Доступність посилання

ТОП новини

Щеплення від поліомієліту під час поширення грипу: що робити?


(©Shutterstock)
(©Shutterstock)

25 січня починається третій тур вакцинації від поліомієліту

Київ – Третій раунд вакцинації від поліомієліту розпочинається 25 січня. Про це заявив заступник міністра охорони здоров’я Ігор Перегінець. Заплановано, що щеплення пройдуть всі діти до 10 років. Для цього Україні передали чотири з половиною мільйони доз вакцини як гуманітарну допомогу. У МОЗ кажуть, ймовірно, цей тур щеплення продовжать, бо частина закладів освіти закрита на карантин через грип.


На проведення третього туру вакцинації від поліомієліту Єврокомісія виділила 900 тисяч євро, на ці гроші для українських дітей закупили оральну поліовакцину. Про це у п’ятницю в Києві заявив очільник Генерального директорату з гуманітарних питань і цивільного захисту згаданої інституції Жан-Луї де Брауер.

«Минулого грудня вакцину привезли в Україну у відповідності до суворих міжнародних вимог транспортування і розподілили в регіони. Ця кількість разом із наявним залишком повинна покрити 4,7 мільйона дітей протягом третього туру кампанії з вакцинації», – каже він.

Заплановано, що у третьому турі імунізації візьме участь кожна дитина до 10 років. За словами заступника міністра охорони здоров’я України Ігоря Перегінця, за перші два раунди щеплення отримали близько 75% від запланованої кількості дітей. Другий тур продовжували на тиждень у зв’язку із малою кількістю охоплення.

Через грип третій тур вакцинації можуть продовжити – Перегінець

Нині через епідемію грипу і карантин третій тур вакцинації може тривати довше, ніж заплановано, каже заступник міністра. За даними Перегінця, сьогодні, епідемічний поріг щодо грипу перевищений тільки на Донеччині та Рівненщині, але низка областей і, зокрема, місто Київ наближаються до порогу.

«Зважаючи на те, що ситуація буде розвиватися у різному темпі в різних регіонах по-різному, кампанія починається 25 січня, ми будемо коригувати її відповідно до ситуації. Ми розіслали роз’яснення у регіони, зважаючи на епідситуацію щодо грипу та гострих респіраторних вірусних інфекцій. Діти будуть перевірятися при проходженні вакцинації на підвищення температури тіла, інформована згода батьків буде отримуватися, моніторинг за станом здоров’я дітей буде здійснюватися у посиленому режимі, зважаючи на обставини», – розповідає Ігор Перегінець.

Окрім того, МОЗ розробило інструкцію для батьків, яка пояснює, що і як робити під час щеплення у період циркуляції грипу, зазначає головний дитячий імунолог Києва Федір Лапій. За його словами, там, зокрема, пояснюється, в яких випадках потрібно обов’язково звертатися по медичну допомогу.

«Коли говоримо про високу температуру, більше ніж 38 з половиною градусів, яка не збивається звичайними жарознижуючими препаратами і зберігається більше ніж три дні, коли свідомість дитини є порушеною, коли є блювота, судоми, блідість шкіри, коли ми говоримо про те, що дитина відмовляється від їжі, коли ми говоримо про болючий кашель, якщо мова йде про старших дітей, які можуть висловлювати такі скарги – це ті скарги, що конче потребують звернення по медичну допомогу», – говорить лікар.

Якщо дитина не була раніше вакцинована взагалі, за словами Лапія, МОЗ рекомендує використовувати спочатку ін’єкційну поліовакцину, а потім вже – ту, що вживається перорально.

Як зауважив Ігор Перегінець, під час перших двох турів імунізації було зафіксовано чотири випадки дитячих смертей у 30-денний термін після щеплення: у Київській та Вінницькій областях. За словами заступника міністра, комісія з розслідування таких випадків при МОЗ дійшла висновку про непов’язаність трьох із них із вакцинацією, дослідження четвертого випадку триває.

Кампанія з вакцинації почалась через виявлення двох випадків вакцинопов’язаного захворювання на поліомієліт в Закарпатській області, які були підтверджені ВООЗ. Представники організації кажуть: щоб повністю захиститись від поліомієліту, дитину необхідно вакцинувати тричі, а загалом щеплення мають пройти принаймні 90-95% дітей.

  • Зображення 16x9

    Анастасія Москвичова

    Із Радіо Свобода – з 2011 року, з 2013-го до 2020-го – як штатна мультиплатформна журналістка. Спеціалізуюся на соціальній тематиці. Створювала і вела радіопрограму «Право на дію» про права людини та громадський активізм (у 2016–2018 роках), що виходила на «Ера FM».

XS
SM
MD
LG