі Федерального бюро розслідувань дуже важко буде самостійно знайти виведені активи і повернути їх в Україну». Артем Ситник повідомив, що найближчим часом заплановане підписання меморандуму між ФБР та НАБУ в частині проведення спільних розслідувань. «Ми напрацювали загальний алгоритм пошуку викрадених коштів, їх повернення в Україну, – наголосив Артем Ситник. – Також прийнято рішення про передачу відповідної техніки для запуску системи електронного документообігу при кримінальному провадженні, що також значно оптимізує процеси розслідування».

Артем Ситник назвав дуже актуальним подолання корупції у судовій гілці влади. А про перші успіхи роботи очолюваного ним Національного антикорупційного бюро України можна буде говорити після результатів розслідування перших справ про завдання збитків державі в обсязі близько трьох мільярдів гривень, де, за його словами, фігурує ім’я дуже відомої особи.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG