Доступність посилання

ТОП новини

Дворіччя «кривавої неділі» в Дніпропетровську: основні винуватці побиття євромайданівців під ОДА досі не покарані


Дворіччя «кривавої неділі» в Дніпропетровську
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:15 0:00

Троє «тітушок» засуджені, але їхні координатори й організатори – ні

Дніпропетровськ – Минає два роки з того дня, коли у Дніпропетровську під час мирного мітингу прихильників євроінтеграції під облдержадміністрацією стались сутички. Мирне народне віче перетворилось на бійню: учасників акції під прикриттям міліції били «молодики спортивної статури», їх поливали сльозогінним газом, з вогнегасників і водою, попри 20-градусний мороз, а далі затримували й утримували в слідчому ізоляторі начебто через організацію заворушень. Хто керував та координував ці дії, кому вони були вигідні? Винні, окрім кількох виконавців побиття, досі не названі й не покарані. Справи проти тодішніх високопосадовців обласної влади «розсипались», суд над міліцейськими чинами триває вже більше року.

Дворіччя «кривавої неділі» в Дніпропетровську
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:30 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

«Кривава неділя» – так називають 26 січня 2014 року в Дніпропетровську безпосередні учасники тих подій. Євромайданівське віче, яке планувалось як мирна акція протесту під ОДА, переросло у кількагодинне протистояння між мітингувальниками з одного боку та молодиками спортивної статури з іншого, які діяли під прикриттям правоохоронців. Молодих людей з палицями та битками завели на подвір’я і всередину будівель облдержадміністрації та обласної ради, а потім випустили на протестувальників. Водночас правоохоронці застосовували проти мітингувальників сльозогінний газ та водомети, попри те, що надворі був мороз. У результаті десятки людей з травмами та забиттями різної тяжкості опинились у лікарнях, близько трьох десятків учасників мітингу затримали за нібито організацію заворушень.

«Тітушки» застосовували димові шашки, а потім і палиці, і навіть вогнепальну зброю. Тоді мені вперше в житті довелось втікати від пострілів з пістолета
учасник подій Владислав

21-річний дніпропетровський студент Владислав був свідком і учасником тих подій, йому вдалося втекти від «тітушок» і міліції.

«Наша акція була цілком законною, узгодженою, як належить. Про це нас поінформували організатори. Але коли ми підійшли до будівлі ОДА, почались провокації – «тітушки» застосовували димові шашки, а потім і палиці, і навіть вогнепальну зброю. Тоді мені вперше в житті довелось втікати від пострілів з пістолета», – розказує юнак.

Усе це відбувалось на очах сотень свідків, під прицілом об’єктивів фото- та відеокамер журналістів, на місці події були помічені тодішні високопосадовці обласної та міської міліції, однак жодному з них обвинувачень досі не висунуто.

Недостатньо доказів

Після двох років розслідувань прокуратура Дніпропетровської області оприлюднила результати. За словами заступника прокурора Олега Халіна, слідство ускладнювалось через значну кількість людей, яких треба було опитати, і те, що докази не почали збирати одразу після подій.

Наразі за побиття мирних демонстрантів засуджено тільки трьох виконавців. Решта «молодиків спортивної статури» у розшуку, дехто перебуває на території Російської Федерації, поінформували в прокуратурі.

Більше року тому, 14 січня 2015-го, суд почав розглядати справу проти колишніх заступників начальників обласної та міської міліції Сергія Третьякова та Сергія Хуторного, проте рішення досі немає.

Щодо причетності колишніх керівників державних установ, на жаль, достатніх доказів для оголошення їм підозри здобуто не було
Олег Халін

Недостатньо у правоохоронців, зазначає заступник прокурора області Олег Халін, доказів й щодо причетності до справи 26 січня тодішніх високопосадовців облради та ОДА, зокрема, колишньому голові облради Євгенові Удоду спершу оголосили про підозру, але потім скасували.

«Дана справа також розглядається Кіровським районним судом Дніпропетровська. Наразі у судовому засіданні допитуються потерпілі і свідки, а також досліджуються письмові докази. У справі всього 14 потерпілих та 63 свідки. Цим і обумовлений тривалий час її розгляду. Передбачаючи наперед можливе запитання щодо причетності до скоєння даних злочинів інших колишніх керівників державних установ, хочу зазначити, що ці питання неодноразово слідчими перевірялись під час досудового розслідування. Проте, на жаль, достатніх доказів для оголошення їм підозри здобуто не було», – зазначив співробітник прокуратури.

«Процеси розслідування злочинів мають стати публічними»

Звіт прокуратури про розслідування тих подій обурив активістів. Павло Хазан, експерт з питань національної безпеки, брав участь у мітингу під ОДА 26 січня. Розказує: сльозогінний газ, який застосовували проти мітингувальників тоді, вартував йому здоров’я очей. Зараз він лікується за кордоном. У правоохоронців достатньо доказів, аби були покарані організатори побиття, це десятки годин відео і багато фотоматеріалів, які зібрали журналісти, зазначив Павло Хазан в оприлюдненій ним заяві.

Це ганьба, повна ганьба і покривання тих, хто давав команди бити демонстрантів, стріляти в них, піддавати тортурам у відділках міліції, знущатися, принижувати, залякувати і переслідувати
Павло Хазан

«Я як один з організаторів та учасників переговорної групи, не був жодного разу запрошений для того, щоб дати показання у справі Дніпропетровського Майдану. Величезна кількість фото та відео матеріалів, які знімали десятки журналістів та фотографів, побували в European Parliament, Council of Europe, European Commission, Friends of the Earth International та багатьох інших міжнародних установах та організаціях. Всі ці матеріали я демонстрував під час своїх виступів та лекцій в десятках країн. Це називається розслідування злочину? Це ганьба, повна ганьба і покривання тих, хто давав команди бити демонстрантів, стріляти в них, піддавати тортурам у відділках міліції, знущатися, принижувати, залякувати і переслідувати. Ми бачили їх у вікнах 7 поверху ОДА. Ми знаємо, хто вони. І знаємо, хто був виконавцем. Ми вимагали і вимагаємо публічності цього процесу і покарання винних», – зазначив учасник подій.

Справа – в Європейському суді

Адвокат потерпілих під час подій під облдержадміністрацію Віталій Погосян зазначає, що прогрес у розслідуванні справи 26 січня все ж є: у судах йому вдалось довести неправомірність затримання міліцією 14 людей, серед яких були як учасники мирної акції, так і випадкові перехожі. Усім їм виплатили моральну компенсацію в розмірі 50 тисяч гривень. Адвокат додає: передав матеріали справи також до Європейського суду з прав людини, аби держава Україна відповіла за допущення ситуації з безпідставним затриманням й утримуванням під вартою людей.

В Європейському суді я хочу домогтись того, щоб у нас більше не було таких затримань, які відбувались тоді – коли нема ні обґрунтованої підозри, нічого. Друге – я вимагаю моральну компенсацію для цих людей від держави, яка допустила цю ситуацію
Віталій Погосян

«Я спрямував скарги до Європейського суду, вони прийняли й спрямували Україні. Тепер Україна має відповісти на ті питання, які я поставив, а потім мені дається три місяці на відповідь. Я думаю, до літа ми матимемо рішення. В Європейському суді я хочу домогтись того, щоб у нас більше не було таких затримань, які відбувались тоді – коли нема ні обґрунтованої підозри, нічого. Друге – я вимагаю моральну компенсацію для цих людей від держави, яка допустила цю ситуацію. Держава має відповісти за те, що судді ухвалювали неправомірні рішення щодо цих людей», – сказав у коментарі Радіо Свобода адвокат.

Між тим дніпропетровські активісти заявляють, що якщо найближчим часом організатори побиття людей дворічної давнини не будуть покарані, вони готові провести акції протесту й навіть голодування біля будівель правоохоронних органів.

  • Зображення 16x9

    Юлія Рацибарська

    Журналістка-фрілансерка. Працюю кореспонденткою Радіо Свобода в Дніпрі з 2006 року. Народилась на Дніпропетровщині. Закінчила факультет систем і засобів масової комунікації Дніпровського національного університету – магістр журналістики. Писала для місцевих та загальноукраїнських газет і журналів, працювала новинкаркою та дикторкою на радіо, кореспонденткою та редакторкою сайту в інформагенції. Пишу, фотографую, надихаюсь історіями людей.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG