Доступність посилання

ТОП новини

Декомунізація по-кримськи: на півострові перейменують 70 населених пунктів


(©Shutterstock)
(©Shutterstock)

Перейменувати мають 70 сіл і селищ, а також 5 районів

Київ – Комітет українського парламенту з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування затвердив перелік нових назв кримських міст і селищ, розроблений Українським інститутом національної пам'яті в рамках декомунізації. «Крим.Реалії» публікує перелік нових назв, які, у разі затвердження постанови депутатами і президентом, отримають кримські регіони.

Перейменувати мають 70 сіл і селищ, а також 5 районів. Перелік в Українському інституті національної пам’яті сформували, виходячи з історичних назв, що діяли в Криму до встановлення режиму радянської влади. Назви також були узгоджені з Меджлісом кримськотатарського народу.

Рішення парламентського комітету, яким затверджено цей перелік, стало результатом роботи, яку в Українському інституті національної пам'яті проводили кілька місяців. Закон «Про засудження комуністичного і націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні і заборону пропаганди їхньої символіки» ухвалила Верховна Рада України у травні минулого року.

Відповідно до закону, влада українських областей зобов'язана провести аналіз назв підвідомчих їм регіонів і запропонувати варіанти для перейменувань тим, що містять у собі символи тоталітарної епохи минулого століття.

​Перейменуванням кримських регіонів мала б займатись Верховна Рада АРК, однак через сепаратистські дії вона була позбавлена повноважень ще в березні 2014 року. Тому цю роботу доручили Українському інституту національної пам'яті.

Далі цей перелік винесуть на розгляд парламенту, і, в разі ухвалення, а потім затвердження президентом України, він законодавчо забезпечить процес дерадянізації півострова. Правда, на цьому етапі депутати зійшлись на тому, що чинності він набуде лише з моменту деокупації Криму, повідомив експерт інституту Сергій Громенко.

«Хорошою новиною є те, що всі 70 наших назв затверджені. Погана – у тому, що постанова про перейменування набуде чинності тільки після деокупації Криму. Ми пропонували, щоб постанова діяла з моменту ухвалення. Але депутати вирішили інакше», – сказав Громенко.

Верховна Рада України офіційно оголосила 20 лютого 2014 року початком тимчасової окупації Криму й Севастополя Росією. 7 жовтня 2015 року президент України Петро Порошенко підписав відповідний закон. Міжнародні організації визнали окупацію й анексію Криму незаконними й засудили дії Росії. Країни Заходу запровадили низку економічних санкцій. Росія заперечує окупацію півострова й називає це «відновленням історичної справедливості».

Оригінал матеріалу – на сайті «Крим.Реалії»

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG