Доступність посилання

ТОП новини

Україна готова до бізнесу – заступник генсекретаря НАТО


Ілюстраційне фото. Президент України Петро Порошенко під час зустрічі з генеральним секретарем НАТО Єнсом Столтенберґом у Києві. Вересень 2015 року
Ілюстраційне фото. Президент України Петро Порошенко під час зустрічі з генеральним секретарем НАТО Єнсом Столтенберґом у Києві. Вересень 2015 року

Тепер потрібно змінити виробничі стандарти і законодавство про інвестиції – представник Північноатлантичного альянсу

Український військово-промисловий комплекс шукає нових клієнтів на Заході. За словами представників НАТО і США, підприємства мають щонайшвидше перейти на стандарти НАТО і унеможливити юридичні ризики. 18 і 19 лютого українські виробники зустрічаються із міжнародними інвесторами і обговорюють можливі контракти віч-на-віч.


У Києві на інвестиційному заході зустрілися представники української армії, оборонних підприємств і приватних компаній – українських і закордонних. Загалом в «Українському форумі з оборони та безпеки-16» взяли участь близько 250 експертів, зокрема представники міжнародних компаній. Мета форуму – створити майданчик для обговорення можливості інвестування в український військово-промисловий комплекс.

Сергій Згурець
Сергій Згурець

За словами військового експерта Сергія Згурця, наразі держава має надати інвесторам і виробникам певні орієнтири по всіх трьох напрямках майбутнього розвитку: безпосередньо Збройних сил, систем озброєнь і військово-промислового комплексу.

«Враховуючи те, що оборонна промисловість зараз трансформується і форматується, потрібно шукати шляхи, аби зміцнити технологічний та промисловий потенціал. Велика наявність закордонних компаній на цьому заході створює певну надію, що нам вдасться знайти нові шляхи взаємодії», – вважає Згурець.

Конференцію з безпеки відвідали у тому числі представники НАТО. Від дотримання їхніх стандартів залежить можливість української продукції конкурувати на зовнішніх ринках.

Україна демонструє швидкий прогрес – НАТО

Як наголосив заступник помічника генерального секретаря НАТО з питань оборонних інвестицій Ернест Герольд, наразі Україна враховує всі зауваження і поради НАТО, а на конференції держава, виробники і міжнародне співтовариство може об’єднати свої зусилля.

Вже два роки Україна демонструє швидкий прогрес, отже світ може побачити, що Україна готова до бізнесу
Ернест Герольд

«І український уряд, і український промисловий комплекс показують, що він готовий до співпраці і змін. Але зміни потребують часу, і вони не є простими. Потрібно змінювати і виробничий процес, і закони про інвестиції. Це не можна зробити за один день, але вже два роки Україна демонструє швидкий прогрес, отже, світ може побачити, що Україна готова до бізнесу», – заявив Герольд.

Відповідаючи на запитання Радіо Свобода, Герольд зазначив, що існуюча форма військових держзамовлень, коли Міністерство оборони співпрацює з державним підприємством «Укроборонпром», а не приватними компаніями, як, наприклад, у США, є прийнятною для роботи.

Перехід на стандарти НАТО коштуватиме «Укроборонпрому» річного доходу

Упродовж минулого року «Укроборонпром» заробив на контрактах із Міністерством оборони близько 7 мільярдів гривень – це приблизно третина їхнього загального доходу. Зокрема міністерство закупило на підприємствах «Укроборонпрому» понад 4700 одиниць нової і модернізованої техніки і відремонтувало близько 34 тисяч одиниць.


Для повного переходу на стандарти НАТО державний холдинг, куди входить близько сотні військових підприємств, потребує, за найскромнішими підрахунками, 21 мільярд гривень інвестицій, заявив генеральний директор «Укроборонпрому» Роман Романов. Цей перехід мають здійснити до 2018 року, але вже зараз деякі підприємства співпрацюють із Північноатлантичним альянсом.

До 23 підприємств «Укроборонпрому» мають доступ до каталогу НАТО. До 50 спеціалістів мають сертифікати офісу НАТО по роботі з продуктами
Роман Романов

«Якщо ми говоримо про спілкування з інвестором, до 23 підприємств «Укроборонпрому» мають доступ до каталогу НАТО. До 50 спеціалістів мають сертифікати офісу НАТО по роботі з продуктами. Мета сьогоднішньої зустрічі – це довести до західних колег, що ми готові до взаємодії», – заявив Романов.

Як наголосив посол США в Україні Джеффрі Пайєтт, співпраця України з американськими компаніями можлива, але для цього потрібно реформувати військово-промислову галузь, зокрема відмовитися від ментальності державних управлінців.

Джеффрі Пайєтт
Джеффрі Пайєтт

«Я радий бачити на цьому заході багато представників американських компаній. Вони можуть бути гарними партнерами і принести найкращі в світі технології, але в них є певні вимоги. Зокрема вони готові на бізнес-ризики, але не на ризики, пов’язані із українськими законами чи рішеннями судів», – наголосив посол. Пайєтт також нагадав, що співпраця можлива лише за умови подальшої боротьби з корупцією.

Американські партнери готові на бізнес-ризики, а не погані закони – посол США
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:18 0:00

На завершення дводенного форуму відбудуться конфіденційні бізнес-зустрічі між представникам міжнародних інвесторів та українських компаній.

  • Зображення 16x9

    Михайло Штекель

    Журналіст. Працюю в медіа-сфері з перервами із 2003 року. В 2013 році спробував переїхати з рідної Одеси до Києва, писав про Революцію гідності, анексію Криму і знімав війну на Донбасі. У 2017-му повернувся до Одеси – міста непростого, але вкрай цікавого. Навчався на філософському факультеті, тому маю слабкість до довгих текстів. На Радіо Свобода працюю з 2014 року. Пишу, фотографую, знімаю, спілкуюсь із людьми.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG