Доступність посилання

ТОП новини

Росіянка Путіну: Не принижуйте Росію та її офіцерів!


Засновниця російського телеканалу звернулася до президента Путіна з вимогою звільнити Надію Савченко

Українку Надію Савченко, котра проводить сухе голодування в російській в’язниці, в неділю відвідали представники уповноваженого з прав людини Росії. За словами російського омбудсмена Елли Памфілової, стан Надії Савченко задовільний. Про це омбудсмен розповіла в телефонній розмові сестрі Надії – Вірі Савченко. Тим часом, із закликом звільнити Надію Савченко до президента Росії звернулася засновник телекомпанії «Рен-ТВ» Ірена Лесневська.

Росіянка Путіну: Не принижуйте Росію та її офіцерів!
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:39 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

«Пане президент! Звертаюся до Вас напередодні Міжнародного жіночого дня як громадянка Росії і просто як жінка. На очах усього світу, в російській в’язниці, оголосивши сухе голодування, вмирає відважна жінка Надія Савченко!

Я прошу, я кличу до чогось людського, християнського, чоловічого, врешті-решт, в Вас, щоб зупинити це свавілля і негайно обміняти Надію на російських військовополонених або амністувати своїм указом! Не принижуйте Росію, її чоловіків, її офіцерів, у яких ще залишилися уявлення про честь!

І навіть якщо Ви вважаєте українського офіцера, який захищає суверенітет своєї країни – ворогом, то поважайте ворога! Я також вважаю Вас своїм ідейним ворогом, але дозвольте бодай вважати Президента моєї країни – чоловіком!», – йдеться у відкритому зверненні Ірени Лесневської до Володимира Путіна.

Ірена Лесневська
Ірена Лесневська

Засновник і перший керівник російської телекомпанії «Рен-ТВ» Ірена Лесневська зізналася в інтерв’ю Радіо Свобода, що зовсім не любить свято 8 березня, але все ж, ситуація з Надією Савченко змусила її звернутися до президента Росії саме напередодні Міжнародного жіночого дня.

Я розумію, що мені не дадуть відповіді, що це навряд чи щось змінить
Ірена Лесневська

«Ну, просто сил немає терпіти. Це крик душі вже. Тому що, прочитавши останнє слово, яке вона не змогла промовити на суді, я просто два дні ридала від відчуття безсилля і нескінченного сорому за все, що відбувається. Я розумію, що мені не дадуть відповіді, що це навряд чи щось змінить. Просто нормальна людина, звичайно та, яка не дивиться телевізор, і не зомбована по самі гланди, вона розуміє все, що відбувається», – розповідає Ірена Лесневська.

Плакат на акції на підтримку Надії Савченко у Харкові, 6 березня 2016 року
Плакат на акції на підтримку Надії Савченко у Харкові, 6 березня 2016 року

З чого почнеться суд?

Микола Полозов
Микола Полозов

У середу, 9 березня, судове засідання мало би розпочатися саме з виступу Надії Савченко. Адвокат української громадянки та народного депутата Микола Полозов сказав в інтерв’ю Радіо Свобода, що все залежить від стану Надії і від рекомендацій медиків.

Все залежить від стану її (Надії Савченко) здоров’я, тому що зі слідчого ізолятора можуть надіслати довідку, що здоров’я не дозволяє її везти
Микола Полозов

«Ну це скоріше така умоглядна конструкція, оскільки суд у нас завершився якраз на стадії оголошення Надією останнього слова. Суд в четвер не дав їй можливості сказати його. Тому розумно було б почати наступне засідання з цієї стадії. Але тут все залежить від стану її здоров’я, тому що зі слідчого ізолятора можуть надіслати довідку, що здоров’я не дозволяє її везти. Все-таки від ізолятора до суду близько 150 кілометрів і стільки ж назад. Тобто наскільки можливо її транспортувати в цьому стані, буде залежати від рекомендації медиків», – зазначив захисник.

Адвокати наполягають на постійному моніторингу здоров’я Надії Савченко хоча через святкові дні побачитися зі своєю підзахисною зможуть лише 9 березня. В даний час, в тому числі зусиллями уповноважених з прав людини Росії і України, вирішується питання про можливість відвідування Савченко українськими лікарями в СІЗО Новочеркаська.

Надію Савченко в Росії обвинувачують у вбивстві двох працівників російського державного телебачення. Савченко та її захист звинувачення відкидають і заявляють, що на момент загибелі російських журналістів її вже захопили в полон сепаратисти, які потім примусово переправили її до Росії.

На дотичну тему:

06.03.2016
Клімкін закликає світову спільноту підтримати акції на захист Савченко

«Повністю підтримую мирні акції #FreeSavchenko. Росія повинна терміново припинити повільно вбивати Надію. Закликаю світ підтримати нас в цьому» далі

07.03.2016
Історія Савченко вразить і тих, хто не цікавиться політикою – чеський активіст

У Празі під резиденцією президента Земана триває кількаденна акція на підтримку Надії Савченко далі

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG