Доступність посилання

ТОП новини

Які ж підсумки візиту керівників МЗС Німеччини і Франції до України?


Міністр закордонних справ України Павло Клімкін (праворуч), міністр закордонних справ Німеччини Франк-Вальтер Штайнмайєр (посередині) та міністр закордонних справ Франції Жан-Марк Еро під час зустрічі у Києві. 23 лютого 2016 року
Міністр закордонних справ України Павло Клімкін (праворуч), міністр закордонних справ Німеччини Франк-Вальтер Штайнмайєр (посередині) та міністр закордонних справ Франції Жан-Марк Еро під час зустрічі у Києві. 23 лютого 2016 року

«Неспроможність Верховної Ради знайти вірне рішення лякає Європу» – експерт

Міністри закордонних справ Німеччини і Франції обговорювали у Києві з українськими можновладцями подальші реформи, реалізацію мінських домовленостей і подальшу інтеграцію нині окупованих районів до складу України. Експерти вважають, що європейські політики відпрацьовують довготермінову реалізацію плану по реінтеграції Донбасу і механізм пов’язання двох форматів – мінського і нормандського. Також Європу цікавить майбутнє українського парламентаризму.


Під час київського візиту міністри закордонних справ Німеччини і Франції – Франк-Вальтер Штайнмайєр і Жан-Марк Еро – зустрілися із президентом України Петром Порошенком, головою Верховної Ради Володимиром Гройсманом, прем’єр-міністром Арсенієм Яценюком і кількома міністрами – фінансів Наталією Яресько, агропромислового комплексу Олексієм Павленком і інфраструктури Андрієм Пивоварським.

Жан-Марк Еро
Жан-Марк Еро

За словами голови французького відомства Жан-Марка Еро, Європа цінує реформи, які Україна провела за останні 14 місяців, але попереду ще багато роботи.

«І для цього потрібен уряд, який здатний йти вперед, який свідомий своїх обов’язків. Також потрібний гідний і ефективний парламент, який ухвалює закони для блага і процвітання всієї країни. Якщо ми хочемо залишатися вірними духу Майдану, міжнародна спільнота потребує уряд, який продовжить проводити реформи», – заявив він.

Штайнмаєр: Мінські угоди – єдиний шлях політичного врегулювання ситуації на Донбасі
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:25 0:00


На думку Еро, Україна ризикує застрягти на цьому шляху і це найгірше, що може статися. Під загрозою і реалізація мінських домовленостей, яку європейці також вважають реформою.

Франк-Вальтер Штайнмайєр
Франк-Вальтер Штайнмайєр

На думку міністра закордонних справ Німеччини Франка-Вальтера Штайнмайєра, питання безпеки і припинення обстрілів вони обговорювали із російським міністром закордонних справ Сергієм Лавровим.

Мінські домовленості завжди були досі єдиним варіантом політичного врегулювання конфлікту. Франція і Німеччина знають, що закон про вибори – це одне, а умови для їхнього проведення – це зовсім інше
Франк-Вальтер Штайнмайєр

«Якщо ми виходимо з того, що мінські домовленості завжди були досі єдиним варіантом політичного врегулювання конфлікту, ситуація із безпекою не може бути виправданням, що Україна не працює над законом. Ми повинні підготувати наступний крок до паризької зустрічі в «нормандському форматі». І Франція, і Німеччина знають, що закон про вибори – це одне, а умови для їхнього проведення – це зовсім інше», – заявив Штайнмайєр.

За словами німецького міністра, наразі в Україні триває боротьба за правильний політичний курс, але нестабільність може занепокоїти Європу. Ваша країна стає перед великими викликами, наголосив Штайнмаєр. Країні потрібна стабілізація, але треба також заспокоїти суспільство, пояснює він.

Досі навіть ОБСЄ немає доступу до кордону на окупованій частини Донбасу

У випадку продовження реформ і нульової толерантності до корупції Берлін буде допомагати Україні у консультаціях із МВФ, пообіцяв керівник німецького МЗС.

Павло Клімкін
Павло Клімкін

Міністр закордонних справ України Павло Клімкін висловив готовність реалізовувати мінські домовленості з боку України, але наголосив, що це неможливо, допоки кордон із Росією не контролюють представники моніторингової місії ОБСЄ і допоки в країну потрапляють російські війська та найманці. Місцеві вибори також мають пройти за українським законодавством без визнання діючої влади окупованих районів Донецької і Луганської областей.

Конституційні зміни не мають легалізувати тих, хто зараз там знаходиться при владі і хто прийшов в результаті фейкових «виборів»
Павло Клімкін

«Конституційні зміни – це частина мінських домовленостей, але логіка цих змін – це дати сигнал і показати мешканцям Донбасу, що в них є шанс організувати їхнє життя в українському Донбасі. Але конституційні зміни не мають легалізувати тих, хто зараз там знаходиться при владі і хто прийшов в результаті фейкових «виборів», – заявив Клімкін.

Немає, за його словами, прогресу і в питанні звільнення українських політичних в’язнів, які перебувають як в Росії, так і в окупованому Криму.

В коментарі Радіо Свобода співдиректор програм зовнішньої політики та міжнародної безпеки Центру Разумкова Михайло Пашков сказав, що європейські міністри переслідують кілька цілей – продовжити діалог по мінським угодам і оцінити ситуацію всередині України.

Спочатку треба припинити вогонь, обмінятися полоненими і провести розмінування, а вже потім говорити про політичні рішення
Михайло Пашков

«Поступово напрацьовується якесь більш довгострокове бачення подальшого переговорного процесу по алгоритму і механізму реалізації мінських угод. В подальшому ці процеси будуть йти паралельно – в «мінському» форматі і в форматі «нормандської четвірки». Обидва процеси важливі для пошуку можливих варіантів», – заявив Пашков. Проте, на його думку, говорити про швидке завершення конфлікту, враховуючи позицію Росії, сьогодні зарано. Спочатку треба припинити вогонь, обмінятися полоненими і провести розмінування, а вже потім говорити про політичні рішення, впевнений експерт.

«Сьогодні для Росії важливо продемонструвати себе миротворцем, щоб Європа зняла з неї санкції. Навіть якщо в перспективі буде вестися мова про зниження обстрілів – це не буде означити зміни позиції російської сторони», – заявив експерт.

Неспроможність Верховної Ради лякає Європу – Небоженко

Як заявив в коментарі Радіо Свобода політолог Віктор Небоженко, обговорення мирного процесу може бути лише приводом, наразі Європу більше хвилює проблема біженців. Тема безпеки дійсно хвилює Євросоюз, вважає Небоженко, але європейці бачать рішення у замороженні конфлікту на сході України.

Міністр закордонних справ України Павло Клімкін (посередині), міністр закордонних справ Німеччини Франк-Вальтер Штайнмайєр (праворуч) та міністр закордонних справ Франції Жан-Марк Еро під час прес-конференції у Києві. 23 лютого 2016 року
Міністр закордонних справ України Павло Клімкін (посередині), міністр закордонних справ Німеччини Франк-Вальтер Штайнмайєр (праворуч) та міністр закордонних справ Франції Жан-Марк Еро під час прес-конференції у Києві. 23 лютого 2016 року

«Але насправді вони приїхали, щоб зрозуміти, що відбулося в перебігу політичної кризи і провального голосування за відставку прем’єр-міністра. Впала роль законодавчого органу, в Європі парламент зазвичай сильніший від президента. Неспроможність Верховної Ради знайти вірне рішення лякає Європу», – наголосив Небоженко. Міністрів цікавило, наскільки дієздатним є парламент, тому що дієздатність президента вони бачать, а посаду прем’єр-міністра Арсеній Яценюк щонайменш на півроку відстояв.

На зустрічах міністри закордонних справ Франції і Німеччини наполягали на тому, що головна задача підготуватись до зустрічі в «нормандському» форматі – вона відбудеться 3 березня в Парижі за участі представників Франції, Німеччини, України та Росії. На думку Штайнмайєра, ця зустріч стане ключовою.

  • Зображення 16x9

    Михайло Штекель

    Журналіст. Працюю в медіа-сфері з перервами із 2003 року. В 2013 році спробував переїхати з рідної Одеси до Києва, писав про Революцію гідності, анексію Криму і знімав війну на Донбасі. У 2017-му повернувся до Одеси – міста непростого, але вкрай цікавого. Навчався на філософському факультеті, тому маю слабкість до довгих текстів. На Радіо Свобода працюю з 2014 року. Пишу, фотографую, знімаю, спілкуюсь із людьми.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG