Доступність посилання

ТОП новини

Oxfam: Росія, Франція і Саудівська Аравія найменше допомагають фінансово в подоланні кризи у Сирії 


©Shutterstock
©Shutterstock

Міжнародна група допомоги Oxfam у своєму звіті розкритикувала світові держави, чиї сили присутні у Сирії, у недостатній допомозі жертвам 4-річного конфлікту. У доповіді, опублікованій 1 лютого, Oxfam виділив Росію, Саудівську Аравію та Францію серед найменш «щедрих» з точки зору фінансової допомоги.

Напередодні донорської конференції у Лондоні, запланованої на 4 лютого, Oxfam поширила заклик збільшити допомогу для біженців і підтримки 10% тих, хто осів в країнах-сусідах Сирії на кінець року.

Oxfam також вказує на те, що більшість багатих країн давали менше, ніж «справедливучастку» фінансової допомоги. Так, Росія надала лише 1% від своє частки допомоги, Саудівська Аравія – 28%. Обидві країни також не зобов'язалася прийняти сирійських біженців. Водночас Ер-Ріяд надає військову допомогу повстанцям, які ведуть боротьбу з військами сирійського уряду, Москва виступає на підтримку сил президента Башара аль-Асада.

Серед західних країн, Франція, яка приєдналася до коаліції під проводом США у вересні, дала 45 відсотків своєї «справедливої частки», зазначили в Oxfam. Водночас Париж прийняв минулоріч 5 тисяч сирійських біженців.

США пожертвували 76% своєї частки, ставши найбільшим донором. Деякі європейські країни теж відзначили за щедрість, зокрема Данію, Норвегію та Великобританію.

Сума внеску від країни повинна визначатись залежно від розміру її економіки, наголосили у звіті Oxfam і висловили сподівання, що лондонська конференція стане в цьому питанні «переломною».

В результаті сирійського конфлікту щонайменше 250 тисяч людей загинули, близько 11 мільйонів були вимушені покинути країну через захоплення бойовиками угруповання «Ісламська держава» значних територій.

XS
SM
MD
LG