Доступність посилання

ТОП новини

Українські олігархи залагодили суперечку поза лондонським судом


Ілюстраційне фото
Ілюстраційне фото

Судову справу «Пінчук проти Коломойського та Боголюбова» було залагоджено за кілька днів до початку розгляду у Лондоні – речник Пінчука

Лондон – Вищий суд Лондона не розглядатиме справи про ділову суперечку українських підприємців – Віктора Пінчука, з одного боку, і Геннадія Боголюбова та Ігоря Коломойського, з іншого. За 3 дні до початку слухань у британській столиці було оголошено, що суперницькі сторони домовились про врегулювання їхнього бізнесового диспуту поза судом. Колишні бізнес-партнери, а у залі лондонського суду позивач і відповідачі уклали угоду щодо владнання обопільної суперечки.

Віктор Пінчук
Віктор Пінчук

Український бізнесмен Віктор Пінчук мав би здобути повне судове слухання у Вищому суді Лондона його позову проти двох його колишніх українських партнерів із бізнесу щодо справи придбання Криворізького залізорудного комбінату 2004 року. Оглядачі судової системи Британії вже очікували на початок того, що визначалось фахівцями, як одна з найкоштовніших справ в історії англійського судочинства, коли йшлося про бізнесову оборудку на тлі звинувачень у вбивстві, хабарництві та політичних інтригах. І от, як повідомив речник Пінчука, справу було залагоджено поза стінами суду буквально за кілька днів до початку її розгляду у Лондоні.

Деталі позасудового владнання цієї справи не розголошуються і визначаються як конфіденційні.

Ігор Коломойський
Ігор Коломойський

Під час попередніх слухань, які відбулись на початку грудня у британській столиці, лондонський суд заслухав неймовірні звинувачення проти одного з відповідачів, а саме Ігоря Коломойського, щодо участі останнього в організації вбивств та побиттів, які стосувалися однієї з попередніх бізнесових оборудок.

Віктор Пінчук подав свій позов проти Ігоря Коломойського та Геннадія Боголюбова у справі суперечки щодо Криворізького залізорудного комбінату на 2 мільярди доларів та 90 мільйонів доларів його первинних інвестицій у підприємство. Власне, ця сума вразила фахівців із англійського права своїм масштабом і, рідко коли чуваними раніше, сумами судового позову.

Заплутаність справи і наданих до неї звинувачень і свідчень також привернули увагу до неї з боку англійських правників. Варто відзначити, що на попередніх слуханнях у грудні Вищий суд Лондона не погодився додати до справи свідчення українського адвоката Сергія Карпенка щодо погроз на його адресу з боку оточення Ігоря Коломойського. А суддя Мейлс у своєму виступі заначив, що ці свідчення можуть здійснити певний «упереджувальний» вплив на органи судочинства при розгляді матеріалів цього судового процесу, і налаштувати суддів проти Ігоря Коломойського.

Тоді як адвокати Віктора Пінчука, який колись був власником найдорожчого будинку у Лондоні, купленого разом зі своєю дружиною Оленою, донькою екс-президента України Леоніда Кучми, наполягали на тому, щоб подати на судовий розгляд докази щодо того, як Ігор Коломойський реально погрожував у брутальний спосіб одному зі своїх бізнесових партнерів.

У свою чергу, правники, які представляли на процесі Ігоря Коломойського, заявляли, що позов Віктора Пінчука проти їхнього клієнта не є таким, що викликає довіру. Одним із аргументів правничої команди Коломойського було те, що Віктор Пінчук під час розгляду справи визнав, що винайняв приватних слідчих для того, аби вони стежили за Ігорем Коломойським.

Судові суперечки олігархів у Лондоні як прецедент?

Тим часом, за судовою суперечкою Віктора Пінчука та Ігоря Коломойського і Геннадія Боголюбова пильно стежили у Великій Британії, побоюючись, що ця справа може створити прецедент для судових позовів, пов’язаних із бізнесовими суперечками. Ця справа стала найостаннішою у низці суперечок із багатьма нулями задіяних сум, які принесли до британської столиці олігархи з колишнього Радянського Союзу, обравши саме Лондон місцем з’ясування своїх стосунків у стінах англійського суду, розглядаючи англійські органи судочинства, як незалежні, нейтральні та неупереджені.

Багато з попередніх судових суперечок у Лондоні між олігархами з колишніх радянських республік стосувалися питань, пов’язаних із приватизованими за надзвичайно низьких цін об’єктами державної власності.

Одним із найвідоміших та найгрошовитіших подібних судових процесів у британській столиці став позов критично налаштованого до Кремля опального російського олігарха Бориса Березовського на 6,5 мільйонів доларів, який програв суд у Лондоні наближеному до Кремля мільярдерові Романові Абрамовичу, власнику лондонського футбольного клубу «Челсі».

Хоча аналізуючи низку попередніх судових процесів у Лондоні, за участі олігархів з пострадянського простору, можна відзначити ту саму тенденцію, яка спостерігалась і у справі «Пінчук проти Коломойського та Боголюбова». Йдеться про залагодження багатомільйонних суперечок поза стінами суду. До цих випадків можна віднести справу власника компанії «Русал», колись найбагатшої людини Росії – Олега Дерипаски проти Майкла Черні, його колишнього бізнес-партнера. Позивач та відповідач погодились на позасудове залагодження справи. Власне, це те саме, що сталося і у справі українських олігархів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG