Доступність посилання

ТОП новини

Українська політика – бізнес на політиці? (Огляд преси)


Потрібно створити механізми і запобіжники, які закриють вхід у політику для бізнесменів, олігархів та їхніх представників

Результатом візиту депутатів Верховної Ради до Європарламенту, де пройшов «Український тиждень», і в цілому роботи влади в європейському напрямку став допис у Фейсбуці голови пропрезидентської парламентської фракції Юрія Луценка – «Брюссель сльозам не вірить». Що слід знати про останні рефлексії лідера «Блоку Петра Порошенка» та їхні підґрунтя? Газета «День» публікує думки експертів. Вони вважають, що закладена в 1990-х кланово-олігархічна система, яку не змогли зламати навіть два Майдани, дуже добре почуває себе в сьогоднішній постмайданній Верховній Раді. В цілому ж проблема в тому, що українська політика – це насправді бізнес на політиці. Тому громадяни повинні змінити правила входження до політики. «Поганий уряд», за визначенням Луценка, призначає парламент, тому для початку потрібно створити механізми і запобіжники, які закриють вхід до нього для бізнесменів, олігархів та їхніх представників. На цьому газета наголошує в статті «Сльози» Юрія Луценка».

Зараз стоїть питання про персональний склад майбутнього уряду. Тому, як переконує «Газета по-українськи», торги й переговори між чинними партнерами Петра Порошенка по коаліції з депутатами Юлії Тимошенко й Олега Ляшка тривають. Вони піднімають ставки, шантажують президента, стверджує видання. В учасників переговорів залишився фактично тиждень, після чого має вирішитись, хто сформує новий уряд.

Нацрада з питань телебачення і радіомовлення незаконно продовжила ліцензію телеканалу «Інтер», переконує «Газета по-українськи». По-перше, тому що закон забороняє Нацраді продовжувати телекомпанії ліцензію на мовлення, якщо її засновником є іноземна юридична особа. У випадку «Інтера» – це «Общественное российское телевидение». По-друге, тому що «Інтер» у заяві не вказав достовірно своїх власників. Це зобов’язувало Нацраду відмовити в її розгляді. Видання також наголошує, що мова йде не про телеканал, а про засіб й інструмент війни, який ворог використовує проти України. Докладніше про вади інформполітики розповідає «Газета по-українськи».

Екс-заступник голови управління СБУ в Рівненській області, який контролює нелегальний видобуток бурштину в регіоні, щодня отримує від 75 тисяч до мільйона доларів готівкою, переконує експерт газети «Факти». Він стверджує, що після втечі Януковича і його команди стало нікому контролювати бурштиновий бізнес, і кримінальні авторитети кількох західних областей України делегували кадрового офіцера Олега Назарука на роль «адміністратора». Як пише газета, владі ніяк не вдається вирішити бурштинову проблему. Нині в Україні видобувають приблизно 150 тонн бурштину на рік. І тільки п'ять відсотків законно. Решта дістається нелегальним старателям і їхнім покровителям. Докладніше про це «Факти» розповідають у рубриці «Беззаконня».

  • Зображення 16x9

    Ірина Біла

    На Радіо Свобода працюю з кінця 1990-х. Закінчила Київський університет культури і мистецтв – інформаційна, бібліотечна та архівна справа.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG