Доступність посилання

ТОП новини

Новий уряд: технократи чи політики?


Міністр фінансів Наталія Яресько та прем’єр-міністр Арсеній Яценюк
Міністр фінансів Наталія Яресько та прем’єр-міністр Арсеній Яценюк

Експерти наголошують, що технократичний уряд не зможе працювати довго. ​​«Технократичний уряд – це тимчасова конструкція» – Фесенко

Київ – Новий уряд може бути або технократичним, або політичним, заявляє глава держави. Експерти зазначають, що за теперішньої ситуації більше шансів на стабільну та ефективну роботу у технократичного Кабінету міністрів. Проте за умов парламентсько-президентської моделі влади такий уряд не може працювати довго.

Новий уряд: технократи чи політики?
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:01 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Політичний уряд на чолі із лідером «Самопомочі» мером Львова Андрієм Садовим або технократичний на чолі із міністром фінансів Наталією Яресько. Прем’єр-міністром може стати інший кандидат, під якого набереться 226 голосів у коаліції. За словами прес-секретаря глави держави Святослава Цеголка, саме такі варіанти виходу із політичної кризи бачить президент Петро Порошенко. Щоправда, Андрій Садовий заявив, що не бачить себе на чолі уряду.

Експертне середовище схиляється до думки, що зараз більше шансів на продуктивну роботу саме в технократичного уряду. Політичний експерт Євген Магда вважає, що українські партії, які не мають сталих принципів, просто не можуть сформувати ефективний уряд.

У нас політичних партій, за великим рахунком, немає. У нас є бізнес-проекти чи філії фінансово-промислових груп
Євген Магда

«У нас політичних партій, за великим рахунком, немає. У нас є бізнес-проекти чи філії фінансово-промислових груп, а з ідеологічними партіями – дефіцит. Не може бути політичного уряду, що спирається на партії, які всі як одна – за все хороше і проти всього поганого»,– зазначає він.

Крім того, позапартійний уряд значно менше буде турбуватися про власну популярність та рейтинги, а відтак буде більш спроможним на непопулярні рішення.

Технократи – оптимальне, але тимчасове рішення

Загалом, чинна в Україні політична модель, коли уряд формує парламентська більшість, передбачає радше формування партійного Кабміну. Проте за умов, коли політичні сили не можуть між собою домовитися, вони мають або йти на перевибори, або делегувати повноваження нейтральним технократам.

На думку політтехнолога Віталія Бали, зараз у технократичного уряду більше шансів на ефективну роботу. Утім, при цьому треба мати на увазі, що за парламентсько-президентської моделі технократичний уряд не зможе працювати довго.

Дуже важливо, щоб була суспільна легітимізація
Віталій Бала

«Дуже важливо, щоб була суспільна легітимізація. А технократичний уряд не матиме стовідсоткової суспільної легітимності, і йому буде дуже важко», – припускає Віталій Бала.

Політолог Володимир Фесенко вважає, що оптимальною була б комбінована модель – політично-технократична. Він звертає увагу на той факт, що чинний уряд також був партійно-технократичним, але проблемою стало те, що він очолюваний політиком. На думку експерта, зараз на чолі уряду потрібен не політик, а технократ. Він також наголошує на тому, що технократичний уряд не зможе довго працювати в умовах парламентсько-президентської моделі.

Технократичний уряд – це тимчасова конструкція
Володимир Фесенко

«Технократичний уряд – це тимчасова конструкція. Її використовують або коли політична криза в країні – і не можуть партії створити політичний уряд – от, як зараз – або на період втілення таких непопулярних рішень, за які не хочуть брати на себе відповідальність партії», – каже Володимир Фесенко.

У свою чергу, правник Михайло Жернаков наголошує, що важливим є те, аби дискусії про формування нового уряду відбувалися публічно. За його словами, «рішення ухвалюються десь: засідають якісь «стратегічні сімки», кулуари – що завгодно, тільки не так, як це передбачено законом».

Між тим, у «Народному фронті» вітають оприлюднення Президентом пропозицій щодо можливих кандидатур на посаду нового прем’єр-міністра. Як зазначається у заяві фракції «Народного фронту», новий уряд має одержати беззастережну й стійку підтримку своїх ініціатив у парламенті.

На цю ж тему:

14.03.2016
Менш публічної кризи за останні 25 років ще не було – БПП

Президент не має справжньої заміни Яценюку, той це розуміє і йде у наступ. Ми не одразу це помітили, але це Яценюк висуває претензії до президента, а не президент до нього – Небоженко далі

  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG