Доступність посилання

ТОП новини

Путін «шоу-судами», на кшталт справи Савченко, залякує Донбас і Крим – Гармс


Надія Савченко під час засідання суду. Архівне фото
Надія Савченко під час засідання суду. Архівне фото

Євродепутат: кремлівську доктрину, на жаль, не дуже добре розуміють у деяких європейських державах

Страсбург – На тлі мобілізації світової спільноти на порятунок Надії Савченко ініціатива створення «чорного списку» причетних до цього суду з’явилася й у Європарламенті. Євродепутат від Німеччини Ребекка Гармс в інтерв’ю Радіо Свобода говорить про «сталінські вироки», демонстративне залякування і хибну кремлівську доктрину. Європарламентар із числа найпалкіших друзів України висловила надію, що незабаром особисто зустрінеться і з Вірою Савченко, і з самою Надією.

Ребекка Гармс
Ребекка Гармс

– Я погоджуюся з твердженнями, що (суд над Савченко – ред.) – це неповага до Мінських угод. Те, що (українців – ред.) не лише тримають ув’язненими, але й виносять їм «сталінські» вироки, депортують їх до Сибіру, те, що Росія робить із громадянами України, справді жахливо, бо це не лише порушення міжнародного права, але й невиконання зобов’язань у рамках Мінських угод.

– Яку мету переслідує Кремль, тримаючи ув’язненими, проводячи демонстративні тривалі судові розгляди, виносячи тяжкі вироки українським громадянам – Сенцову, Кольченкові, Савченко та іншим?

Все це показові суди, «ув’язнення-шоу», що мають на меті засвідчити, що Путін має владу

– На мою думку, з огляду на перебіг справ Савченко, Сенцова, Кольченка чи справи сина Мустафи Джемілєва – все це показові суди, «ув’язнення-шоу», що мають на меті засвідчити, що Путін має владу, продемонструвати іншим ці погрозливі приклади. Ми це знаємо з періоду Радянського Союзу.

– Можливо, також для чинення тиску на Київ?

– Гадаю, це робиться також для залякування громадян. Наприклад, сигнали кримчанам: мовляв, дивіться, що може трапитися, якщо ви не підкорятиметеся нашим правилам...

Також це націлено на жителів Донбасу в просуванні відомої кремлівської доктрини, яка твердить, що всі ті, хто підтримував та здійснював Євромайдан, це так звані «фашисти», «терористи», яких нині поставили перед судом і які тепер відповідатимуть перед законом за все те, що вони «заслужили». Це є частиною такого абсолютно хибного «наративу» Москви щодо, як вони кажуть, «насильницького і фашистського путчу, що стався в Києві та інших частинах України». А Росія, мовляв, мусить захищати російськомовних від цих «злочинців». На жаль, це не дуже добре розуміють у деяких європейських державах, особливо в Західній Європі.

– Саме тому в Європейському парламенті, де є значно краще усвідомлення всієї глибини українського конфлікту та суті судових справ над громадянами України, неодноразово закликали Москву їх звільнити. Кажуть, що у Страсбурзі з’явилася ініціатива створити спеціальний «чорний список» осіб, пов’язаних зі справою Савченко?

– Ми , група «друзів України» у Європейському парламенті, написали листа на підтримку Наді, яка, оголосивши сухе голодування, перебуває у небезпеці і навіть ризикує померти. Це нас дуже тривожить. Тож до цього листа ми додали список осіб, які, на кшталт «списку Магнітського», мають фігурувати у цьому «списку Савченко». Його створення було ініційоване фондом «Відкритий діалог». Мета його така: підштовхнути людей на роздуми щодо цих жахливих прикладів несправедливих і незаконних судових розглядів щодо Савченко та інших.

– Чи можна спільними зусиллями таки досягти звільнення Надії Савченко?

Я сподіваюся на те, що дуже незабаром побачу двох сестер разом

– Я сподіваюся на те, що ще багато разів матиму можливість зустріти не лише її сестру Віру Савченко, але й дуже незабаром побачу двох сестер разом.

– Нинішня сесія – з нагоди Міжнародного жіночого дня – значною мірою присвячена проблемам жінок-біженців. Водночас, Ви неодноразово звертали увагу на складне становище українців, що живуть у зоні конфлікту, чи переміщених осіб, серед яких чимало жінок. Чи не варто було б європарламентарям зробити й жест солідарності також щодо цих людей?

– Ми почали на це звертати увагу ще тоді, коли тільки припинилася так звана «гаряча фаза» бойових дій на Донбасі. Проблеми залишаються, і їх слід вирішувати. Потрібне більш дбайливе, відповідальне ставлення до тих людей, що проживають у регіонах, де йшли бойові дії. Нам не можна перестати піклуватися про добробут українського населення, а в самій основі всієї нашої стратегії має бути покращення життя громадян сходу України.


На цю ж тему:

08.03.2016
Промова Савченко – це новітня версія листа Еміля Золя (світова преса)

Newsweek: чи було в історії щось абсурдніше, ніж справа військовополоненої у країні, яка, формально, навіть не бере участі у воєнних діях на теренах іншої країни? далі

08.03.2016
Савченко відправлять в Україну, а Александрова, Єрофєєва – до Росії, й тоді Кремль не втрачає обличчя – адвокат

Путіну байдужа доля як ГРУшників, так і Савченко – Радзиховський далі

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG