Доступність посилання

ТОП новини

Корупція живить популізм і гальмує реформи в Україні – Маринович


Політична карикатура Олексія Кустовського
Політична карикатура Олексія Кустовського

«Свою роботу має виконати і суспільство – не брати участі в політичному підкупі» – Маринович

Київ – Від «покращення життя вже сьогодні» до «зарплата в тисячу євро за рік»; від «перетворимо Галичину на Європу» до «відновимо Донбас найближчим часом». За цими гаслами та обіцянками, які звучать з вуст українських політиків, експерти бачать не що інше, як популізм. При цьому у державі, яка воює проти зовнішньої агресії, яка тоне у корупції, популізм є не просто одним з методів ведення політичної гри, а реальною загрозою існуванню самої держави, застерігають фахівці. Чи можливо позбутися популізму? Українські експерти дають ствердну відповідь, але наголошують: боротися з популізмом мають і політики, і суспільство.

На популізм в Україні «хворіють» фактично всі політичні партії та політики, для багатьох з них популізм перетворився на стрижень виборчих кампаній та основу політичної діяльності. Ба більше, навіть обіцяна керівництвом держави боротьба проти корупції часто є не чим іншим, як популізм, вважає ніхто інший, як член уряду, міністр юстиції Павло Петренко. Такою думкою він поділився з журналістами газети «Урядовий кур’єр».

Як зазначив в ефірі Радіо Свобода політолог Михайло Мінаков, популізм потрібен політикам (і не тільки їм) для отримання влади або контролю за певним ресурсом. При цьому політики не гребують ані використанням неправдивої інформації чи то відвертої брехні, ні піаром на тій ситуації, що склалась на сході України через військову агресію Росії.

Чому чимало українців сподіваються передусім не на себе, а на державу?
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:29:57 0:00

«Можна було б моралізаторствувати, вважати, що от політики всі брехуни, але не варто перебільшувати. Політики так само іноді намагаються зробити краще цій країні, але щоразу, як починається нова виборча кампанія, вони стають перед дилемою: бути відповідальними політиками і наразитися на невдачу або ж гратися у найгірший популізм, коли ці «маги від піару» приносять вам голоси», – зауважив Мінаков.

Ще одна проблема, на яку звернув увагу Мінаков, полягає у тому, що після Майдану не збільшився рівень економічної свободи, що дозволило би багатьом українцям позбутись залежності від держави та впливу політиків, які багато обіцяють бідним людям.

Проблема у тому, що не збільшився простір свобод економічних. Тут ми залишились однією з найбільш невільних економічних систем
Михайло Мінаков

«Після Майдану українці отримали більш структуроване громадянське суспільство, яке продовжує успішно розвиватись. Певні зсуви відбулись у політикумі. Проблема у тому, що не збільшився простір свобод економічних. Тут ми залишились однією з найбільш невільних економічних систем», – зазначив Мінаков.

Вільна економіка – запобіжник від популізму і патерналізму

Ярослав Юрчишин
Ярослав Юрчишин

Політики використовуватимуть популізм доти, допоки їм це дозволятиме суспільство, вважає експерт «Реанімаційного пакету реформ»​ Ярослав Юрчишин. За його словами, Україні наразі бракує міцного середнього класу, який ставиться до держави і до влади як до механізму захисту своїх прав, який готовий докласти зусиль, щоб державна машина працювала максимально ефективно. Середній клас в Європі консолідований, йому не потрібні подачки від влади, йому потрібна добре налагоджена система державного управління, пояснив фахівець. В Україні ж – все навпаки, зазначив Юрчишин.

У нас здебільшого існують партії так званого «масового типу», які спрямовані більше на охоплення максимально широких мас населення
Ярослав Юрчишин

«В нас нині – серйозне майнове розшарування. Тобто це коли існує дуже невеликий прошарок дуже багатих людей і дуже великий прошарок дуже бідних людей. Тож у нас здебільшого існують партії так званого «масового типу», які спрямовані більше на охоплення максимально широких мас населення. Тому вони апелюють до тих, кого можна найлегше сконцентрувати: незабезпечених людей, пенсіонерів, соціально незахищених українців, яким обіцяють чергові дива», – сказав Юрчишин Радіо Свобода.

Українські інтелектуали – представники ініціативної групи «Першого грудня» і «Несторівської групи» – вважають, що популізм має глибше коріння, і то не лише економічне, а і психологічне. Так, учасники ініціативи «Першого грудня» відзначили, що «корупція і патерналізм, тобто цілковита надія не на себе, а на когось іншого — це дві глибокі ментальні проблеми, які не дають нам повірити у власні сили». Про це йшлося на презентації проекту суспільного договору під назвою «Слово про свободу та відповідальність».

Україні потрібен новий суспільний договір – Маринович

Мирослав Маринович
Мирослав Маринович

Учасник команд «Першого грудня» та «Несторівської групи», дисидент, правозахисник і публіцист Мирослав Маринович зазначив, що керівництво держави і влада повинні діяти зрозуміло і аргументовано, вести постійний діалог з громадянами, і не для психологічного заспокоєння, а для підзвітності та контролю. Але найголовніше – знищити корупцію, що живить популізм і серйозно гальмує політичні та соціально-економічні реформи в Україні.

В Україні сформувалась ситуація корупційного консенсусу, коли усі сторони більш-менш задоволені тим станом, в якому вони живуть, зловживаючи законом
Мирослав Маринович

«Ворогом України дуже часто є на першому місці навіть не російський президент Путін, а корупція. І дотепер у нас, в Україні, сформувалась ситуація корупційного консенсусу, коли усі сторони більш-менш задоволені тим станом, в якому вони живуть, зловживаючи законом. Ми пропонуємо інший суспільний договір, договір на основі відкритого доступу, на основі сталого розвитку та нової ціннісної бази», – повідомив Маринович журналістам.

Новий договір враховує той факт, що Україна не має дешевих природних ресурсів, а її робоча сила перестала бути дешевою.

Тому якщо країна хоче модернізуватися, то мусить вибрати іншу модель розвитку – модель, яка базується на розкритті людського потенціалу. Але за будь-яких обставин необхідною вимогою здійснення змін є політична воля еліт і суспільства, які разом будуть змінювати свою країну, і популістські посилання на «історично-культурні обставини» не може виправдовувати брак цієї волі, наголошують Маринович та його колеги.

Подібний договір, у разі його реалізації, дозволить подолати корупцію, а політики будуть поступово позбуватись популізму. У свою чергу, як зазначив Маринович, суспільство повинно відмовитися брати участь в політичному підкупі й подолати патерналізм.

Тим часом Ярослав Юрчишин пропонує: щоб подолати політико-бюрократичну «хворобу популізму» українське суспільство, бодай його активна меншість, повинно підштовхувати владу до проведення реформ і подолання корупції. І зробити це повинні ті, кого називають «активною меншістю», найбільш консолідована частина української громади.

«Поки активна меншість не консолідується і не буде мати свого політичного представника, який нарешті почне говорити правду про тарифи, про субсидії – у нас популізм і далі превалюватиме», – стверджує експерт.

На цю ж тему:

15.03.2016
«В Україні існує велика проблема з популізмом» – Шеховцов

Популісти радикалізують суспільство навіть тоді, коли не дістаються до влади – політолог далі

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG