Доступність посилання

ТОП новини

Путін, Ленін та Україна


Політична карикатура Олексія Кустовського
Політична карикатура Олексія Кустовського

Путін звинуватив Леніна у розвалі Радянського Союзу. Із формальної точки зору він має рацію

(Рубрика «Точка зору»)

Критика, якій Володимир Путін піддав більшовицького вождя Володимира Леніна, стала одним із важливих новинних сюжетів останнього тижня. Путін звинуватив Леніна у розвалі Радянського Союзу. Для багатьох коментаторів це стало приводом для глузувань на адресу Путіна, а російські комуністи заступилися за свого кумира. Але парадокс у тому, що з формальної точки зору Путін має рацію.

Створення Радянського Союзу дійсно стало усього лише етапом розвалу Російської імперії. У новому утворенні союзні республіки формально вважалися суверенними державами і отримали право на вихід зі складу СРСР. Зрозуміло, що в роки більшовицької диктатури реалізація такого права не була можливою, про неї ніхто не говорив всерйоз. Але як тільки імперія ослабла, союзні республіки своїм правом скористалися.

Виникає, однак, питання – а чому взагалі з’явилися союзні республіки? Через примхи Леніна? Ні, в результаті національно-визвольної боротьби народів імперії. Українці, білоруси, поляки, грузини, фіни, вірмени, азербайджанці, латиші, литовці, естонці боролися за свою свободу зі зброєю в руках – і проти білогвардійців-шовіністів, і проти червоноармійців-«інтернаціоналістів». Насправді більшовицький інтернаціоналізм був однією з масок російського шовінізму – і тільки. Але це маскування дозволило більшовикам залучати на свій бік багатьох жителів пригноблених окраїн Російської імперії.

Тим не менш, не помічати національного питання більшовики вже не могли – тим більш, що і Ленін, і Сталін були великими спеціалістами з цієї проблеми. Так і виникла ідея «підміни» нових держав на союзні республіки, формально суверенні, а фактично – керовані з Москви. Бунтівні території спочатку окупували, населення піддавали жахливим репресіям, а потім оголошували «суверенітет». Так, Українська Народна Республіка і стала УРСР. Однак український народ не сприйняв заміни своєї держави більшовицьким виродком. І тоді мстивий Сталін влаштував українцям Голодомор.

Через сім десятиліть Володимир Путін зіткнувся з тією ж проблемою, що і Ленін. Розпад імперії призвів до вибуху в Чечні, її народ піднявся на боротьбу за свою незалежність. І Путін – ось що дивно – повністю перейняв ленінський підхід. Бунтівну територію окупували, її населення піддали неймовірним репресіям. А потім Чечні надали суверенітет, який важко навіть порівняти з суверенітетом союзних республік в СРСР. Чечня сьогодні – фактично незалежна держава. Федеральна влада на її території безпорадна. Республіка стала мононаціональною в етнічному сенсі. Єдина нитка, яка об’єднує Чечню і Росію – особиста унія Путіна і Кадирова. Тому справжня незалежність Чечні – це таке ж питання часу, як незалежність союзних республік.

Так що Путіну не варто критикувати Леніна, а комуністам – захищати вождя від президента. Хто в Росії вірний ленінець – так це Путін.

Віталій Портников – журналіст і політичний коментатор, оглядач Радіо Свобода

Думки, висловлені в рубриці «Точка зору», передають погляди самих авторів і не завжди відображають позицію редакції

  • Зображення 16x9

    Віталій Портников

    Співпрацює з Радіо Свобода з 1990 року. Народився в 1967 році в Києві. Закінчив факультет журналістики МДУ. Працював парламентським кореспондентом «Молоді України», колумністом низки українських, російських, білоруських, польських, ізраїльських, латвійських газет та інтернет-видань. Також є засновником і ведучим телевізійної дискусійної програми «Політклуб», що виходить зараз в ефірі телеканалу «Еспресо». У російській редакції Радіо Свобода веде програму «Дороги до свободи», присвячену Україні після Майдану і пострадянському простору.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG