Доступність посилання

ТОП новини

Савченко поскаржилася омбудсмену Росії на утиски у суді української мови


Надія Савченко
Надія Савченко

Українська громадянка, народний депутат України Надія Савченко поскаржилася російському омбудсменові на систематичні утиски української мови під час засідань у її справі в суді Донецька Ростовської області Росії.

Як повідомляє кореспондент Радіо Свобода, Савченко подала клопотання про долучення скарги до матеріалів кримінальної справи, суд його задовольнив.

Приводом для скарги стали події на попередньому засіданні, коли суд підтримав протест прокурорів проти долучення до матеріалів справи документів і свідчень українською мовою. Савченко попередила суд, що сприймає це як дискримінацію.

Це вже друга скарга Савченко на дискримінацію за мовною ознакою. Перша була подана, коли у неї стався конфлікт з конвоїрами через українську мову.

1 лютого в суді російського міста Донецьк, який розглядає справу Савченко, свідчення дає сама українка.

У середині грудня російський суд продовжив арешт Надії Савченко до 16 квітня. Після цього вона на знак протесту оголосила голодування – третє від моменту її арешту влітку 2014 року.

Надію Савченко у Росії звинувачують у вбивстві двох співробітників російського телебачення, а також у замаху на вбивство групи сепаратистів і незаконному перетині російського кордону.

Савченко та її захист звинувачення відкидають і заявляють, що на момент загибелі російських журналістів її вже захопили в полон сепаратисти, які потім примусово переправили її до Росії.

На цю ж тему:

17.01.2016
Українська мова і «русский мир» Путіна

«Мова повинна об’єднати Україну. І перемога у війні з Росією – це стати українцями» далі

17.12.2015
Помилка Порошенка і небезпека для російськомовних патріотів України

Відкрита агресія Росії проти України позбавила багатьох українців впровадженого імперією в їхню свідомість переконання, що російський народ є «братнім» далі

08.12.2015
Розмовляти українською – один із запобіжників від агресії Росії – волонтер

«У момент, коли Москва зникне із системи координат українців, тоді з’явиться шанс нарешті стати дорослою нацією» – Шевчук далі

07.12.2015
Зараз або ніколи! Першочергові завдання мовного планування

Перед Україною постало дуже багато викликів, боротьба з якими допомагає нам змінюватися – з новою силою усвідомлювати себе як націю далі

09.11.2015
Телебачення державне має бути тільки україномовним – Масенко

«Замість того, щоб зміцнити мовний кордон з Росією, ми бачимо протилежне – посилення русифікації» далі

XS
SM
MD
LG