Доступність посилання

ТОП новини

МВФ попереджає про загрозу нової кризи


Кризові явища у світовій економіці б’ють по українському експорту

Світові загрожує нова економічна криза. Як попереджають у Міжнародному валютному фонді, світова економіка продовжує слабшати і стає вкрай вразливою до різких потрясінь. Відтак очільники МВФ закликають провідні економічні потуги стимулювати попит. Українські експерти зазначають, що експортоорієнтована сировинна українська економіка є чутливою до коливань на світових ринках.

МВФ попереджає про загрозу нової кризи
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:04:41 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Кризові явища зумовлені насамперед різким спадом однієї з найбільших світових економік – китайської. Зростання китайської економіки демонструє найгірші показники за останні 25 років. Одним із наслідків цього стало істотне скорочення експорту та імпорту, а це призвело до загальносвітового скорочення потоків капіталу і торгівлі.

Нові загрози створюються коливаннями сировинних і фінансових ринків
Девід Ліптон

Як зазначив перший заступник директора-розпорядника МВФ Девід Ліптон, «нові загрози створюються коливаннями сировинних і фінансових ринків». За його словами, вкрай важливо, щоби розвинені країни пожвавили співпрацю у відповідь на уповільнення економічного зростання.

Три глобальні виклики для України

Одним із наслідків економічного уповільнення є зменшення світового попиту на сировинну продукцію, що негативно впливає на українську економіку. Зокрема, в Україні вже кілька років спостерігається помітне падіння надходжень від експорту. А це значною мірою позначається на падінні курсу гривні. Загалом, за даними Міністерства економіки, падіння валового внутрішнього продукту в Україні минулого року становило 10%. Обнадійливим є хіба що уповільнення темпів падіння.

Олександр Пасхавер
Олександр Пасхавер
Поки ціни на сировину падатимуть, українська економіка не зможе зростати
Олександр Пасхавер

«Поки ціни на сировину падатимуть, українська економіка не зможе зростати. Бо наша економіка надто залежить від цих цін – на метали, на зерно… Для того, щоб позбавитися від цієї залежності, необхідні радикальні реформи», – каже вчений-економіст Олександр Пасхавер.

Павло Шеремета
Павло Шеремета

Екс-міністр економіки Павло Шеремета зазначає, що є три основні глобальні фактори, які можуть негативно відбитися на українській економіці.

Криза з біженцями може призвести до переформатування ЄС із можливими економічними наслідками
Павло Шеремета

«Перше – це ситуація в Європі. Криза з біженцями може призвести до переформатування ЄС із можливими економічними наслідками. Друге – серйозне уповільнення у Китаї і можлива криза публічних фінансів, бо там дуже високий рівень заборгованості. І третє – це те, що називається секулярна стагнація (тривалі періоди відсутності економічного зростання та браку інвестицій за умов загалом високого загального рівня економіки – ред.) у США. Я би розглядав ці загрози саме в такій послідовності – тертя має найменший вплив», – зазначає він.

Павло Шеремета також вважає, що загалом негативні тенденції у світовій економіці призведуть до зменшення попиту на український сировинний експорт.

Менше боргів – більше заощаджень

Утім, універсальних рецептів – як вберегтися від наслідків глобальної економічної кризи – немає. Як зазначає Павло Шеремета, багато залежить від особистих якостей людини, зокрема, від схильності до ризику та розвитку.

Загалом, у кризових умовах експерти радять менше робити боргів і більше заощаджувати. Причому, варто вкладати в різні активи, а фінансові заощадження варто тримати у різних валютах.

Одна з найпопулярніших українських інвестицій – інвестиції в нерухомість, ціни на яку зараз впали. На думку Павла Шеремети, зараз українська нерухомість недооцінена. Але тут фахівцю-економісту важко давати прогнози, адже на вартість нерухомості зараз сильно впливають не економічні показники, а чинники неекономічного характеру, зокрема, конфлікт на Донбасі.

  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG