Доступність посилання

ТОП новини

Клімкін поінформував «нормандську четвірку» про «шалені» постачання Росією зброї на Донбас


Павло Клімкін
Павло Клімкін

«Ми знаємо скільки зараз боєприпасів перетинає кордон, в тому числі – танків»

Мюнхен – У Мюнхені в кулуарах Конференції з питань безпеки в суботу відбулось засідання «нормандської четвірки» на рівні міністрів закордонних справ, під час якого глава української дипломатії Павло Клімкін продемонстрував фотодокази перекидання Росією значної, за його словами, кількості зброї через кордон на Донбас.

Станом на п’ятницю ще не було відомо, що засідання «нормандської четвірки» відбудеться достеменно. Причина – нещодавня відставка з посади міністра закордонних справ Франції Лорана Фаб’юса. Тим не менше, в Мюнхені міністри зустрілися – Павло Клімкін, Франк-Вальтер Штайнмайєр, Сергій Лавров. Францію представляв політичний директор МЗС Ніколя де Рів’єр. Новий міністр закордонних справ Франції Жан-Марк Ейро прибуває до Мюнхена пізніше в суботу і з ним міністр Клімкін планує мати ознайомчу зустріч.

Домовлено, що наступне непроміжне, як в Мюнхені – засідання «нормандської четвірки» на рівні міністрів відбудеться на початку березня в Парижі, але це ще потребує остаточного узгодження дипломатичними каналами.

«Тривожна тенденція»

Павло Клімкін сказав журналістам, що мюнхенська зустріч не дала жодного конкретного результату, як він це охарактеризував. Але загалом тенденції і процеси в зоні конфлікту на сході України викликають у Києва тривогу.

«Я поінформував про те, що відбувається, при чому не тільки в плані постійних порушень і постійних обстрілів. І те, що зараз відбуваються фактично спільні навчання російських військових з одного боку і російських військових, які знаходяться на території Донбасу і, звичайно, найманців. І показав декілька фото, як приклад, як російська зброя постачається через кордон. Лавров на це відповідним чином не відреагував, ніяк не коментуючи це», – сказав Клімкін.

За його словами, Росія перекидає значну кількість озброєнь на Донбас через неконтрольовану Україною ділянку українсько-російського кордону.

«Ми знаємо скільки зараз боєприпасів перетинає кордон, в тому числі – танків. Ці боєприпаси можуть скласти основу для будь-якої наступальної операції. І я попередив про це і французьку, і німецьку сторони, що відбувається зараз», – сказав український міністр.

«Просто шалені постачання зброї, кількість обстрілів (сьогодні ми маємо знову 63 обстріли), і головне тенденція – що постійно використовується заборонена зброя, постійно використовується важка артилерія, важкі міномети. Тобто ця тенденція абсолютно не припиняється, тенденція до абсолютно свідомої дестабілізації», – додав Клімкін.

Міністри також домовились працювати зі Спостережною місією ОБСЄ щодо безперешкодного доступу на всю територію Донбасу, а також на кордон.

У своєму виступі на конференції німецький міністр закордонних справ Франк-Вальтер Штайнмайєр, країна якого в цьому році головує в ОБСЄ, віддав належне сміливості спостерігачів, яким доводиться працювати в нелегких умовах конфлікту на сході України.

Також «нормандська четвірка» обговорила елементи безпеки під час підготовки наступних виборів на Донбасі. «Ми домовились працювати в рамках Мінська над відпрацюванням модальності наступних виборів», – сказав Клімкін.

За його словами, українська сторона також поінформувала про важку ситуацію в Криму.

«Я сказав, що на атмосферу зустрічі це дуже сильно впливає – з постійними обшуками і арештами. Лавров зробив вигляд, що теж на це не реагує», – сказав Клімкін.

  • Зображення 16x9

    Ростислав Хотин

    Працював кореспондентом агентства Reuters у Києві, на Всесвітній службі «Бі-Бі-Сі» в Лондоні, кореспондентом телеканалу «1+1» та агенції УНІАН у Брюсселі, а нині – редактор Радіо Свобода в Празі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG