Доступність посилання

ТОП новини

Українці взяли в «облогу» російські дипустанови через Савченко


Пікет біля посольства Росії у Києві. 9 березня 2016 року
Пікет біля посольства Росії у Києві. 9 березня 2016 року

Дипломатичні представництва Росії закидали яйцями та фарбою, в Одесі біля консульства сталися сутички, а у Львові зірвали триколор

Київ – У день, коли Надія Савченко виголошувала заключне слово у судовому засіданні, президент України Петро Порошенко виступив з вимогою до Росії негайно і без будь-яких умов звільнити українську льотчицю. Тим часом в українських містах та за кордоном відбувались акції на підтримку військової. Сотні українців збиралися на центральних площах міст, пікетували російські дипломатичні установи, передавали петиції з вимогами звільнення льотчиці. У Києві посольство Росії закидали яйцями, а у Львові на території консульства з флагштока зірвали і спалили російський прапор.


Головним закликом, що лунав на підтримку української військової, були слова: «Надії – волю». Особливої актуальності цій вимозі додає сухе голодування Савченко і відмова його припинити до виголошення вироку, що за рішенням суду відбудеться тільки через два тижні. Сотні українців зібрались у Дніпропетровську, Полтаві, Одесі, Києві, Львові, щоб заявити про солідарність з льотчицею. У Харкові учасники пікетували російське консульство. Представнику дипломатичної установи вручили петицію з вимогою звільнити Савченко, адресовану особисто Володимиру Путіну.

Харків’яни передали Путіну петицію з вимогою звільнити Савченко (відео)
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:26 0:00
ФСБ і Путін захотіли вбити Савченко
Володимир Чистілін


«Це позиція харків’ян, що треба звільнити Савченко. І не тільки її, а й інших політичних в’язнів, які зараз перебувають у Росії. Тому це безстрокова акція, яка була і в неділю, і в понеділок, і у вівторок, і сьогодні. Ми сподівалися, що сьогодні станеться вирок. Але, на жаль, ФСБ і Путін захотіли вбити Савченко, і ми бачимо, що при продовженні сухого голодування, мабуть, вона помре», – вважає координатор харківського Євромайдану Володимир Чистілін.

У Києві вже вкотре прихильники льотчиці зібралися біля посольства Росії. Акцію організовували члени парламентської фракції «Батьківщина», до якої входить і сама Надія Савченко. Народні депутати від цієї політсили не змогли потрапити на судове засідання, що тривало у російському Донецьку. Їх затримали в аеропорту Москви і відпустили лише після вильоту рейсу.

Тимошенко закликає європейців не вдаватися до подвійних стандартів

Водночас, лідер «Батьківщини» Юлія Тимошенко, яка серед інших депутатів була на мітингу в Києві, закликала європейських політиків не вдаватися до подвійних стандартів і застосувати до Росії санкції, що допоможуть вплинути на Володимира Путіна та якомога швидше звільнити Савченко.

Негайно зробити тиск на Путіна настільки потужним, щоб він не міг більше тримати нашу Надю за ґратами
Юлія Тимошенко


«Ми очікуємо від лідерів провідних західних країн, від політиків провідних західних країн, від народів провідних західних країн, від народів усіх країн доброї волі – негайно вийти на захист Наді. Негайно зробити тиск на Путіна настільки потужним, щоб він не міг більше тримати нашу Надю за ґратами», – повідомила Тимошенко.

Найбільш радикальним виявився пікет консульства Росії у Львові. Близько двох сотень людей влаштували ходу від центру міста до дипустанови. Учасники акції, окрім закликів щодо Савченко, стали вимагати від представників консульства зняти російський прапор. Зрештою, триколор зірвав народний депутат Володимир Парасюк, що зміг пройти на територію консульства. Після цього в хід пішли димові шашки та яйця. Прапор демонстранти, зрештою, спалили.

«Вийшов представник Російської Федерації, який мені сказав у цьому приміщенні, що я тут не маю права перебувати, бо це територія Російської Федерації. Це є територія України. Ця друга скотина, яка вийшла, почала мені пояснювати, що ми тут не маємо права. Але ми скоро йому пояснимо, що він тут не має права бути», – заявив Парасюк.


В Одесі правоохоронці застосували силу до демонстрантів

Сутички демонстрантів з охороною відбулись і біля російського консульства в Одесі. Окрім силового протистояння, установу також закидали яйцями та фарбою. Правоохоронці застосували сльозогінний газ.

Сутички біля посольства Росії в Одесі. 9 березня 2016 року
Сутички біля посольства Росії в Одесі. 9 березня 2016 року

У Москві знову затримали учасників акції на підтримку українки. Як повідомило видання «Нова газета», наразі затримані двоє з учасників акції в центрі міста, на Манежній площі біля будівлі Державної думи Росії. Тим часом, суд у Москві виніс вирок у 10 діб арешту затриманому учасникові акції на підтримку Савченко 8 березня. Його звинуватили в непідкоренні працівникам поліції. Розгляд справи ще однієї затриманої того дня активістки перенесли на кінець місяця.

Адвокати Надії Савченко після суду закликали наступного разу вийти на акцію підтримки льотчиці в дні оголошення вироку в її справі – 21 та 22 березня.


На цю ж тему:

09.03.2016
Надія Савченко – суду: «Майдан у Росії буде!»

«Живи, Надю, живи! Ти нам дуже і дуже потрібна» – учасниця мітингу в Москві далі

09.03.2016
Віце-прем’єр уряду Чехії закликав Путіна звільнити Савченко

«Депутати-комуністи заперечили, щоб цей лист був внесений до програми роботи парламенту» – Петр Бєлобрадек далі

09.03.2016
Останнє слово Надії Савченко (повна версія)

Українська льотчиця Надія Савченко виступила з останнім словом у суді міста Донецька Ростовської області і заявила, що продовжить сухе голодування. Суд призначив оголошення вердикту на 21 і 22 березня і відмовив родичам Савченко, українському консулу і лікарям в побаченнях з нею. далі

09.03.2016
Чеський віце-прем’єр написав листа Путіну з вимогою звільнити Савченко

далі
  • Зображення 16x9

    Левко Стек

    Працюю на Радіо Свобода з 2013 року. Потрапив в редакцію за тиждень по початку Євромайдану. Саме висвітленням подій Революції гідності займався до весни 2014 року. Згодом окупація Криму та протистояння на Донбасі. З початку літа 2014 року займаюсь висвітленням війни на Донбасі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG