Доступність посилання

ТОП новини

Яценюк: уряд є юридично легітимним і продовжує працювати


Арсеній Яценюк
Арсеній Яценюк

Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк наголошує, що уряд є юридично легітимним і продовжує працювати.

У телепрограмі «10 хвилин із прем’єр-міністром» він нагадав, що більшість народних депутатів не підтримала питання відставки Кабінету міністрів.

«Таким чином уряд юридично є повністю легітимним та продовжує працювати. Але політична невизначеність залишається, і їй треба покласти край», – заявив він.

«Відповідальність за це лежить на всіх нас – на президентові і його фракції, на інших політичних силах, які формували коаліцію «Європейська Україна» – це «Народний Фронт», «Батьківщина» «Самопоміч» та Радикальна партія Олега Ляшка, які підписували коаліційну угоду і затверджували програму дій Кабінету міністрів. Саме ту програму, яку ми як коаліційний уряд виконували і продовжуємо виконувати», – додав прем’єр.

Напередодні лідер фракції «Блок Петра Порошенка» Юрій Луценко заявив, що стара коаліція розпалася, і найближчого тижня лідери фракцій «мають почати переговори про створення нової коаліції під новий уряд».

16 лютого після звіту уряду Верховна Рада не змогла ухвалити резолюцію про недовіру Кабінетові міністрів, хоча визнала діяльність уряду за 2015 рік незадовільною, а урядовий звіт відхилила. Перед цим голосуванням президент Петро Порошенко заявляв, що момент для часткового оновлення Кабінету міністрів пропущено і є запит на повне перезавантаження.

Минулого тижня спікер парламенту України Володимир Гройсман оголосив про вихід із коаліції фракцій «Батьківщина» і «Самопоміч». Фракція Радикальної партії заявила про вихід із коаліції ще у вересні минулого року. Проте, за словами голови Верховної Ради Володимира Гройсмана, парламентська коаліція налічує 237 депутатів Верховної Ради.

Чинне законодавство передбачає, що відставка Кабінету міністрів настає внаслідок ухвалення Верховною Радою резолюції недовіри уряду та відставки прем’єра.

Відповідно до процедури, у разі неухвалення резолюції про недовіру проведення повторного голосування щодо цього питання можливе на наступній сесії.

XS
SM
MD
LG