Доступність посилання

ТОП новини

Справа Лізи у Німеччині. Російському журналісту загрожує в’язниця?


Протести у Берліні
Протести у Берліні

Сюжет російського телебачення «викликає таку саму ненависть, як і переважна кількість російськомовних блогів» – адвокат Лютле

Берлін – Справа Лізи – на перший погляд звичайний «кримінальний випадок» у Берліні – набирає обертів, переростаючи у політичну акцію. 13-річна школярка з сім’ї російських німців, котра начебто була зґвалтована нібито біженцями, спричинила вуличні протести десятків тисяч мешканців Німеччини з російським корінням. Вони вимагають від уряду встановити контроль над потоком біженців, а також відновити колишню безпеку. Очевидці діляться враженнями від інсценованої акції. А чи була дівчинка взагалі?


Дівчинка на ім’я Ліза існує насправді. Вона мешкає з батьками в одному з проблемних районів столиці Німеччини – Марцані, де криміногенна ситуація завжди була найвищою.

Одного дня Ліза не прийшла додому зі школи. Батьки негайно звернулися до поліції. За 30 годин Ліза повернулася, і розповіла, що її нібито викрали і зґвалтували чоловіки з «південною» зовнішністю. Утім, після надання свідчень, поліція спростувала таке твердження.

На сторожі захисту прав особистості

Більше інформації представники правопорядку надати не можуть, пояснив речник берлінського відділення Томас Нойєндорф.

«Саме в цьому спеціальному випадку маємо дотримуватися кодексу захисту інтересів дівчинки. Ми поважаємо права особистості, тому дещо «скуті» у висловлюваннях. Загалом же не кожен дотримується цього правила. Тому ситуація часто без урахування інтересів жертви «обсмоктується», – зазначив речник поліції.

Історією «розкрутили» російські ЗМІ. Відомий журналіст «Першого каналу» Іван Благой розповів про розвиток подій, дійшовши висновку щодо провалу політики Анґели Меркель із питань мігрантів.

За його словами, ситуація вийшла з-під контролю, а Німеччина перебуває на межі колапсу.

В’язниця – за дезінформацію

Для німецького адвоката з міста Констанц Мартіна Лютле це – однозначне розпалювання ворожнечі. Сюжет російського телебачення «викликає таку саму ненависть, як і переважна кількість російськомовних блогів». «У цьому випадку, на мою думку, журналіст вчинив навмисно, знаючи, що в Німеччині його репортаж перегляне приблизно шість мільйонів російськомовних мешканців», – пояснив адвокат телеканалу Rbb своє рішення звернутися з позовом проти Івана Благого. І додав, що такі повідомлення, яке зробив журналіст російського «Першого каналу», спонукають до насилля.

«Це надзвичайно небезпечно, насамперед для біженців», – сказав Лютле. Оскільки телесюжет знімався у Берліні, то він підпадає під німецьке законодавство, за яким за подібні дії передбачається від трьох місяців до п’яти років позбавлення волі.

Для колишніх земляків журналіста і вже нинішніх співвітчизників ситуація зрозуміла: «неповнолітню дівчинку зґвалтували біженці, поліція не вірить жертві, а німецькі ЗМІ замовчують правду».

Політика за рахунок підлітка

Сім’я постраждалої вимагає відшкодування через адвоката Алексея Данквардта, який сказав в інтерв’ю Івану Благому: «У батьків немає наміру заробити на цьому певні гроші. Те, чого вони нині очікують – вибачення поліції за хибну інформаційну політику, котра виставила їх у суспільстві брехунами».

У соціальних мережах здійнялася хвиля обурення, котра закінчилася вуличними протестами у багатьох містах Німеччини. Але, з огляду на ці події, існує кілька цікавих фактів: злочин не доведений, але й кримінальне провадження не припинене. Водночас тисячі невдоволених громадян, організованих та оснащених прапорами і гаслами, висувають уже політичні вимоги до уряду країни і особисто до канцлера Меркель – змінити політику відкритості щодо біженців і встановити правопорядок. Офіційний Берлін мовчить, як і здебільшого ЗМІ. Тим часом ім’я і фото дівчинки стали об’єктом активного обговорення.


На цю ж тему:

18.01.2016
У поліції Берліна спростували інформацію про буцімто зґвалтування росіянки

Російські телеканали та інтернетні ЗМІ раніше повідомили про «викрадення і зґвалтування» 13-річної дівчинки у Берліні далі

19.01.2016
У Росії проблеми з мігрантами відіграють лише пропагандистську роль – художник

«Величезна кількість коментаторів, російськомовних, зокрема, готові моментально ставати на нацистські позиції – ось це жахливо» – Дмитро Врубель алі

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG