Доступність посилання

ТОП новини

За мера Кривого Рогу агітують з порушеннями?


Сумнівна агітація за мера Кривого Рогу – «агіттаксі», наліпки на магазинах, буклети про 500 гривень малозабезпеченим

Дніпропетровськ – Спостерігачі Громадянської мережі «Опора» зафіксували незаконну агітацію за чинного міського голову Кривого Рогу Юрія Вілкула – непідписані агітаційні наліпки на магазинах, кафе, кіосках і таксі. Спостерігачі зауважують, що це суттєве порушення: друкована продукція без вихідних даних може свідчити про «тіньовий обіг коштів» на вибори. Між тим у штабі мера зауважують, що не мають ніякого відношення до цих агіток і не можуть заборонити прихильникам кандидата прикрашати свою приватну власність наліпками. Наразі міський голова Кривого Рогу Юрій Вілкул балотується в мери як самовисуванець, на резонансних виборах минулого року він був кандидатом від «Опозиційного блоку».

За мера Кривого Рогу агітують з порушеннями?
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:19 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Про те, що таксисти Кривого Рогу масово виїздять на роботу з наліпками «Я люблю Кривий Ріг, я голосую за Вілкула» на своїх авто, першими повідомили активісти місцевого Автомайдану. Один із координаторів Автомайдану Антон Кравченко на своїй сторінці в Facebook зазначив, що водіїв змушують агітувати за чинного мера.

«В Кривому Розі, представники «Опозиційного блоку» готуються до виборів міського голови, застосовуючи увесь адміністративний ресурс державних та «власних» підприємств. Таким чином, використовуючи монополію в службах «таксі» у Кривому Розі, власників автомобілів змушують клеїти на скло наліпку з надписом «Я люблю Кривой Рог. Я голосую за Вилкула». Якщо водій відмовляється клеїти, йому просто не дають працювати», – зазначив Антон Кравченко.

200 гривень за порушення?

Інформація про те, що таксистів чиниться тиск, наразі не підтвердилась, заявили Радіо Свобода в громадянській мережі «Опора», яка стежить за виборами в Кривому Розі. За даними з «Опори», «не на мікрофон» водії кажуть, що навпаки, їх стимулюють розміщувати агітацію, обіцяючи винагороду, – 200 гривень на тиждень. Хто давав такі обіцянки, водії мовчать, відтак довести це юридично неможливо. А втім, в «Опорі» зазначають: таксі, обклеєні агітаційною продукцією, – це вже порушення. Ці наліпки, так само як і багато інших, які цими днями з’явились на місцевих магазинах та кафе, не мають вихідних даних – інформації про тираж, друкарню, відповідального за друк, відтак є підозра, що вони виготовлені в обхід легального виборчого фонду кандидата. В усіх таких випадках наразі «Опора» викликає на місце події поліцію, зауважив координатор громадського спостереження за виборами в Кривому Розі Громадянської мережі «Опори» Андрій Токарський.

Це є тіньовий обіг коштів під час виборчої кампанії. Це використання коштів поза межами виборчого фонду, які не можна проконтролювати
Андрій Токарський

«Агітація, яка здійснюється після реєстрації кандидата, вся має оплачуватись лише з виборчого фонду. Тобто вся така агітація має містити вихідні дані. Якщо це листівка, то тираж, замовник, де друкувалось. І газети і білборди, і сітілайти. Це дає можливість контролювати, що кошти на всю цю продукцію справді йдуть з виборчого фонду. Це можна проконтролювати, адже всі кандидати подають проміжні фінансові звіти до ТВК та кінцеві звіти. А оскільки нами були виявлені наліпки, які знаходились на кіосках і магазинах, із закликами підтримати кандидата, на них не було вихідних даних, це свідчить про те, що кошти на них йшли не з виборчого фонду. Це є тіньовий обіг коштів під час виборчої кампанії. Це використання коштів поза межами виборчого фонду, які не можна проконтролювати. Така ж ситуація з поширенням газет, заснованих громадськими організаціями. До старту виборчої кампанії вони поширювались від громадських організацій і без вихідних даних, а після старту виборчої кампанії вже з вихідними даними й агітацією за кандидата... У таких випадках «Опора» практикує звернення до правоохоронних органів, щоб даний факт не був тільки нами зафіксований і сфотографований, а завтра його не буде і наша заява не підтвердиться. Тому ми одразу на місце зараз викликаємо працівників поліції, щоб не лише ми зафіксували, а й вони. Це допомагає більш ефективно далі провадити слідчі дії», – сказав у коментарі Радіо Свобода Андрій Токарський.

«Ні я, ні ви, ні тьотя Мотя не мають право вішати на свою машину агітаційні матеріали»

Криворізький правозахисник Валерій Романов у ситуації з «агіттаксі» вбачає порушення не тільки в тому, що агітація без вихідних даних. За його словами, передвиборчі матеріали на громадському та іншому транспорті законом в принципі заборонені. Як зазначив Валерій Романов, один з кандидатів – суперник чинного мера на виборах, вже подав скаргу на таксі з наліпками до міської виборчої комісії, і та її частково задовольнила, вирішивши звернутись до поліції.

Навіть Вілкул на свій особистий автомобіль не має права вішати матеріали із закликами голосувати за нього
Валерій Романов

«За законом, категорично заборонено розташування передвиборчої агітації на комунальних та інших видах транспорту, зокрема, і на таксі, як зовні, так і всередині. В законі чітко сказано, що і таксі. Агітацією має право займатись політична партія, яка висунула кандидата на посаду міського голови, або сам кандидат. Крапка. Ніхто – ні я, ні ви, ні тьотя Мотя – не мають право вішати на своє власне таксі чи машину якісь агітаційні матеріали. А на транспорт взагалі заборонено. Навіть Вілкул на свій особистий автомобіль не має права вішати матеріали із закликами голосувати за нього», – розповів Радіо Свобода Валерій Романов.

«Вони хочуть підтримати кандидата, навіть всупереч закону»

Між тим, у виборчому штабі Юрія Вілкула звинувачення в незаконній агітації категорично відкидають. Довірена особа кандидата Марина Акімова зауважує: про факти появи наліпок на магазинах і таксі Кривого Рогу поінформовані, однак не мають до них ніякого стосунку. Зазначає: наліпки друкують прихильники кандидата за свої гроші й з власної ініціативи, штаб кандидата на це ніяк не може вплинути.

Ми не можемо заборонити людям щось друкувати, щось клеїти. Люди зараз такі активні й вони хочуть підтримати кандидата, навіть всупереч закону
Марина Акімова

«Уся наша агітація містить вихідні дані, відповідальною особою за випуск агітпродукції є я, і вся наша продукція оформлена так, як вимагає закон. Мені відомо про ці наліпки, ми до них не маємо ніякого стосунку. Маю сказати, що ми не можемо заборонити людям щось друкувати, щось клеїти. Коли до нас звертаються з ідеями, ми намагаємось пояснити, що є закон, є правила агітації, що всю агітацію проводимо ми самі. Але люди зараз такі активні й вони хочуть підтримати кандидата, навіть всупереч закону, і в даному випадку ми з цим нічого зробити не можемо. Я бачила ці наліпки, там прізвище нашого кандидата, але ми до цього не маємо ніякого стосунку. Ми також бачили такі наліпки на машинах, наскільки мені відомо, це рішення самих людей підтримати кандидата. Людей дуже багато, всіх проконтролювати не можемо. Але вони хочуть висловити свою позицію. Це їхнє право. Заборонити ми не можемо», – сказала Радіо Свобода Марина Акімова.

Раніше міського голову «Кривого Рогу його опоненти й місцеві активісти звинувачували в непрямому підкупі виборців через соціальну акцію з виплати по 500 гривень 100 тисячам малозабезпеченим криворізьким родинам, у штабі кандидата ці звинувачення відкидали. Міська виборча комісія теж не побачила ознак підкупу, однак вирішила звернутись до поліції через відсутність вихідних даних на буклетах про цю акцію.

Позачергові вибори міського голови Кривого Рогу призначені на 27 березня. Кандидатами є 15 осіб, серед яких є висуванці партій та самовисуванці.

  • Зображення 16x9

    Юлія Рацибарська

    Журналістка-фрілансерка. Працюю кореспонденткою Радіо Свобода в Дніпрі з 2006 року. Народилась на Дніпропетровщині. Закінчила факультет систем і засобів масової комунікації Дніпровського національного університету – магістр журналістики. Писала для місцевих та загальноукраїнських газет і журналів, працювала новинкаркою та дикторкою на радіо, кореспонденткою та редакторкою сайту в інформагенції. Пишу, фотографую, надихаюсь історіями людей.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG