Доступність посилання

ТОП новини

Компроміс між урядом і парламентом можливий (огляд преси)


Зокрема, коли політична відповідальність покладається на лідерів політичних сил і на лідерів фракцій

Упродовж тривалого часу не вщухають дискусії щодо можливого звільнення з посади прем’єра Арсенія Яценюка і розпуску уряду. Яким має бути уряд – технократичним чи політичним? Та чи є вихід із нинішньої політичної кризи? Про це розмірковують експерти газети «День». Більшість вважає, що політичні партії за умов перевиборів не стануть кращими за нинішні, адже якісно нових політичних сил зараз немає – вони не сформовані. Для того, щоб з’явилися нові політичні сили і нова якість уряду, потрібно багато часу. Але існує і компромісний варіант, зазначає видання. Зокрема, коли політична відповідальність покладається на лідерів політичних сил і на лідерів фракцій, щоб потім вони не могли гратися з урядом. Усі політичні сили, які увійшли до коаліції, повинні представити своїх лідерів у самому уряді. Це цементувало б процес. Зараз же в Україні все навпаки – президент перекидає відповідальність на прем’єра, а прем’єр на президента. Як наслідок – ніхто не несе відповідальності. На цьому «День» наголошує в статті «У пошуках «п’ятого кута?»

Непоступливість Арсенія Яценюка ламає всі плани тим, хто не лише увірував у «без п’яти хвилин вакантне» прем’єрське крісло, а й почав кастинг можливих претендентів. Газета «Україна молода» вже писала про те, що від імені президента Порошенка велися переговори з главою Мінфіну Наталією Яресько, потім зі спікером парламенту Володимиром Гройсманом і Андрієм Садовим. Про те, хто з них мав реальні шанси опинитися в прем’єрському кріслі і як довго у ньому протримається Яценюк газета розповідає у статті «Невдала ПРЕМ’ЄРа».

Газета «Сегодня» інформує, що українські правоохоронці серйозно взялися за «злодіїв в законі»: днями з країни видворили чергового злочинця, а у Верховній Раді готуються ухвалити спеціальний закон, який дозволить притягати до відповідальності кримінальних авторитетів. За даними правоохоронців, сьогодні в Україні орудують понад 20 осіб зі статусом «злодій в законі». Це, в основному, втікачі з сусідньої Грузії, де з 2004-го діє закон «Про належність до злочинного світу», за яким кримінальним авторитетам загрожує 8-12 років в'язниці. Докладніше про це видання пише у публікації «Влада проти «королів».

Уряд затвердив план своєї роботи на 2016 рік. Але, як інформує газета «Сегодня», документ зверстаний на п'ятирічну перспективу і буде актуальним ще довго. Проте, як переконують експерти видання, плани уряду вдасться реалізувати в кращому випадку наполовину: будуть підготовлені законопроекти, які знову зависнуть у Раді, наприклад, той же закон про продаж землі, в якого багато супротивників. Багато завдань не виконають через відсутність фінансів, перш за все, це переозброєння армії, приведення її до стандартів НАТО. Щось, за словами експерта, вдасться реалізувати, в основному, в культурній та освітній сфері: створення фільмів, прорив інформаційної блокади на Донбасі і в Криму. Але зависнуть соціальні питання, бо вони здебільшого непідйомні для держбюджету, зазначає «Сегодня».

  • Зображення 16x9

    Ірина Біла

    На Радіо Свобода працюю з кінця 1990-х. Закінчила Київський університет культури і мистецтв – інформаційна, бібліотечна та архівна справа.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG