Доступність посилання

ТОП новини

Питання житла найбільш болюче для переселенців із Криму та Донбасу


Переселенці у Львові нарікають, що влада їх не чує

Львів – Вимушені переселенці з Донбасу і Криму, які переїхали у Львів, апелюють до влади щодо невирішених житлових проблем. Більшість людей кажуть, що влада ігнорує їхні прохання і пропозиції. На сьогодні у Львові та області, за офіційними даними, проживають близько 13 тисяч переселенців із Криму та Донбасу. Дехто повернувся додому.

Більшість переселенців знайшли роботу, переважно у сфері обслуговування. А хтось відкрив власну справу чи перевів свій бізнес із окупованої території у Львів, є й такі, хто гроші вклав у бізнес своїх партнерів.

Лідер громадського руху переселенців Донбасу Надія Нещаденко завдяки організації «Крим SOS» отримала матеріальну допомогу – 46 тисяч гривень і створила агентство нерухомості.

«Це була відправна точка. За ці гроші я придбала два комп’ютери, принтер, орендувала приміщення. Нашим людям потрібна така допомога. Є у нас такі люди, які займаються орендою, відкрив донеччанин підприємство з виробництва цукерків, займаються і аграрним бізнесом. Нам складно без грошей, знайомств, ми мусимо виживати. Мій чоловік днями був на форумі переселенців у Києві. Там представники Канади й Данії говорили про те, що надали Україні фінансову підтримку для внутрішньо переміщених осіб у розмірі 18 мільйонів євро, але ці гроші були скеровані комунальним службам на ремонт дитячих садочків», – розповіла Надія Нещаденко.

Найбільшою проблемою для переселенців є не лише працевлаштування, але й житло. На Яворівщині Львівської області переселенцям виділені 22 земельні ділянки для будівництва. Тут люди проживатимуть компактно цілою громадою.

«Ці ділянки у полі. Там немає комунікацій, нам потрібно робити електрику і проводити газифікацію. Грошей не маємо, але ми дуже вдячні за землю. Вже нам дали рішення, ми введені у кадастр, чекаємо на акти на землю і думаємо, де б могли робити проекти. Якщо є акт на землю і проект, то можна тоді шукати якесь кредитування, просити допомогу. У нас немає виходу, ми будемо стукати у всі двері», – наголосила громадський активіст.

Державної програми немає

Вимушені переселенці апелюють до влади, щоб для них було передбачено пільгове кредитування на житло, а також надавались пільги при відкритті власної справи. Люди, які покинули рідні домівки, зазначають, що держава обмежила турботу про них лише до щомісячних виплат. А це 442 гривні для людини, яка працює, для дітей і непрацюючих людей – близько 900 гривень. На родину сума допомоги не може бути більшою, аніж 2400 гривень. Надається допомога батькам і матерям, які доглядають дітей, зокрема інвалідів. Лише у Львові проживає 30 родин з такими дітьми.

Щодо допомоги переселенцям у питаннях житла, то мусить діяти державна програма, але така не ухвалена донині
Оксана Яковець

«На Львівщині не ухвалено жодної обласної програми щодо соціального захисту. По окремих районах такі є, де надають адресну матеріальну допомогу. Щодо допомоги переселенцям у питаннях житла, то мусить діяти державна програма, але така не ухвалена донині. Це має бути цільова програма і парламент мав би її розглянути», – говорить Оксана Яковець, радник з питань внутрішньо переселених осіб Міністерства соцполітики.

Більшість переселенців у Львові орендують житло. Люди більш заможні придбали квартири переважно у новобудовах, в які можна одразу оселитись. Переселенці з Криму говорять про те, що після звільнення Криму вони повернуться додому. Ті люди, які виїхали з Донецької і Луганської областей, які започаткували свій бізнес і придбали житло, не планують повертатись.

Для вимушених переселенців, які бажають розпочати підприємницьку діяльність, діють численні грантові програми. На Львівщині грантами проекту ООН скористались дев’ять осіб із Донбасу та Криму, які відкрили власний бізнес.

  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG