Доступність посилання

ТОП новини

Чільні чеські політики одягають значки на підтримку Надії Савченко


Лідер чеської опозиції, голова партії TOP 09 Мірослав Калоусек
Лідер чеської опозиції, голова партії TOP 09 Мірослав Калоусек

Лідер чеської опозиції, голова партії TOP 09 Мірослав Калоусек виступає за звільнення Надії Савченко, демонструючи свою позицію не тільки словами, а й значком із портретом української льотчиці на жовто-блакитному тлі, який він носить на лацкані піджака.

У розмові з Радіо Свобода політик уточнив: «Мені складно сказати, скільки наших політиків носить на лацкані свого піджака значок із зображенням Наді Савченко, але вся наша партія, всі 26 депутатів парламенту Чехії від нашої партії наполягають на тому, щоб Надю Савченко звільнили, тому що вона невинувата».

Голова партії TOP 09 також зазначив, що низка чеських політиків приєдналась до ланцюгового голодування на підтримку Надії Савченко.Необхідно, щоб якнайшвидше «агресивний режим випустив її на волю. Надія Савченко є воїном своєї армії й мала б бути вдома», – заявив Мірослав Калоусек Радіо Свобода.

Чеська Республіка – одна з багатьох країн ЄС, які приєднались до ланцюгового голодування – загальноєвропейської акції на знак солідарності з Надією Савченко.

Надію Савченко звинувачують у вбивстві двох російських журналістів, замаху на вбивство групи сепаратистів та незаконному перетині російського кордону. Савченко та її захист відкидають звинувачення і заявляють, що на момент загибелі журналістів Надію вже було примусово сепаратистами переправлено до Росії.

Наразі арешт Надії продовжено до 16 квітня. Вона знову оголосила голодування, яке триває вже понад 40 днів.

У середині лютого в Празі відбулась зустріч із сестрою Надії – Вірою Савченко. На думку учасника зустрічі, голови комітету у закордонних справа парламенту Чехії Карела Шварценберґа, сьогодні «справа Надії Савченко є змаганням за Україну».

XS
SM
MD
LG