Доступність посилання

ТОП новини

Якщо Шокіна замінять на заступника, то краще не треба, ми вже звикли до його обличчя – Шабунін


Віктор Шокін
Віктор Шокін

Наступний генеральний прокурор буде таким же підконтрольним і не буде саджати ані своїх друзів, ані друзів президента, вважає експерт

Киїів – 10 березня комітет Верховної Ради з питань з питань запобігання і протидії корупції підтримав проект запропонованої президентом постанови про відставку генерального прокурора Віктора Шокіна. Перед голосуванням в залі парламенту цю постанову має підтримати профільний комітет з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності, але коли він це зробить – наразі невідомо. Чи стане робота Генеральної прокуратури кращою після відставки Шокіна і у чому полягають претензії до нього з боку активістів та опонентів?

Проект постанови «Про надання згоди на звільнення Президентом України Шокіна В.М. з посади Генерального прокурора України» надійшов від президента до Верховної Ради 22 лютого. За тиждень документ був отриманий для розгляду парламентськими комітетами з питань запобігання і протидії корупції та з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності. Як розповів Радіо Свобода член «антикорупційного» комітету Борислав Береза, розгляд постанови відбувся доволі неочікувано.

«Наприкінці засідання нашого комітету Єгор Соболєв повідомив, що на антикорупційну експертизу вноситься постанова про відставку Шокіна, і ми одностайно проголосували, що вона не має корупційної складової. Постанова має проходити відповідні комітети, це була лише наша антикорупційна експертиза» – заявив він.

Втім, профільним комітетом з розгляду питання про звільнення Шокіна є комітет з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності. Там про проект постанови ще не чули, розповіли Радіо Свобода.

Все, що стосується прокуратури, проходить через мій підкомітет. Раніше середи це питання не може бути обговорене чи винесене
Володимир Мисик

«Я голова підкомітету по прокуратурі, але до мене ні секретаріат, ні помічники цю інформацію не доводили. А раз у мене її немає, її взагалі немає. Все, що стосується прокуратури, проходить через мій підкомітет, тому я про це дізнаюсь першим. Раніше середи це питання не може бути обговорене чи винесене», – заявив голова підкомітету з питань діяльності органів прокуратури, народний депутат Володимир Мисик. Наступне засідання комітету відбудеться 16 березня, тоді як чергове сесійне засідання Верховної Ради – 15 березня. Без рішення комітету відставку Шокіна проголосувати буде неможливо.

До призначення нового Генпрокурора залишилися лічені дні – Сакварелідзе

На те, що незабаром Шокіна відправлять у відставку, натякнув і заступник генерального прокурора Давід Сакварелідзе. Про це він заявив Радіо Свобода ще 6 березня, коментуючи своє призначення старшим прокурором слідчої групи в антикорупційній справі так званих «діамантових прокурорів».

«Я би порадив виконувачу обов’язків генпрокурора Юрію Севруку займатися більш важливими справами і допомагати нормальним людям і прокурорам. Так би мовити, врятувати репутацію, яка в нього ще залишилася, в ті лічені дні, поки до них прийде новий генеральний прокурор, аніж робити таку дурню», – заявив тоді Сакварелідзе.

На думку голови правління Центру протидії корупції Віталія Шабуніна, кількість голосів народних депутатів за відставку Шокіна, а їх потрібно 226, залежить лише від президента.

«Наш парламент нагадує піонерський табір, який підіймає руки за викликом вожатого. Ярему також не хотіли відправляти у відставку, а потім усі депутати, які його захищали, проголосували за відставку. Шокін, фактично, вже не є генеральним прокурором, проте й далі заважає цій інституції працювати», – наголосив Шабунін в ефірі Радіо Свобода.

На думку антикорупційного активіста, найбільшою проблемою є саме наступник Шокіна, яким може стати людина з його команди.

«У президента є величезне бажання або залишити Юрія Севрука, теперішнього виконувача обов’язків Генпрокурора, першого заступника Шокіна, або призначити Юрія Столярчука, ще одного заступника. Це той самий Шокін, але з іншого боку. Ми чуємо це в переговорах і до цього готується медіа-поле», – заявив Шабунін. Севрук наразі не передає найважливіші антикорупційні справи, зокрема щодо екс-нардепа Миколи Мартиненка і незаконного видобутку бурштину, в антикорупційну прокуратуру, прямо порушуючи закон, вважає експерт.

Ніколи підконтрольний генпрокурор, а такими були усі і таким буде наступник, не посадить ані своїх друзів, ані друзів президента
Віталій Шабунін

«Севрук технологічно втілював провалювання реформи прокуратури, розставляючи своїх людей в конкурсних комісіях і вибиваючи звідси зовнішніх кандидатів. Ніколи підконтрольний генпрокурор, а такими були усі і таким буде наступник, не посадить ані своїх друзів, ані друзів президента. Тому боротьбу із корупцією ми з під Генпрокуратури вивели, і зараз вони мають віддати усі такі справи в НАБУ й антикорупційну прокуратуру», – заявив Шабунін. На його думку, новому генпрокурору потрібно буде провести новий конкурс на керівників регіональних прокуратур – туди не прийшли люди без прокурорського минулого.

Генпрокуратура займатиметься справою «діамантових прокурорів» щонайменш півроку-рік

Проте антикорупційні справі, якими Генпрокуратура вже займається, залишаться в неї. Наприклад, справа «діамантових прокурорів» Володимира Шапакіна і Олександра Корнійця. Її розгляд по суті розпочнеться 21 березня в Голосіївському суді Києва. Однією з головних претензій до Віктора Шокіна було фактичне відсторонення свого заступника Віталія Каська від розслідування справи «діамантових прокурорів». Принаймні так про це говорив сам Касько ще в лютому, після того, як подав у відставку.

«Як тільки в лютому було оголошено Корнійцю нову підозру у вчиненні вимагання за обтяжуючих обставин, йдеться про епізод щодо вимагання і отримання щомісяця коштів від сміттєвого бізнесу власника компанії «Ніколсан», а потім і «віджимання» цієї фірми, – того ж дня генпрокурор Віктор Шокін видав наказ, яким ліквідував слідче управління генеральної інспекції і відібрав в мене всі повноваження, щоб я міг довести цю справу до кінця», – заявив екс-заступник на прес-конференції.

Державне обвинувачення у справі «діамантових прокурорів» наразі веде прокурор Яніс Сімонов. Як він повідомив на підготовчому засіданні, якщо суд буде працювати швидко і усі свідки будуть викликатися на засідання як заплановано, то на розгляд справи буде потрібно від півроку до року. Слідство по ній тривало з липня минулого року, обвинувальний акт було передано ще взимку.

Мою справу розслідували при кількох генпрокурорах, але слідству все одно важко довести те, чого не було – міністр Януковича

Ще одна вагома претензія з боку громадськості не стільки до Шокіна, але до Генеральної прокуратури як інституції – це відсутність розслідувань і судових вироків щодо посадовців екс-президента Віктора Януковича. Зокрема розслідування у справі екс-міністра юстиції Олени Лукаш триває більше ніж півтора року. Як вона розповіла в коментарі Радіо Свобода, скоро вона, так би мовити, «відсвяткує» дворіччя слідства. Справу свою вона вважає штучною, зробленою лише заради продовження санкцій проти неї.

На сьогодні закінчуються усі розумні терміни проведення розслідування
Олена Лукаш

«26 травня я у лапках «відсвяткую» два роки слідства у моїй справі. Його розслідували кілька генеральних прокурорів, і незалежно від їхніх прізвищ слідству доводиться дуже важко. Тому що дуже важко знайти склад мого злочину і довести мою провину, якщо не було злочинних подій. На сьогодні закінчуються усі розумні терміни проведення цього розслідування. Через це я подала скаргу на призупинення розслідування, для розгляду якої Печерський районний суд вже визначив суддю. Дату розгляду ми будемо знати трохи пізніше», – заявила Лукаш. Закордонний паспорт і заставу екс-міністру юстиції, яка підтримувала сумнозвісні «закони 16 січня», повернули ще наприкінці грудня минулого року. Вона говорить, що два роки не залишала країну і співпрацювала зі слідством.

Лукаш заявляє, що чекає відкритого процесу у своїй справі, але поки що Генпрокуратура повідомила про необхідність міжнародної правової допомоги і призупинила слідство.


Про відставку Віктра Шокіна і завдання для його наступника на посаді генпрокурора йшлося в ефірі «Ранкової Свободи». Фрагменти ефіру можна послухати нижче:

  • Зображення 16x9

    Михайло Штекель

    Журналіст. Працюю в медіа-сфері з перервами із 2003 року. В 2013 році спробував переїхати з рідної Одеси до Києва, писав про Революцію гідності, анексію Криму і знімав війну на Донбасі. У 2017-му повернувся до Одеси – міста непростого, але вкрай цікавого. Навчався на філософському факультеті, тому маю слабкість до довгих текстів. На Радіо Свобода працюю з 2014 року. Пишу, фотографую, знімаю, спілкуюсь із людьми.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG