Доступність посилання

ТОП новини

Верховна Рада отримала від Європарламенту «домашнє завдання»


Голова Верховної Ради України Володимир Гройсман (ліворуч) та президент Європейського парламенту Мартін Шульц під час брифінгу в Брюсселі. 29 лютого 2016 року
Голова Верховної Ради України Володимир Гройсман (ліворуч) та президент Європейського парламенту Мартін Шульц під час брифінгу в Брюсселі. 29 лютого 2016 року

Українських депутатів закликають залишитися в історії – реформувати парламент

Брюссель – Як зробити український парламент життєздатною та ефективною установою, «серцем України», яке працюватиме у кращих традиціях європейського парламентаризму? На ці запитання у понеділок у Європарламенті спільно почали шукати відповіді численні українські та європейські депутати. Там розпочався перший так званий «український тиждень», протягом якого заплановані ціла низка круглих столів, конференцій та культурних заходів.


«Український тиждень» – це перший такий захід у співробітництві Верховної Ради та Європарламенту, після того, як минулого року було встановлене спеціальне партнерство між двома установами.

Мартін Шульц
Мартін Шульц

Голова Європарламенту Мартін Шульц на його відкритті зауважив, що ЄС і Україна перебувають на передовій історії розвитку цієї співпраці, й інші парламенти з-поміж країн, що не входять до ЄС, «просять зробити з їхніми парламентами те ж, що й із українським». Водночас, каже Шульц, працюючи з колегами в Києві, «ми бачимо, що там ще є багато роботи».

Євросоюзові потрібна стабільна Україна та «владнання образи з боку країни-сусіда», але й у ЄС також панує криза солідарності, додає він. Як результат, на думку голови Європарламенту, слід працювати разом над викликами, що постали перед Києвом та ЄС. Говорячи про «дорожню карту» для реформування Верховної Ради, представлену Патом Коксом, головою місії з оцінки потреб парламенту України, Шульц зазначив, що «треба діяти згідно з цими рекомендаціями, а не класти їх у шафу». При цьому він запевнив у підтримці України з боку його установи.

«Втома» в ЄС від України

Йоганнес Ган
Йоганнес Ган

Тим часом, єврокомісар із питань сусідства Йоганнес Ган зауважив, що «санкції з Росії знімати не можна, доки не буде зроблено все, що передбачають мінські угоди». Водночас, потрібен прогрес і в імплементації всіх тих законодавств, що вже ухвалені, додав Ган.

Втома – це слабкість, а для того, щоб побороти ті зовнішні виклики, що сьогодні є з боку Російської Федерації, треба бути сильними
Володимир Гройсман

Спікер Верховної Ради Володимир Гройсман зауважив, що такої представницької конференції в історії ще не було, «це і логічно, і символічно». Відповідаючи на запитання Радіо Свобода, чи не ускладнює співробітництво України та ЄС деяка «втома» від української кризи, що запанувала в європейській співдружності, він зауважив, що «втома – це слабкість, а для того, щоб побороти ті зовнішні виклики, що сьогодні є з боку Російської Федерації, треба бути сильними».

«І я переконаний, що демократичний світ сильніший. І буде відновлена територіальна цілісність країни, і буде мир на континенті. Всередині України теж відбуваються непрості процеси реформ і змін. І цей виклик теж має бути подоланий якісною політикою, професійним підходом і наполегливістю», – зазначив голова Верховної Ради. Водночас він переконує Євросоюз, що у реформуванні Верховної Ради Україна «виконає своє домашнє завдання».

Раді радять уникати «законотворчих цунамі»

У списку рекомендацій, складених на основі численних опитувань, консультацій, зустрічей та інтерв’ю з різними представниками влади та громадянського суспільства, є заклики скоротити надто велике використання ініціатив щодо законопроектів: дуже багато законопроектів перезаповнює систему, так би мовити, створює «законотворче цунамі», а це спричиняє багато труднощів. Натомість, небагато з них стають законами. Ми поважаємо законотворчу практику, але слід спробувати виробити пріоритети та раціональне використання енергії, зауважують експерти.

Закликають, скажімо, змінити систему голосування, бо кворум у 226 голосів є бар’єром, що не завжди себе виправдовує. На думку Кокса, при ухваленні менш глобальних законів планку кворуму було б доцільно зменшити.

Політичний нагляд за виконавчою структурою влади – це важлива частина рекомендацій. Має бути створений графік та спосіб підзвітності уряду перед Верховною Радою для нагляду за тим, що було заплановано, і що було досягнуто. І якщо не досягнуто, то чому?

У Брюсселі кажуть, що багато в роботі депутатських офісів залишається з минулого. «Апаратчиків» слід змінити, знайшовши добрих менеджерів. Підготувати їх треба і в сенсі інформаційних технологій, треба інвестувати в персонал, закликають експерти Європарламенту.

Депутатів-забіяк Пат Кокс рекомендує санкціонувати

«Вам треба цінувати опозицію, бо в парламенті, який працює коректно, опозиція має відігравати свою роль», – закликав Пат Кокс, що намагався переконати українських парламентарів поважати права депутатів, не залежно від того, куди вони належить – до опозиції чи до більшості. Для полегшення відносин, треба створити підрозділ із питань міжпартійного діалогу – так би мовити, «секретарський тил», який допомагатиме цьому процесу.

Пат Кокс
Пат Кокс

Окремо голова місії з оцінки потреб Верховної Ради Пат Кокс зупинився на відсутності в Києві етичних норм та, власне, «кодексу поведінки депутата». Адже часті сутички та навіть бійки у Верховній Раді наносять шкоду гідності цієї установи, каже він.

Поважний парламент має вимагати від своїх членів поважати гідність цієї установи
Пат Кокс

«Поважний парламент має вимагати від своїх членів поважати гідність цієї установи. А якщо щодо цієї гідності проявлена неповага, то ця людина має бути покарана. Ми дуже вам рекомендуємо такі санкції створити», – порекомендував Кокс.

У рамках рекомендацій для реформування Верховної Ради також порушувалися питання відкритості, прозорості та підзвітності Ради перед громадянами.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG