Доступність посилання

ТОП новини

МВФ чекатиме на стабілізацію уряду України – експерт


Ілюстраційне фото. Президент України Петро Порошенко та голова МВФ Крістін Лаґард. Київ, вересень 2015 року
Ілюстраційне фото. Президент України Петро Порошенко та голова МВФ Крістін Лаґард. Київ, вересень 2015 року

Погано, що корупційний скандал виник, але якщо Україна з нього зробить правильні висновки, він піде їй на користь – Дубровський

Міжнародний валютний фонд не надасть допомоги Україні, поки не стане ясно, що в разі розпаду нинішнього уряду, наступний буде продовжувати обіцяні реформи. Про це напередодні в ефірі популярного телевізійного шоу повідомила міністр фінансів України Наталія Яресько. Офіційного підтвердження цієї інформації від МВФ не надходило, а експерти говорять не про зупинення виплати траншу, а про відкладення рішення, що, однак, також може погано позначитися на довірі до влади та на економіці в цілому.


Із жовтня минулого року Україна чекає від МВФ виділення чергового траншу з пакету допомоги, що сягає 40 мільярдів доларів. Українська економіка, підірвана війною, залежить від закордонної допомоги, але сама закордонна допомога залежить від того, як українській владі вдається реформувати економіку та боротися з корупцією.

Останній урядовий скандал, пов’язаний з відставкою міністра економіки Айвараса Абромавичуса минулого тижня, який звинуватив у корупції представника правлячої партії президента Петра Порошенка, не додав упевненості міжнародним партнерам, що уряд спроможний працювати далі.

Наталя Яресько
Наталя Яресько

І про це в ефірі телеканалу ICTV повідомила міністр фінансів України Наталя Яресько.

Вони будуть чекати, поки буде зрозуміло, яка буде виконавча влада
Наталя Яресько

«Вони будуть чекати, поки буде зрозуміло, яка буде виконавча влада. І чи ця виконавча влада бере на себе відповідальність виконувати ті умови, на яких вони надали вже 6,7 мільярда доларів і незабаром нададуть ще один транш – 1,7 мільярда доларів», – заявила міністр.

Корупційний скандал може піти на користь

Низькі рейтинги для уряду прем’єр-міністра Арсенія Яценюка підвищили очікування великої перестановки міністрів. Уряд також може зіштовхнутися з вотумом недовіри в парламенті в середині лютого, що може призвести до нових виборів.

Володимир Дубровський
Володимир Дубровський

І це вже викликає серйозні побоювання у західних кредиторів, адже вони б не хотіли витрачати гроші на нові вибори, в результаті яких до влади може прийти інший уряд, пояснює старший економіст, член Наглядової ради компанії Case Ukraine Володимир Дубровський.

Це абсолютно природнє побоювання. Урядова криза може закінчитися виборами, в результаті яких може прийти зовсім інший уряд, як свого часу було в Греції
Володимир Дубровський

«Це абсолютно природнє побоювання. Адже якщо в країні урядова криза, вона може закінчитися виборами, в результаті яких може прийти зовсім інший уряд, як свого часу було в Греції, коли прийшов уряд і сказав, що ми рекомендації МВФ виконувати не будемо, і умови, які поставили кредитори, виконувати не будемо», – говорить економіст.

На його думку, погано, що корупційний скандал виник, але якщо Україна з нього зробить правильні висновки, він піде їй на користь.

Найкращими висновками з цього скандалу буде приватизація тих підприємств, на які хотіли поставити своїх людей деякі лобісти
Володимир Дубровський

«Мають бути зроблені висновки. Я сказав, що найкращими висновками з цього скандалу буде приватизація тих підприємств, на які хотіли поставити своїх людей деякі лобісти, і якщо це буде зроблено, то проблема буде вирішена», – зазначає Дубровський.

Міністр економіки Абромавичус заявив про відставку минулого тижня, зазначивши, що він не стане «маріонеткою» для корумпованих корпоративних інтересів, і звинуватив близького союзника президента Петра Порошенка в спробі захопити контроль над його відомством, щоб розставити «своїх людей» контролювати державні підприємства.

Голова МВФ Крістін Лаґард заявила минулого тижня, що відхід міністра економіки викликає занепокоєння, але не згадувала про зміни щодо фінансування України.

  • Зображення 16x9

    Марія Щур

    В ефірі Радіо Свобода, як Марія Щур, із 1995 року. Кореспондент, ведуча, автор програми «Європа на зв’язку». Випускниця КДУ за фахом іноземна філологія та Центрально-Європейського університету в Празі, економіст. Стажувалася в Reuters і Financial Times у Лондоні, Франкфурті та Брюсселі. Вела тренінги для регіональних журналістів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG