Доступність посилання

ТОП новини

Бойовики підтримують напруження на сході, бо не виключають українського наступу – експерти


Ілюстраційне фото
Ілюстраційне фото

Обстріли, в тому числі, з танків і артилерії, та дії диверсантів зосередилися на Донецькому напрямку – речник АТО

Київ – Підтримувані Росією бойовики зосереджують вогонь на донецькому напрямку й активізують дії диверсантів, визнають і в Адміністрації президента, і в штабі АТО. Збільшення кількості обстрілів з важких озброєнь фіксує й місія ОБСЄ, однак спостерігачі звинувачують у цьому обидві сторони конфлікту. Експерти ж вбачають у таких діях намагання сепаратистів відкинути українські позиції від зруйнованого Донецького аеропорту і зміцнити оборону власних позицій, однак вони виключають підготовку великого наступу російських військ найближчим часом.


Міномети, танки та інше важке озброєння використовують проросійські бойовики в околицях Донецька і поблизу Маріуполя, але, на щастя, за минулу добу ніхто з українських бійців не загинув, повідомив журналістам речник Адміністрації президента з питань АТО Олександр Мотузяник. За його словами, українські вояки відкривають вогонь у відповідь, коли це потрібно.

Потужний, майже 4-годинний обстріл українських позицій відбувся поблизу Луганського. Сили АТО відкрили вогонь у відповідь і припинили агресивні дії окупантів
Олександр Мотузяник

«Епіцентром бойових дій залишаються Авдіївка та Піски. На цих рубежах бойовики неодноразово застосовували важке озброєння – 82-мм та 120-мм міномети, а також танки. Після одного з обстрілів українські позиції атакувала ворожа диверсійно-розвідувальна група, що рухалася з боку Ясинуватої. Українські бійці напад відбили. Також потужний, майже 4-годинний обстріл українських позицій відбувся поблизу Луганського. Противник застосував БМП. Сили АТО відкрили вогонь у відповідь і припинили агресивні дії окупантів», – розповів Мотузяник під час брифінгу в Українському кризовому медіацентрі.

За його словами, всього на донецькому напрямку за минулу добу мав місце 41 обстріл з боку сепаратистів та російських військових, ще 12 обстрілів були в околицях Маріуполя.

Бойові зіткнення під Авдіївкою були ініційовані одним із лідером проросійських бойовиків Олександром Захарченком і закінчилися втратами у їхніх лавах, пише у соцмережах український волонтер Семен Кабакаєв.


Сторони конфлікту на сході України дещо зменшили інтенсивність бойових дій, однак частіше застосовують реактивні системи залпового вогню, зауважив днями заступник голови Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ Александр Гуґ. Наприклад, СММ зафіксувала 8 «Градів» поблизу підконтрольної уряду Іванівки, також безпілотники СММ ОБСЄ зафіксували 11 танків у житловому районі Донецька.

Александр Гуґ
Александр Гуґ

Крім того, зазначив Гуґ, спостерігачі часто фіксували відсутність зброї, забороненої мінськими домовленостями, у місцях постійного зберігання, зокрема, місія недорахувалася певної кількості танків у місцях зберігання на підконтрольній українському уряду території, і також декількох гаубиць та мінометів у місці, куди їх мали відвести бойовики угруповання «ДНР».

Самі ж проросійські бойовики на своєму сайті зауважують, що це саме українська армія збільшує інтенсивність бойових дій, і демонструє намір відрізати Горлівку від Донецька.

«Українські силовики проводять інтенсивні атаки в районі Ясинуватої, намагаючись припинити сполучення між Донецьком і Горлівкою. ЗСУ повертається до своїх старих планів – відрізати один від одного ключові міста «ДНР», – пишуть проросійські бойовики про утримувані ними райони Донеччини.

Бойовики намагаються відсунути українські сили від Донецька та готуються до оборони – експерти

Ігор Козій
Ігор Козій

Концентрація обстрілів та диверсійних дій російсько-сепаратистських сил поблизу Донецька пояснюється тактичними цілями Кремля та підконтрольних йому сепаратистів на цьому напрямку, зауважив у коментарі Радіо Свобода військовий експерт Ігор Козій.

За деякими даними, сепаратисти намагаються обійти, взяти в напів-оточення Мар’їнку та інші населені пункти біля Донецька, які контролюють українські сили
Ігор Козій

«З тактичної точки зору – Донецький аеропорт залишається під вогневим контролем з боку України. А він російським військам і сепаратистам досі потрібен. Тож нічого дивного немає в тому, що тиск на донецькому напрямку посилюють. За деякими даними, сепаратисти намагаються обійти, взяти в напів-оточення Мар’їнку та інші населені пункти біля Донецька, які контролюють українські сили, – пояснює аналітик. – До того ж, щільність забудови на Донеччині є високою, набагато вищою, ніж на Луганщині. Тому сепаратисти в нападах використовують населені пункти як прикриття. І це впливає на їхню методику: щодня – вдаються до обстрілів».

Дмитро Тимчук
Дмитро Тимчук

Про ризик широкомасштабного російського наступу нині говорити не варто, дії бойовиків та російських військ на Донбасі свідчать про підготовку до оборони, зауважив на сайті групи «Інформаційний спротив» її координатор, депутат від «Народного фронту Дмитро Тимчук.

Однією з ознак цього він вважає той факт, що Кремль замінює командирів підрозділів сепаратистів на кадрових російських військових, однак в цілому частка представників російської армії в лавах сепаратистів зменшується. Масштаби постачання військової техніки теж свідчать про підготовку до оборони в разі можливого наступу української сторони, визнає Тимчук.

Коли бойовики роздмухують істерику про підготовку масштабного наступу українських військ – це не параноя. Вони дійсно чекають цього наступу ЗСУ
Дмитро Тимчук

«У підрозділах (угруповань – ред.) «ЛНР-ДНР», від батальйону і вище, відбулася повсюдна (за рідкісним винятком) заміна командирів з числа місцевих бойовиків офіцерами ЗС Росії. Однак, загальна чисельність російських військовослужбовців помітно зменшилася за рахунок виведення з Донбасу значної кількості підрозділів, – наголошує Дмитро Тимчук. – Що все це може означати в результаті? Коли бойовики роздмухують істерику про підготовку масштабного наступу українських військ (два місяці поспіль) – це не параноя. І не хитра інформаційна операція з прикриття підготовки власних наступальних дій. Вони ДІЙСНО чекають цього наступу ЗСУ».

Ігор Семиволос
Ігор Семиволос

Пряме втручання російських військ у події на Донбасі Кремль зводитиме до мінімуму, бо наразі це відповідає його цілям, заявив Радіо Свобода експерт з безпекових питань, директор Центру близькосхідних досліджень Ігор Семиволос.

Наразі Кремль має намір вийти з-під режиму санкцій, і тому намагається менше втручатися
Ігор Семиволос

«Росія має стратегію – не дати Україні знищити сепаратистські угруповання. Пряме втручання її військ можливе в разі загострень (наприклад, наступу українських військ), або коли є умови для оточення українських підрозділів (як було на початку минулого року в Дебальцеві). Але наразі Кремль має намір вийти з-під режиму санкцій, і тому намагається менше втручатися. Якщо ж політика зняття санкцій не матиме успіху, то Росія може вдатися до прямого вторгнення, щоб домогтися певних поступок з боку України», – вважає експерт.

Однак, такий сценарій наразі є малоймовірним, уточнює Семиволос.

Тим часом, СБУ звітує про те, що бойовики з числа місцевих жителів дезертирують і йдуть на співпрацю з українською владою. Один із них, житель Луганщини, постоявши на блокпостах у складі угруповання так званих «казаків», склав зброю та виїхав на підконтрольні Києву території. Коли його викрила СБУ, він дав свідчення, повідомляють у прес-центрі АТО.

  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG