Доступність посилання

ТОП новини

Російські санкції не зніматимуть, бо нема підстав – Лінкявічус


(©Shutterstock)
(©Shutterstock)

Міністри ЄС визначили 5 принципів відносин з путінською Росією

Брюссель – Росія має повністю реалізувати мінські домовленості про врегулювання кризи на сході України, закликали нині, після обговорень відносин із Москвою, міністри закордонних справ ЄС. Натомість сама європейська співдружність поглиблюватиме підтримку східних сусідів та громадянського суспільства у самій Росії. Водночас з ініціативи Литви та Польщі у консультаціях дипломатів ішлося й про необхідність діяти для порятунку Надії Савченко.

28 голів МЗС країн-членів ЄС ухвалили у Брюсселі п’ять принципів, якими керуватимуться російсько-європейські відносини.

Голова Європейської дипломатичної служби Федеріка Моґеріні каже, що перший принцип – це повне виконання Москвою мінських угод, які є ключовим елементом для грунтовних змін у відносинах ЄС та Росії. У цьому контексті та з нагоди другої річниці нелегальної анексії Криму ЄС вкотре чітко підкреслив, що цього кроку Росії не визнаватиме.

Другий принцип – це зміцнення відносин із сусідами на сході Європи. Третій принцип полягає у посиленні внутрішніх спроможностей ЄС чинити опір проблемам, скажімо, в сфері енергетичної безпеки, гібридних загроз чи притистоянні пропаганді.

Четвертий принцип – це вибіркове співробітництво з Росією, скажімо, у тих сферах, де у ЄС є свої інтереси: у питаннях іранської ядерної програми, міграції чи контртероризму.

І нарешті, п’ятий принцип має на меті допомагати розвитку російського громадянського суспільства та активізації міжлюдських контактів, пояснила Федеріка Моґеріні.

«Мінську» альтернативи немає, тож його слід виконувати

Доки Москва не повернеться до поваги міжнародних правил, політика тиску на неї з боку ЄС змінюватися не буде, заявляли у Брюсселі після засідання Ради міністрів закордонних справ.

Якщо загалом головами дипломатичних відомств країн ЄС Росія сприймається по-різному, у питанні збереження тиску на Москву для реалізації мінських домовленостей міністри закордонних справ європейського блоку залишаються об’єднаними. Про це Радіо Свобода після консультацій 28 дипломатів у Брюсселі на тему європейсько-російських відносин розповів міністр закордонних справ Литви Лінас Лінкявічус.

ЄС має більш відчутно підтримувати Україну, Молдову та Грузію
Лінас Лінкявічус

«У питанні мінських домовленостей альтернативи немає, вони повинні виконуватися, – каже дипломат. – З іншого боку, ми всі об’єднані навколо питання допомоги країнам «Східного партнерства». ЄС має більш відчутно підтримувати Україну, Молдову та Грузію. Насамперед, йдеться про використання на повну силу угод про вільну торгівлю й скасування у цих стосунках політичних перепон».

«Нас у Євросоюзі, як свідчать нинішні переговори, особливо об’єднує те, що будь-які інтереси – політичні чи економічні – не можуть переважати над цінностями, на яких базована європейська співдружність», – наголошує Лінкявічус.

ЄС має діяти для порятунку Савченко Лінкявічус

Тим часом голова МЗС Польщі Вітольд Ващиковський на зустрічах дипломатів переслідував мету мобілізувати ЄС навколо справи Надії Савченко. Він запропонував покласти подальші контакти Євросоюзу із Росією у залежність від розвитку ситуації навколо порятунку української громадянки.

«Обурливою та сфабрикованою» називає справу Савченко голова МЗС Чехії Любомір Заоралек, готовий підтримати будь-яку ініціативу, включно із санкціями, для її порятунку.

Лінас Лінкявічус
Лінас Лінкявічус

«Я теж підіймав питання Надії Савченко, – водночас зауважує Лінкявічус. – Це питання має розглядатися частіше: ми бачимо, що протести, заяви й заклики до її звільнення на Росію впливають не надто. Тому нам слід взятися за це більш конкретно, тобто, ті, хто причетний до її затримання й цього фарсового судового розгляду, мають за це понести персональну відповідальність».

Литовський міністр схильний до ідеї створення так званого «списку Савченко», адже, каже він, «ми всі бачимо, що її ситуація не покращується».

Ми бачимо, яка Савченко смілива та непохитна, але безсовісно буде бездіяльно спостерігати чи тільки висловлювати протести. Це залишиться на совісті у кожного: в першу чергу, у тих, хто це затіяв, а так само і на нашій
Лінас Лінкявічус

«Ми бачимо, яка вона смілива та непохитна, але безсовісно буде бездіяльно спостерігати чи тільки висловлювати протести, – каже Лінас Лінкявічус. – Треба діяти, бо це залишиться на совісті у кожного: в першу чергу, у тих, хто це затіяв, а так само і на нашій».

Політика ЄС щодо Росії: без змін

Що стосується санкційного тиску на Росію, то, на думку дипломатів зі східноєвропейських та центральноєвропейських країн, змін у цьому бути не має, доки не буде змін у самій поведінці представників Кремля.

«Це питання, як нам відомо, вирішене: персональні санкції продовжені, а повернення до дискусії про економічні санкції буде влітку, – каже Лінкявічус. – Однак всі дипломати ЄС підкреслили, що підстави й причини санкцій залишаються без змін, а цим все сказано».

Мірослав Лайчак, міністр закордонних справ Словаччини, зі свого боку, каже, що не очікує жодних змін у відносинах європейської співдружності з Москвою ні щодо санкцій, ні щодо змін у їхньому зв’язку із мінськими угодами.

Я не очікую змін щодо політики ЄС відносно Росії
Мірослав Лайчак

«Я не очікую змін щодо політики ЄС відносно Росії. Ми завжди у цьому питанні були і продовжуємо бути об’єднаними», – заявив Лайчак.

Міністри закордонних справ Європейського союзу збиралися у Брюсселі, щоб підбити підсумки російсько-європейських відносин, у яких триває суттєва прохолода з часу незаконної анексії Криму та військово-агресивної кампанії Росії у Східній Україні.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG