Доступність посилання

ТОП новини

Владі було б вигідно, щоб на допитах назвали моє ім’я – Семенченко


Народний депутат вважає арешти бійців «Донбасу» політичним тиском, а правозахисники нагадують про злочини деяких добровольців

Національна поліція затримала п’ятьох добровольців за підозрою у скоєнні низки злочинів – викраденні людей, автомобілів, вчиненні розбоїв та вимагань. Під час обшуків правоохоронці також вилучили велику кількість зброї. Принаймні кілька осіб із затриманих служили в батальйоні «Донбас». За словами очевидців, арешти відбувалися дуже жорстко. Екс-командир «Донбасу» Семен Семенченко вважає арешти – способом політичного тиску на нього.

Національна поліція затримала п’ятьох із шести підозрюваних у скоєнні низки тяжких злочинів – серед затриманих є, зокрема, бійці добровольчого батальйону «Донбас». Деякі з них і досі служили в підрозділі Національної гвардії, яким тепер є добровольчий батальйон.

За словами речника Головного управління Національної поліції Донецької області Наталії Шиман, підозрювані були затримані протягом січня. Один і досі перебуває в розшуку, повідомила вона Радіо Свобода.

Слідство провело певну роботу, встановило шістьох осіб щодо яких є докази їх причетності
Наталія Шиман

«Кримінальні провадження, які ми зібрали в одну справу, були відкриті ще в минулому році. Йдеться про 30 тяжких злочинів, скоєних з серпня по листопад 2014 року у кількох містах Донецької області. Слідство провело певну роботу, встановило шістьох осіб щодо яких є докази їх причетності. Це мешканці Запорізької, Сумської, Дніпропетровської, Одеської та Івано-Франківської областей віком від 30 до 45 років», – наголосила речниця. Щодо підозрюваних вже є санкція суду на утримання під вартою.

Під час обшуків за місцем проживання, повідомляє прес-служба поліції, у підозрюваних вилучили зброю, у тому числі гранатомети, гранати і автомат, ювелірні вироби, комп’ютерну техніку та інші цінності, викрадені у потерпілих. Також вилучено 7 машин, 3 з яких продали до інших областей України, зазначають у поліції.

Фотографії з сайту Головного управління Національної поліції в Донецькій області
Фотографії з сайту Головного управління Національної поліції в Донецькій області

Під час обшуку зброї я не побачив, вилучили медалі, форму і номери волонтерських автівок – очевидець

Один із затриманих – національний гвардієць Юрій Коростельов із позивним «Якут». Як розповідає волонтер Олексій Балюта, боєць приїхав у першу за два роки офіційну відпустку додому, до Запоріжжя. Вони товаришують вже 16 років, і коли «Якута» арештовували, дружина зателефонувала саме Олексію, який працює неподалік.

«Я дуже швидко прибіг, навіть телефон з собою не взяв, тому немає відео затримання. Юрія затримували дуже серйозно озброєнні люди. Він вже був на підлозі і не чинив ніякого спротиву. Я чув, як він питає, хто ви такі і що вам потрібно. Але удари були дуже сильні, вони знали, кого будуть брати», – розповідає активіст громадської організації «Об'єднання волонтерів Запоріжжя». Олексій намагався викликати адвоката, але за словами волонтера, того не допустили до квартири підозрюваного. Вони дочекалися кінця обшуку, але вилученої зброї не побачили. Замість цього правоохоронці, серед яких був заступник начальника обласної поліції, вилучили медалі, форму і номери волонтерських автомобілів. Олексій визнає, що з юридичної точки зору машини дійсно були незаконними – їх не оформляли на кордоні, а просто відправляли на схід. Машини там все одно довго не живуть, говорить волонтер.

Я знаю «Якута» 16 років, він був активним учасником Майданів у Запоріжжі. Одразу після виникнення ситуації на Донбасі пішов добровольцем
Олексій Балюта

Також правоохоронці вилучили старий автомобіль Volkswagen Passat B3, який тільки що перегнали з-за кордонуі не встигли відправити на фронт, розповідає Олексій.

«Я знаю «Якута» 16 років, він був активним учасником Майданів у Запоріжжі. Одразу після виникнення ситуації на Донбасі пішов добровольцем. Близько тижня прослужив у військовій частині, але потім перейшов в добровольчий батальйон «Донбас». Пішов туди, тому що хотів на передову», – пригадує волонтер.

Балюта говорить, що деякий час тому на кількох добровольців вже писали скарги мешканці одного з населених пунктів Донбасу, але тоді їх виправдали через офіційний наказ про зачистку цього міста.

Зі старого «Донбасу» затримано 8-9 людей – Семенченко

Народний депутат і екс-командир батальйону «Донбас» Семен Семенченко наголошує, що не виступає за амністію винуватих, але вважає арешти політичним тиском.

Семен Семенченко
Семен Семенченко

«Я завжди виступав за правову державу, але тут я бачу певні незбіги. Наприклад, під час деяких злочинів, у яких звинувачують затриманих, бійці фізично знаходилися не на Донбасі, а на базі в Нових Петрівцях. Крім того, родичі і адвокати говорять, що на затриманих тиснуть, щоб вони згадували у своїх свідченнях так би мовити «деяких народних депутатів». З батальйону «Донбас» лише два народних депутати: Павло Кишкар, а другий депутат – це я», – заявив Семенченко.

За словами нардепа, зараз дуже вигідний момент для наїзду на нього саме через юридично підкріпленні обвинувачення.

Обвинувачення проти затриманих висувають мешканці міст, які ми не дозволили віддати під владу бойовиків
Семен Семенченко

«Владі було б вигідно, щоб вони мене згадали на допитах. Обвинувачення проти затриманих висувають мешканці міст, які ми не дозволили віддати під владу бойовиків. Ми навіть не були офіційно оформлені як батальйон. На мене, наприклад, можна відкрити кримінальні провадження за створення бандформування і за викрадення людей, зокрема начальника міліції Новоселівки» – говорить Семенченко.

За його даними, сьогодні вже затримано троє бійців із нинішнього складу батальйону «Донбас» і 8-9 людей із старого складу. Крім «Якута» серед них бійці із позивним «Водос» і «Святослав». Останній був активним учасником Майдану, де входив до «Сотні Лева». В 2015 році боєць втратив руку в боях під Широкино.

Андрій Діденко
Андрій Діденко

Активіст Харківської правозахисної групи Андрій Діденко вважає, що до кожного випадку потрібно підходити індивідуально і не вважати, що усі добровольці були без гріхів.

На мій погляд, будь яку людину, яка тоді була зі зброєю, можна притягнути до кримінальної відповідальності
Андрій Діденко

«Не можна сказати, що переслідують усіх безневинних. За нашими даними, сьогодні близько 800 осіб, колишніх бійців-учасників АТО, перебувають за ґратами чи в СІЗО. Але бійці, наприклад, «Торнадо» чи «Айдару» бувало, що переходили межі закону. Втім, на мій погляд, будь яку людину, яка тоді була зі зброєю, можна притягнути до кримінальної відповідальності» – наголосив Діденко. Правозахисник визнав, що деяких активістів дійсно переслідують. У цьому контексті він згадав правозахисника і екс-бійця батальйону «Айдар» Юрія Гукова, звинуваченого в розбійному нападі на Луганщині.

Цю тему обговорювали в ефірі «Ранкової Свободи». Фрагменти ефіру можна послухати нижче:

Владі було б вигідно, щоб на допитах назвали моє ім’я – Семенченко 1
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:06:38 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ
Владі було б вигідно, щоб на допитах назвали моє ім’я – Семенченко
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:04:30 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

  • Зображення 16x9

    Михайло Штекель

    Журналіст. Працюю в медіа-сфері з перервами із 2003 року. В 2013 році спробував переїхати з рідної Одеси до Києва, писав про Революцію гідності, анексію Криму і знімав війну на Донбасі. У 2017-му повернувся до Одеси – міста непростого, але вкрай цікавого. Навчався на філософському факультеті, тому маю слабкість до довгих текстів. На Радіо Свобода працюю з 2014 року. Пишу, фотографую, знімаю, спілкуюсь із людьми.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG