Доступність посилання

ТОП новини

Демарш міністра економіки поглибив політичну кризу


Айварас Абромавичус у Верховній Раді. Архівне фото
Айварас Абромавичус у Верховній Раді. Архівне фото

Ситуацію врегульовуватимуть президент, політичні лідери та Національне антикорупційне бюро України

Народний депутат Ігор Кононенко, якого міністр економіки звинуватив у спробах неправомірного втручання в діяльність відомства, тимчасово склав із себе повноваження першого заступника голови фракції «Блоку Петра Порошенка». Проте пропозицію, аби той склав депутатський мандат, фракція не підтримала. Між тим, політичні сили намагаються використати демарш міністра на свою користь і проти «Блоку Петра Порошенка». Однак істотного впливу викривальні заяви міністра економіки на позицію провідних політичних сил не справили.

Якщо будуть доведені хоча б якісь звинувачення, що лунали на адресу Кононенка, то за це треба нести відповідальність
Володимир Гройсман


Україна входить у серйозну політичну кризу. Про це заявив голова Верховної Ради Володимир Гройсман, коментуючи ситуацію, яка склалася після заяви міністра економіки Айвараса Абромавичуса про відставку. За словами спікера парламенту, обвинувачення, які пролунали на адресу Ігоря Кононенка, – це насамперед виклик для новоствореного Антикорупційного бюро.

«Національне антикорупційне бюро має абсолютно публічно, чітко і швидко дати відповідь, і якщо будуть доведені хоча б якісь звинувачення, що лунали на адресу Кононенка, то за це треба нести відповідальність», – зазначив спікер.

Гройсман: Україна входить у період «серйозної політичної кризи» (відео)
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:25 0:00


У чиїй компетенції держпідприємства?

Що ж до врегулювання ситуації, то, за словами Володимира Гройсмана, це мають зробити президент та лідери політичних сил. Утім, лідери політичних сил скористалися обвинувальними заявами міністра для посилення критики на адресу президента та його політичної сили.

Олег Ляшко
Олег Ляшко

«Шановний Петре Олексійовичу, закликаю вас не покривати свого давнього друга і бізнес-партнера, дати можливість реально розслідувати цю справу і показати всьому світу, що ми реально боремося з корупцією», – заявив лідер фракції Радикальної партії Олег Ляшко.

Юрій Луценко
Юрій Луценко

У свою чергу, лідер фракції «Блоку Петра Порошенка» Юрій Луценко заявив, що міністр економіки на засідання фракції не прийшов. Він також закликав голову уряду задля викорінення корупції провести відкриті кадрові конкурси на топ-30 державних підприємств. За його словами, це питання, яке лежить в основі заяви Абромавичуса, «має бути вирішене керівником уряду в місячний термін».

З цього приводу депутат зі фракції «Народного фронту» Ігор Гузь зазначив, що майже рік тому міністр економіки підписав документ про створення спеціального комітету, який має визначати керівників держпідприємств.

«Тому керівник уряду не може втручатися в цю ситуацію і своїм підписом призначати керівників державних підприємств», – сказав він.

У Тимошенко закликають не робити з Абромавичуса кумира

Коментуючи ситуацію, депутат зі фракції «Батьківщина» Сергій Власенко зазначив, що заява міністра економіки фактично не справила істотного впливу на позицію їхньої політичної сили, він закликав не ідеалізувати міністра за його демарш.

Сергій Власенко
Сергій Власенко

«Не треба робити кумирів там, де їх немає. Дії пана Абромавичуса лише підтвердили те, про що ми говоримо достатньо довго: уряд корумпований, уряд працює не за законами, уряд не проводить реформ! У тому числі й Абромавичус не проводить реформ», – наголосив він.

Тим часом, президент Петро Порошенко, прем’єр-міністр Арсеній Яценюк та спікер Верховної Ради Володимир Гройсман запевнили послів країн «Групи семи» у збереженні єдності української влади і обговорили з ними питання про відставку міністра економіки. У свою чергу, після завершення пленарного засідання фракції парламентської більшості за участі спікера скликали раду коаліції з метою обговорити ситуацію довкола Кабінету міністрів.


На цю ж тему:

03.02.2016
Абромавичус заявив про відставку, бо «заважають робити реформи»

Міністр економічного розвитку і торгівлі заявляє, що не хоче бути «ширмою для корупції й тих, хто хоче контролю над державними грошима» далі

  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG