Доступність посилання

ТОП новини

Україна відхилила вимоги Росії й сепаратистів про зміни до Конституції – Безсмертний


Роман Безсмертний, архівне фото
Роман Безсмертний, архівне фото

Представник України в робочій підгрупі з політичних питань Тристоронньої контактної групи Роман Безсмертний заявив у середу, що українська сторона відхилила вимоги щодо змін до Конституції, з якими виступили представники Росії й сепаратистів.

Як сказав він агентству «Інтерфакс-Україна», представники угруповань «ДНР» і «ЛНР» хотіли, щоб на конституційному рівні була закріплена їхня квота у Верховній Раді України, було право узгодження всіх ухвалених законів і право вето на рішення в галузі зовніїшньої політики. Крім цього, сепаратисти хочуть повної амністії всіх, хто бере участь у конфлікті, зокрема, звільнення їхніх бойовиків, а також оперативників, заарештованих в Одесі, Харкові, Києві та інших містах. Також сепаратисти бажають, щоб «регіон Донбас» здобув широку автономію – економічну (право самостійно торгувати з Росією), політичну (право обирати свій парламент, уряд і президента) і культурну (захист російської мови). Крім того, вони вимагають собі права самостійно формувати штат поліції, служб безпеки, судових органів, прокуратури, прикордонних військ та інших установ без погодження з київською владою, сказав Безсмертний.

В ефірі телеканалу «112 Україна» він також назвав і вимоги сепаратистів, і заяву представника Росії Бориса Гризлова, який вимагав від України запровадження постійного «особливого статусу» для Донбасу і виборів на окупованих територіях без попереднього виконання інших пунктів мінських домовленостей із боку Росії й сепаратистів, «написаними у Кремлі» й «інформаційною війною» та «політичним шулерством».

А виданню «Українська правда» Роман Безсмертний підтвердив, що вимоги щодо змін до Конституції, про які говорив Борис Гризлов, члени політичної підгрупи побачили за 30 хвилин до завершення роботи, хоча «ця вакханалія відбувалася з 11-ї ранку». «Ці «документи» ми побачили у вигляді якихось листків без адреси і підпису. Головуючому від ОБСЄ ці документи були передані о 19:00. Тобто протягом дня відбувалася певна гра», – заявив представник України в підгрупі.

Раніше в середу, 27 січня, після засідання Тристоронньої контактної групи і її робочих підгруп у білоруському Мінську спеціальний представник ОБСЄ Мартін Сайдік заявив, що на зустрічі обговорювали пропозиції Росії щодо Конституції України, а сепаратисти подали свій проект змін. За словами австрійського дипломата, відбувся «дуже добрий обмін думками» щодо заяв представника Росії Бориса Гризлова, який вимагає від України запровадження постійного «особливого статусу» для Донбасу і виборів на окупованих територіях без попереднього виконання інших пунктів мінських домовленостей із боку Росії й сепаратистів. Сайдік також повідомив, що представники угруповань «ДНР» і «ЛНР» подали і свої вимоги щодо змін до Конституції України. При цьому, за його словами, в робочій підгрупі вони подали ці пропозиції за півгодини до кінця роботи, а сам представник ОБСЄ дізнався про них уже о 7-й вечора, наприкінці всієї зустрічі.

XS
SM
MD
LG