Доступність посилання

ТОП новини

Глава МЗС Нідерландів: я з надією очікую результатів референдуму щодо угоди з Україною


(©Shutterstock)
(©Shutterstock)

Берт Кундерс закликає співгромадян читати текст асоціації, яка «в інтересах і Нідерландів, і України»

Брюссель – Нідерландці, які 6 квітня вирішуватимуть долю ратифікації європейсько-української угоди, мають усвідомити: йдеться про стабільність на їхніх кордонах, економічне зростання та боротьбу з корупцією в Україні – тобто, в державі, з якою у Нідерландів міцні дружні зв’язки, каже в інтерв’ю Радіо Свобода міністр закордонних справ Нідерландів Берт Кундерс. Його уряд зацікавлений у голосуванні «за», однак, дипломат не береться прогнозувати, що буде, якщо, припустімо, нідерландці угоду з Україною відкинуть.


– Пане міністре, чи немає у Вас побоювань, що референдум щодо того, ратифікувати чи ні Угоду про асоціацію України і Євросоюзу, насправді виявиться висловленням невдоволення нідерландців об’єднаній Європи чи, скажімо, роботі уряду Нідерландів?

На референдумі розглядатиметься дуже чітке питання: наскільки громадяни підтримують чи не підтримують Угоду про асоціацію з Україною. Я весь час на цьому наголошую: на кожному референдумі люди голосують з різних причин, але найголовніше для нас усіх – глянути на текст угоди й побачити, що (ця угода – ред.) в інтересах як Нідерландів, так і України. Вона допоможе встановленню стабільності, економічному зростанню та боротьбі з корупцією.

Голова МЗС Нідерландів: ми зацікавлені у співпраці з Україною (відео)
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:00:47 0:00

– Якщо, припустимо, нідерландці не підтримають цієї Угоди, чи не матиме це негативного впливу на експорт Нідерландів до України, адже під знаком запитання опиниться багато речей, зокрема, стабільність української держави?

Я вірю, що громадяни Нідерландів усвідомлюють, наскільки важливо працювати з Україною

Гадаю, що дуже немудро було б спекулювати навколо цього. Йдеться про інструмент демократії, яким є референдум, і який для Нідерландів є новим явищем. Для того, щоб організувати нинішнє голосування, було зібрано чимало підписів. Я вірю, що громадяни Нідерландів усвідомлюють, наскільки важливо працювати з Україною. Ми підтримуємо міцні дружні зв’язки з українцями, і я знаю, що вони прагнуть цієї асоціації. Водночас, відомо, що нідерландців тривожить нестабільність на своїх східних кордонах, і тому вони зацікавлені у співпраці з Україною. Тож, я з надією очікую результатів референдуму, бо ми в уряді підтримуємо Угоду про асоціацію, яку ми вже підписали, і на боці якої перебуваємо.

– Чи не може голосування «ні» призвести до сплеску нестабільності на сході України?

Це важлива Угода про асоціацію, за яку, як нам відомо, люди боролися на Майдані

Не думаю, що нам слід говорити про нестабільність, вплив референдуму на неї та на всі ці значні події. Нам варто обмежитися лише тим питанням, з яким ми маємо справу, а саме: це важлива Угода про асоціацію, за яку, як нам відомо, люди боролися на Майдані. Це було суверенне рішення українського парламенту. Я сподіваюся, що громадяни Нідерландів дивитимуться на неї саме з цієї точки зору, але яким буде рішення, вирішувати саме їм.

– І все ж: якщо переважна більшість виборців відкине угоду з Україною, що трапиться далі?

Я не буду спекулювати щодо результату голосування «ні». Вважаю, що, коли людина йде на референдум, то найкраще буде, якщо вона чітко усвідомить та визначить для себе, що саме поставлено «на карту». Переконаний, що нідерландці глянуть на це з дуже продуктивної точки зору. І зрештою, саме їм і вирішувати.

Над матеріалом працювали Віталій Єреміца та Rikard Jozwiak

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG