Доступність посилання

ТОП новини

Дивні запитання до Надії Савченко


Українська льотчиця Надія Савченко під час засідання суду у Донецьку Ростовської області. 1 лютого 2016 року
Українська льотчиця Надія Савченко під час засідання суду у Донецьку Ростовської області. 1 лютого 2016 року

Суд у четвер допитає слідчого Маньшина, який, як стверджують адвокати, фабрикував справу проти Савченко

У Донецьку Ростовської області Росії триває розгляд справи української льотчиці Надії Савченко. У середу, 3 лютого, там продовжили допит підсудної. Проте головною несподіванкою минулого засідання стало те, що суддя задовольнив клопотання захисту допитати як свідка російського слідчого Дмитра Маньшина.


Українська льотчиця, за свідченням очевидців, трималася, як і завжди, з гідністю, однак, недоладність деяких запитань вивела Надію з себе, про що вона під час перерви і сказала прокурорам, зазначивши, що навіть до свідків обвинувачення ставилася краще, ніж обвинувачення – до неї. Наприклад, обвинувачення з особливим зацікавленням запитувало Савченко про її ставлення до росіян і до російських журналістів. Запитання були дійсно дивними, каже журналіст Радіо Свобода Антон Наумлюк. На його думку, очевидно було, що суд не ставить за мету встановлення істини.

Антон Наумлюк
Антон Наумлюк

«Суддя, наприклад, запитав, яку зарплату вона отримувала в Збройних силах України. Надія Савченко відповіла, що 6200 гривень. І уточнила, що зараз її зарплата як депутата не набагато вища. Потім вона поцікавилася: «А навіщо ви взагалі питаєте?» Суддя сказав, що для з'ясування особи. Зрозуміло було за стилем допиту з боку звинувачення, з боку суду, що сама фактологія справи і самі події, про які розповідала Савченко, мало цікавили і прокурорів, і суд», – розповів Наумлюк.

Вирок уже виписаний – адвокат Полозов

Втім, одна несподіванка на засіданні в середу трапилася. Суд задовольнив клопотання захисту про виклик як свідка слідчого Дмитра Маньшина. Саме він, як стверджують адвокати, фабрикував справу проти українки. Втім, захист Надії Савченко не має ілюзій з приводу допиту Маньшина. Як сказав, Радіо Свобода адвокат Микола Полозов, на вироку Савченко це навряд чи позначиться.

Микола Полозов
Микола Полозов

«Суду як такого немає! І вирок уже виписаний. Ми будемо викривати брехню слідчого Маньшина. Це, безумовно, вплине на суспільну думку, тобто людям уже давним давно зрозуміло, що це за процес, чим він є, що це абсолютно сфабрикована справа. Якимось кардинальним чином на вирок це не вплине, але на громадську думку, я думаю, безумовно», – зазначив адвокат.

Адвокати Надії Савченко клопотали про виклик як свідка Маньшина ще в понеділок. На вирішення цього питання у суду пішло два дні, за цей час, на думку спостерігачів, Дмитро Маньшин міг підготуватися до допиту, який, найімовірніше, відбудеться в четвер по відеозв'язку.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG