Доступність посилання

ТОП новини

Патріарх РПЦ на зустрічі із папою Римським представлятиме країну-агресора – експерт


Папа Франциск, як і патріарх Кирило, завжди говорить про мир, але Ватикан на Україну не нападав – співробітник католицького університету

На Кубі проходить перша в історії зустріч глави Римо-католицької церкви Франциска і патріарха Московського Кирила. Разом із патріархом на зустріч полетів представник Української православної церкви (Московського патріархату). Раніше глави цих церков не зустрічалися, зокрема й через конфлікт православних із греко-католиками в Україні. Вирішення такого конфлікту може розпочатися саме на нинішній зустрічі.

Патріарха Московського Кирила на зустрічі з папою Римським супроводжує близько сотні людей. Серед них представник Української православної церкви (Московського патріархату), митрополит Бориспільський Антоній. Полетить він із патріархом Кирилом і далі, до країн Латинської Америки. Офіційний порядок денний присвячений глобальним проблемам, можуть згадати і про Україну, говорить голова прес-служби Української православної церкви (МП) Василь Анісімов.

«Українська православна церква – це найдревніша і найбільша частина Руської православної церкви, тому те, що до делегації входить її представник – це нормально. Якщо з’являться питання про ситуацію в Україні, то митрополит Антоній зможе розповісти про наші проблеми, зокрема про те, що заважає нам примиритися всередині власної держави», – наголосив Анісімов.

Греко-католики чекають зміни риторики з боку православної Росії

Неофіційно у православній церкві натякають, щоб папа Римський накаже греко-католикам повернути церкви на заході України, які, на думку деяких православних священиків, були захоплені греко-католиками після розпаду СРСР. Офіційно в православній церкві конфлікт визнають, але говорять, що він заморожений.

«Наразі на зустрічі будуть вирішувати більш глобальні проблеми, а вже потім будуть інші контакти поновлювати. Якщо папа Римський і найсвятіший патріарх хоча б про щось домовляться, то дадуть імпульс якийсь, і це буде вкрай важливо», – заявив Анісімов.

Щодо греко-католиків, то вони від історичної зустрічі очікують перш за все зміни риторики з боку Російської православної церкви. Ніякий український конфлікт ніколи не був перешкодою зустрічі, хіба що не було бажання, говорить керівник департаменту інформації Української греко-католицької церкви протоієрей Ігор Яців.

«Немов би знищили три православні єпархії на заході України, хоча вони сьогодні і далі існують, і навіть краще почуваються, аніж за часів Радянського Союзу. За логікою, ми були перешкодою, а зустріч відбулася, отже ми перестали бути перешкодою. Дай Боже, щоб це справді сталося», – наголосив Яців.

Миттєвих результатів греко-католики не чекають, але сам факт зустрічі є позитивним і може стати сигналом для подальших кроків.

Глава Римо-католицької церкви Франциска (ліворуч) і патріарх Московський Кирил
Глава Римо-католицької церкви Франциска (ліворуч) і патріарх Московський Кирил

Український митрополит може їхати до папи Римського, щоб розповісти про переслідування православних – експерт

На думку співробітника Інституту релігії та суспільства Українського католицького університету Анатолія Бабинського, на зустрічі точно будуть обговорювати греко-католицьку церкву – саме її існування завжди хвилювало православних. Але можуть спробувати домовитися щодо українсько-російського конфлікту.

Патріарх Кирило завжди хоче подати свою позицію стосовно конфлікту на сході України, точніше агресії Росії проти України
Анатолій Бабинський

«Патріарх Кирило завжди хоче подати свою позицію стосовно конфлікту на сході України, точніше агресії Росії проти України. Але він завжди намагався підлаштувати свою позицію під позицію папи Франциска, який також закликає до примирення. Єдина різниця в тому, що Ватикан не нападав на Україну, а патріарх представляє державу, яка вчинила агресію проти нас», – зазначає Бабинський.

Експерт також наголосив, що представник Української православної церкви (Московського патріархату) може й не бути присутнім на зустрічі із папою Римським.

«Патріарх здійснює пастирський візит на Кубу, і митрополит Антоній може його супроводжувати просто як колега. З іншого боку, під час останнього офіційного візиту патріарха супроводжував київський митрополит Онуфрій. Нібито, щоб розповісти про переслідування православної церкви. Митрополит Антоній може їхати на Кубу з тією ж метою», – заявив Бабинський.

За офіційними даними, зустріч має завершитися підписанням спільної декларації. Чи буде там згадка про Україну – ще невідомо.

Зустріч відбудеться в перший день Мюнхенської конференції з безпеки. Президент Росії Володимир Путін, за даними його прес-служби, відмовився їхати на конференцію, відтак Росію представляє прем’єр-міністр Дмитро Медведєв.

  • Зображення 16x9

    Михайло Штекель

    Журналіст. Працюю в медіа-сфері з перервами із 2003 року. В 2013 році спробував переїхати з рідної Одеси до Києва, писав про Революцію гідності, анексію Криму і знімав війну на Донбасі. У 2017-му повернувся до Одеси – міста непростого, але вкрай цікавого. Навчався на філософському факультеті, тому маю слабкість до довгих текстів. На Радіо Свобода працюю з 2014 року. Пишу, фотографую, знімаю, спілкуюсь із людьми.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG