Доступність посилання

ТОП новини

Замовчування України в західних медіа завдає не меншої шкоди, ніж пропаганда – експерт


Плакат Юрія Неросліка
Плакат Юрія Неросліка

Таким чином півтора мільйона переселенців в Україні стають «невидимками» для медіа

Змінюється чи не змінюється Україна? На це питання важко відповісти багатьом людям, які живуть в Україні, що вже казати про тих, які намагаються пояснити світу, що ж відбувається в Україні після Майдану і чи має сенс підтримувати Україну далі? Відповідь на це запитання під час нещодавньої дискусії в Празі шукали представники громадянського суспільства та європейського представництва у Києві.

ЗАВАНТАЖИТИ

Дивлячись на повідомлення у новинах про чергові баталії в українському парламенті, що з боями приймає реформаторські закони, у багатьох європейців складається враження, що Україна надовго загрузла у болоті корупції, безвідповідальності, не кажучи вже про збитки від війни та наслідки економного падіння.

Але учасники нещодавньої дискусії в Празі, організованої гуманітарною організацією «Людина у скруті», говорять, що в короткому телевізійному репортажі неможливо показати ті малі, але важливі системні кроки, якими рухається Україна. І важливим рушієм змін вони називають громадянське суспільство, людей, які на відміну від чиновників, не бояться брати на себе відповідальність. На цьому наголошував співкоординатор проекту «Без кордонів» Максим Буткевич.

На відміну від урядових структур, громадянське суспільство не боїться брати на себе відповідальність
Максим Буткевич

«Політична еліта відстає від суспільства. Це можна помітити в різних аспектах суспільного життя. Наприклад, наша організація, яка займається проблемами біженців, внутрішніх переселенців. Державні інститути були абсолютно не готові до появи внутрішніх біженців. А громадські організації почали діяти вже у березні 2014 року, коли вони і допомагали біженцям самі, і розробляли рекомендації для уряду. А потім протягом півроку недержавні організації проводили кампанію з ухвалення відповідного законодавства і намагалися змусити державні органи вирішувати проблему комплексно, до чого ті, знову ж таки, були не готові. На відміну від урядових структур, громадянське суспільство не боїться брати на себе відповідальність. А старомодні політики цього бояться і це є велика перешкода», – вважає Максим Буткевич.

На думку колишнього журналіста, дуже важливо, щоб про ці речі говорили на Заході, тому що замовчування новин може бути не менш небезпечним, ніж відверта пропаганда. Адже таким чином півтора мільйона переселенців в Україні стають «невидимками» для медіа.

«Є такий інформаційний та політичний феномен, який може бути не менш небезпечним, ніж пропаганда – це коли питання замовчується. Для багатьох журналістських редакцій потрібен так званий інформаційний привід, щоб про щось говорити. Якщо таких новин немає, то немає і повідомлення. Вони є, вони мають проблеми, але про це ніхто не говорить, бо нічого не відбувається. Півроку тому вони так само були, так само страждали, але про них ніхто не розповідає», – пояснює Максим Буткевич.

Речник європейського представництва у Києві Давід Стулік наголосив на тому, що європейці мають добре пам’ятати: те, що відбувається в Україні, стосується і їх.

Там, в Україні, відбувається бій двох культур: європейської, що базується на повазі до прав людини, демократії, правовій державі, а проти неї стоїть брутальна сила, яка вміє залякувати
Давід Стулік

«Коли тільки починали захоплення мерій на сході України, то це були такі собі люди в масках, що записували свої виступи і випускали їх в Youtube. А тепер бачимо, що на якихось акціях на чеських вулицях з’являються подібні банди. Якщо Україна з цим впорається, то впораємося і ми. Там, в Україні, відбувається бій двох культур: європейської, що базується на повазі до прав людини, демократії, правовій державі, а проти неї стоїть брутальна сила, яка вміє залякувати. Цим людям, які зараз борються в Україні, важливо, щоб про це знали в Центральній Європі, їм потрібно знати, що їх підтримують», – говорить Давід Стулік, речник Європейського союзу в Україні.

  • Зображення 16x9

    Марія Щур

    В ефірі Радіо Свобода, як Марія Щур, із 1995 року. Кореспондент, ведуча, автор програми «Європа на зв’язку». Випускниця КДУ за фахом іноземна філологія та Центрально-Європейського університету в Празі, економіст. Стажувалася в Reuters і Financial Times у Лондоні, Франкфурті та Брюсселі. Вела тренінги для регіональних журналістів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG