Доступність посилання

ТОП новини

Савченко відправлять в Україну, а Александрова, Єрофєєва – до Росії, й тоді Кремль не втрачає обличчя – адвокат


Надія Савченко
Надія Савченко

Путіну байдужа доля як ГРУшників, так і Савченко – Радзиховський

8 березня – черговий день сухого голодування Надії Савченко, утримуваної у російському СІЗО. Про те, що вона не збирається припиняти акцію протесту, поки її не повернуть в Україну, повідомив Радіо Свобода адвокат Надії Марк Фейгін. Савченко голодує з 3 березня, коли суддя у російському місті Донецьку (Ростовська область) не дав їй змоги виступити на процесі з останнім словом. Також 8 березня у Києві – чергова акція, хода до посольства Росії з вимогою звільнення української льотчиці. Учасники ходи озвучать вимоги до президента Росії й висловлять підтримку ув’язненій.

Утримувана в російському СІЗО громадянка України Надія Савченко, яка оголосила сухе голодування, заявляє, що виходитиме з в’язниці на своїх умовах. Про це йдеться в листі українки, який є в розпорядженні Радіо Свобода.

Тепер я буду виходити з в’язниці на своїх умовах, щоб всьому світу показати, що Росію можна «скрутити в баранячий ріг»
Надія Савченко

«Щоб всі, хто може мене звідти витягти, доклали всіх зусиль і зробили нарешті це. Тепер я буду виходити з в’язниці на своїх умовах, щоб всьому світу показати, що Росію можна «скрутити в баранячий ріг». Якщо не боятися і бути незламаними, як я», – йдеться в листі. «Живою чи мертвою я вже перемогла», – наголошує Надія.

Українські дипломати відвідали напередодні Надію Савченко. Як розповів Радіо Свобода адвокат Надії Марк Фейгін, стан здоров’я Савченко є задовільним.

Марк Фейгін
Марк Фейгін

«Пан Ковтун (консул України у Ростові-на-Дону) і генеральний консул України пан Москаленко вдвох відвідували в другій половині дня 7 березня Надію. Вони ж не медики, так? Але тим не менше вони сказали, що стан її наразі нормальний. Вона збирається дотягнути до останнього слова на судовому засіданні 9 березня», – зазначив Марк Фейгін.

«Питання – чи погодиться Кремль без будь-яких додаткових політичних преференцій віддати Савченко?»

На запитання Радіо Свобода, чи є інформація, що Надію російські тюремники збираються годувати насильно, адвокат сказав, що наразі таких даних немає.

Зайвим підтвердженням продовження сухого голодування української льотчиці є те, що Федеральна служба виконання покарань Росії не коментує ситуацію. Якби Савченко припинила голодування, ця служба негайно, всупереч будь-яким святам (8 березня у Росії – державне свято) оголосила б про припинення акції протесту. Це зазначає Марк Фейгін. Він також зауважив: шанси на повернення Надії в Україну є. Але тільки після того, як оголосять у суді вирок і вердикт набуде чинності. А далі все може бути. Зокрема і звільнення завдяки обміну на російських спецназівців із ГРУ Александрова і Єрофєєва. Причому обміну непрямого, не так, як у романах чи фільмах про шпигунів-розвідників, на кшталт недавнього фільму Стівена Спілберга «Шпигунський міст».

Якщо так відбудеться, Надію відправлять після набуття чинності вироку відбувати покарання в Україну, а Александрова і Єрофєєва – до Росії. Ну, який тут безпосередній обмін? На мосту ж їх не стануть міняти
Марк Фейгін

«Якщо так відбудеться, Надію відправлять після набуття чинності вироку відбувати покарання в Україну, а Александрова і Єрофєєва – до Росії. Ну, який тут безпосередній обмін? На мосту ж їх не стануть міняти. І за такого варіанту російська влада не втрачає обличчя. Інше питання – чи погодиться Кремль без будь-яких додаткових політичних преференцій віддати Савченко?» – запитує Марк Фейгін.

Володимир Путін у таких лобових ситуаціях (а Савченко кинула виклик господарю Кремля особисто) намагається не відступати ані на йоту. А потім компроміс із боку Путіна можливий, але тільки через певний час. Це зауважив Радіо Свобода російський політичний оглядач Леонід Радзиховський.

Загалом він не бачить ніякої Савченко та ніякої України. Путін бачить винятково Барака Обаму або Ангелу Меркель. Логіка Путіна така: «от я граю з ними»
Леонід Радзиховський
Леонід Радзиховський
Леонід Радзиховський

«Я думаю, що Путіну глибоко байдужа доля як ГРУшників, так і Савченко. Байдужа доля ще когось. У нього є міркування його гордині. Гордині його особистої та державної. Хоча гординя-гординею, але вішати на себе зайву пляму у стосунках із Заходом Путін може не захотіти. Загалом він не бачить ніякої Савченко та ніякої України. Путін бачить винятково Барака Обаму або Ангелу Меркель. Логіка Путіна така: «от я граю з ними. Так, коли треба, я вмію розіграти комбінацію. Вмію відступити, вмію розміняти. Все вмію – я досвідчений», – каже Леонід Радзиховський.

Тим часом у день Міжнародної жіночої солідарності члени Міжфракційного депутатського об’єднання «Рівні можливості» закликають жінок світу підтримати Надію Савченко. Заради цього 8 березня організовують ходу в Києві та Львові. Про це розповіла в ефірі Радіо Свобода депутат від «Блоку Петра Порошенка», заступник голови парламентського комітету з питань європейської інтеграції Марія Іонова. У Києві учасники акції зберуться на Повітрофлотському проспекті, 6 (біля Міністерства оборони – вхід з боку стадіону) і вирушать колоною до посольства Росії. Акція буде мирною, жодні провокації неприпустимі, наголосила Марія Іонова.

Марія Іонова
Марія Іонова

Йдемо до посольства Росії й залишаємо там петицію. Вимога – негайне звільнення Надії Савченко

Марія Іонова

«Збираємося о 12-й годині біля Міністерства оборони. Йдемо до посольства Росії й залишаємо там петицію від Міжфракційного депутатського об'єднання «Рівні можливості», від громадських організацій, від діячів культури. Вимога – негайне звільнення Надії Савченко», – підкреслила Марія Іонова.

Надію Савченко звинувачують у Росії у причетності до загибелі російських журналістів на території Луганщини. Прокурори вимагають засудити її до 23-х років позбавлення волі. Надія Савченко всі звинувачення категорично відкидає.

Хто і як може вплинути на Путіна, щоб він поступився і відпустив Надію Савченко? Про це йшлося в ефірі «Ранкової Свободи». Фрагменти ефіру можна послухати нижче:

На цю ж тему:

Карикатура Олексія Кустовського
Карикатура Олексія Кустовського

07.03.2016
Тахікардія, суха шкіра, низький тиск – стан Надії Савченко – генконсул

«Ми з колегою півтори години відмовляли її, вона твердо стоїть на своєму: «буду голодувати, доки мене взагалі не повернуть в Україну» далі

03.03.2016
Останнє слово. Надія Савченко про Росію і «диктатора-самодура» Путіна

«Я хочу, щоб весь цивілізований, демократичний світ зрозумів, що Росія – це країна третього світу з тоталітарним режимом і диктатором-самодуром» далі

07.03.2016
Навряд чи Савченко зможе бути етапована на суд 9 березня – Фейгін

«Що найсумніше, до суду потрапити до неї неможливо: адвокатів не допускають до підзахисних у вихідні, а в понеділок і вівторок державне свято – 8 березня» далі

07.03.2016
Рахунок іде на дні та години: Савченко продовжує сухе голодування

В інтернеті збирають підписи під листом до європейських лідерів із закликом «вжити рішучих дій заради її негайного і безумовного звільнення» Надії Савченко далі

  • Зображення 16x9

    Олександр Лащенко

    На Радіо Свобода – з березня 2005 року. До того працював три роки на Громадському радіо. Народився 1969 року в Києві. Закінчив Київський національний університет імені Тараса Шевченка.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG