Доступність посилання

ТОП новини

Кремль вважає Україну «больовою точкою» Заходу (огляд преси)


Західні офіційні особи вже оголосили про можливе повернення до Холодної війни

Мінські домовленості були вимушеним кроком, на яке пішло українське керівництво через масштабну російську агресію, зовнішній тиск та обмежені ресурси України. Однак, як переконує газета «День», ті сподівання, які покладалися Києвом та Заходом, не справдилися – російські плани та інтенсивність агресії не змінилися. Мінські домовленості Росія не виконує. А в односторонньому порядку виконувати вимоги цих домовленостей Україна не може, оскільки це державне самогубство, попереджає видання. Газетярі наголошують, що західні офіційні особи вже оголосили про можливе повернення до Холодної війни. Це сприймається Кремлем із великим роздратуванням, оскільки економічних та політичних ресурсів для протистояння із Заходом Росія не має. Тому вона шукає асиметричні можливості та «больові точки» – Сирію, Україну, можливо, й інші ділянки, щоб здійснити вплив на Захід. Газета не виключає, що в разі формування більш активної позиції Заходу щодо Росії, можуть відбутися якісь військові атаки на Донбасі.

Якщо дострокові вибори Верховної Ради й відбудуться цього року, то цьому сприятимуть не урядові суперечки, а різне бачення учасниками парламентської коаліції змісту конституційних перетворень. Як переконує газета «Україна молода», саме Конституція, а також потреба дотримуватися Мінських угод, здатні остаточно «розсварити» парламентську більшість, запустивши процес перезавантаження законодавчого органу. Бо навіть якщо вдасться проголосувати за Конституцію, наступний камінь спотикання – голосування за законопроект щодо виборів на тимчасово окупованих територіях, попереджає газета.

Уже з весни українцям підвищать зарплати і соціальні виплати. Перший етап індексації відбудеться відповідно до плану держбюджету – у травні цього року, а другий – традиційно в грудні. Однак, як переконує експерт газети «День», щоб бюджетні виплати хоч трохи відповідали темпам інфляції, потрібно переглядати бюджет. Про те, де уряду взяти гроші на проведення індексації, яка б відповідала реальним умовам економіки, розмірковують експерти «Дня».

Головне для України зараз – боротьба з корупцією і залучення інвестицій. Адже нині, як інформує тижневик «Країна», в державі найнижчий, щонайменше з 2000 року, показник частки інвестицій у валовому внутрішньому продукті. Зважаючи, що в бюджеті грошей мало, найдоступніше джерело корупції – контроль над державними підприємствами. Кожен день, доки Одеський припортовий завод чи «Центренерго» не приватизовані, приносить через схеми мільйони гривень людям, які їх контролюють. Зараз на рівні президента і прем’єра є щонайменше побоювання втратити контроль над цими потоками і тому процес приватизації гальмується, переконує тижневик.

  • Зображення 16x9

    Ірина Біла

    На Радіо Свобода працюю з кінця 1990-х. Закінчила Київський університет культури і мистецтв – інформаційна, бібліотечна та архівна справа.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG