Доступність посилання

ТОП новини

Бджоли проти меду: як змусити чиновників казати правду про свої статки?


Політична карикатура Євгенії Олійник
Політична карикатура Євгенії Олійник

Наразі 15 із 30 депутатів Верховної Ради написали у своїх деклараціях, що живуть на одну зарплату

Київ – Близько 30 депутатів Верховної Ради із 450 вже оприлюднили свої декларації про доходи. Із них 15 заявили, що увесь минулий рік жили винятково на зарплату народного обранця. А загалом за цей час депутати офіційно заробили від 73 тисяч до майже 28 мільйонів гривень. Кримінальна відповідальність за подання неправдивих відомостей у деклараціях чиновників не настає, закон щодо електронних декларацій, нещодавно ухвалений Радою, але досі не підписаний президентом, впровадження цієї норми відтерміновує.

Бджоли проти меду: як змусити чиновників казати правду про свої статки?
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:09:08 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Юлія і Сергій Льовочкіни
Юлія і Сергій Льовочкіни

Наразі найбільший дохід у Верховній Раді оприлюднили Юлія та Сергій Льовочкіни з «Опозиційного блоку», які задекларували в Україні два мільйони дев’ятсот тридцять три тисячі та два мільйони сімдесят дві тисячі відповідно. Водночас, у деклараціях також зазначено, що за кордоном Юлія Льовочкіна заробила майже 25 з половиною мільйони гривень, а її брат – майже 22 мільйони.

На третьому місці – Віктор Развадовський, обраний на мажоритарному окрузі у Житомирській області. Зараз депутат входить до групи «Воля народу», а раніше був членом Партії регіонів. За наданою ним інформацією, у 2015-му Развадовський збагатився більш ніж на 3 мільйони 900 тисяч гривень, в основному – через відчуження майна. Дійсно, за даними сайту Верховної Ради, порівняно з попереднім роком у його власності стало на одну квартиру і один гараж менше, а його дружина позбулась всієї наявної у неї нерухомості: будинку, ділянки і дачі, не заробивши, якщо вірити декларації, на цьому ані копійки.

Юлія Тимошенко
Юлія Тимошенко

Щонайменше 15 депутатів натомість зазначили у своїх деклараціях, що не мали інших доходів, окрім зарплати. Зокрема, про це заявила лідерка фракції «Батьківщина» Юлія Тимошенко. Водночас, її чоловік, відповідно до оприлюднених на сайті Верховної Ради даних, заробив у Чехії 3 мільйони гривень. Нерухомості у родини немає: Тимошенки орендують будинок і мають право на користування квартирою.

Політична карикатура Олексія Кустовського
Політична карикатура Олексія Кустовського

Колега Юлії Тимошенко по фракції Олександра Кужель зазначила у своїй декларації, що на її депутатську зарплату живе вся родина, утримується 3 квартири і 4 автомобілі.

Ще у «Батьківщині» живуть виключно на зарплату Сергій Євтушок, Вадим Івченко та Сергій Соболєв.

Також жодних доходів, крім зарплати, не задекларували депутатки від БПП Наталія Агафонова та Оксана Продан, а також їхні колеги по фракції Богдан Матківський та Владислав Голуб.

Із «Народного фронту» такі самі джерела доходів вказали Людмила Денисова, Світлана Войцеховська, Олена Масоріна та Ірина Єфремова.

Наталія Королевська
Наталія Королевська

Від «Опозиційного блоку» серед «скромних депутатів» – одна Наталія Королевська. За поданою нею інформацією, у неї є вклад у «Приватбанку» і земельна ділянка, а машину цього року родина продала.

Позафракційний депутат Борислав Береза також задекларував тільки зарплату. Водночас, у його власності перебуває дві квартири, дачний будинок (у 2014-му він декларував споруду такої ж площі як житловий будинок) та земельна ділянка, ще одна квартира – у власності дружини. Дружина Борислава Берези Наталя при цьому заробила значно більше за чоловіка – понад чотири мільйони: частина задекларована як результат підприємницької діяльності, а більше трьох мільйонів записано як «дарунки, призи, виграші». У деклараціях Борислава Берези за 2014 та 2013 роки її доходи не вказані.

Сам Береза вже встиг прокоментувати це у Facebook, зазначивши, що три мільйони у декларації дружини – це спадщина.

Навіть ухваливши нову редакцію закону, декларації у новій формі подаватимуть хіба з 2017-го – Попов

Усі ці декларації подані депутатами за так званим «старим зразком». 16 лютого Рада ухвалила зміни до закону про запобігання корупції, який запроваджує зокрема нову форму декларування статків, але відтерміновує настання кримінальної відповідальності за брехню у таких деклараціях.

Проти цієї редакції закону протестували громадські антикорупційні організації.

Внести зміни щодо електронного декларування парламент закликав і посол Європейського Союзу в Україні Ян Томбінський.

Ігор Попов
Ігор Попов

За словами заступника голови парламентського антикорупційного комітету, депутата від «Радикальної партії» Ігоря Попова, зараз депутати спільно з представниками ЄС розробляють нову редакцію цього закону, щоб ухвалити його ще раз. Технологічно це найшвидший спосіб внести зміни, говорить він.

Якщо намагатися встигнути до чергового звіту Єврокомісії щодо виконання Україною рекомендацій та наближення до лібералізації візового режиму, то треба поспішати. Але вже дії ніякої він (закон щодо електронного декларування) не зробить
Ігор Попов

«Якщо намагатися встигнути до чергового звіту Єврокомісії щодо виконання Україною рекомендацій та наближення до лібералізації візового режиму, то треба поспішати саме в цьому плані. Але вже дії ніякої він (закон щодо електронного декларування – ред.) не зробить. Він набуде чинності, швидше за все, по закінченні періоду декларування, тобто фактично це все одно буде з 2017-го. Закон зворотної сили не має», – вважає Попов.

Також, на думку депутата, навіть із внесеними змінами закон мало на що вплине, тому що кримінальну відповідальність запровадять за помилки у декларації, тоді як значна частина майна та доходів може бути просто «записана» на підставних осіб.

Депутати, що подали декларації до 1 квітня, мусять їх переподати у новій формі – Шабунін

Віталій Шабунін
Віталій Шабунін

Із такою позицією категорично не погоджується голова правління «Центру протидії корупції» Віталій Шабунін.

Депутати не просто відклали кримінальну відповідальність на рік, вони ще й забрали статтю Кримінального кодексу за брехню у деклараціях в Антирупційного бюро і повернули її Генеральній прокуратурі
Віталій Шабунін

«Закон, який має бути прийнятий на вимогу ЄС, якщо ми хочемо безвізовий режим, міститиме пряму норму, що всі, хто встиг подати декларацію до 1 квітня у старій формі, муситиме переподати декларацію у новій формі», – зазначає експерт.

Окрім того, за його словами, щодо кримінальної відповідальності у законі йдеться не про «помилки», а про «завідомо неправдиві дані».

«Можна помилитися і не внести у декларацію шкарпетки чи, наприклад, книги. Але вибачте, у нас судді «забувають» внести по п’ять квартир, по чотири машини, – каже Шабунін. – І тут окреме вітання нашій коаліції. Депутати не просто відклали кримінальну відповідальність на рік, вони ще й забрали статтю Кримінального кодексу за брехню у деклараціях в Антирупційного бюро і повернули її геніальній Генеральній прокуратурі».

Андрій Марусов
Андрій Марусов
Закон про запобігання корупції визначає ключові дані, які мають бути у новій формі декларації. Але саме НАЗК має ці законодавчі положення перетворити у діючий інструмент
Андрій Марусов

Сьогодні боротьба з корупцією відбувається на трьох фронтах, зауважив у коментарі Радіо Свобода голова правління українського представництва Transparency International Андрій Марусов. З одного боку, за його словами, йдеться про законопроект про електронні декларації, з іншого – створення Національного агентства із запобігання і протидії корупції, оскільки саме ця установа має затвердити своїм наказом нову форму декларації.

«Закон про запобігання корупції визначає головні, ключові дані, які мають бути у новій формі декларації. Але саме НАЗК має ці законодавчі положення перетворити у діючий інструмент», – зауважує експерт.

Є ще третя сторона, звідки можна чекати спротиву, додає Марусов: майже 50 депутатів звернулися до Конституційного суду, бо переконані, що декларування статків їхніх родин порушує право на приватність.

  • Зображення 16x9

    Анастасія Москвичова

    Із Радіо Свобода – з 2011 року, з 2013-го до 2020-го – як штатна мультиплатформна журналістка. Спеціалізуюся на соціальній тематиці. Створювала і вела радіопрограму «Право на дію» про права людини та громадський активізм (у 2016–2018 роках), що виходила на «Ера FM».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG