Доступність посилання

ТОП новини

Через кілька тижнів Київ продовжить будувати «велику стіну» з Росією (світова преса)


«В Луганській області робота над проектом взагалі не розпочалася. Я сподіваюся, що через два-три тижні, якщо дозволить погода, робота розпочнеться»

Світова преса пише про плани Києва після досі незначного прогресу відновити будівництво укріплень на українсько-російському кордоні. Також є публікації про плани України та Польщі посилити співпрацю в космічній галузі, зокрема в створенні супутників. І впливова британська газета The Guardian пише про небезпечну затримку з ліцензуванням нових вакцин проти поліомієліту на тлі спалаху недуги в Україні, і називає причиною цього глибоко вкорінену корупцію в українській медицині і наявність потужних лобістських груп.

Журнал Newsweek пише, що плани України щодо побудови «великої стіни» на кордоні з Росією почнуть реалізовуватись за кілька тижнів.

Видання посилається на голову Луганської обласної військово-цивільної адміністрації Георгія Туку, який заявив, що стіна на крайніх східних рубежах почне зводитись незабаром.

Видання вказує, що від лютого 2015 року, коли були підписані Мінські угоди, перемир’я в Донецькій та Луганський областях більш-менш тримається.

У 2014 році український прем’єр Арсеній Яценюк оприлюднив план вартістю 517 мільйонів доларів щодо укріплення кордону з Росією з надією, що це також сприятиме закриттю шляхів постачання і підтримки з Росії проросійських силах на сході України.

«Проект зупинився, а станом на серпень 2015 року, за повідомленнями, він був реалізований менше, аніж на десять відсотків, з будівельними роботами, зосередженими переважно на крайніх західних ділянках кордону України з Росією – далеко від конфлікту на сході», – пише американський часопис.

Але, як каже Тука, його адміністрація готова почати роботу над своєю ділянкою проекту.

«У Луганській області робота над проектом взагалі не розпочалася. Я сподіваюся, що через два-три тижні, якщо дозволить погода, робота розпочнеться», – заявив Тука.

Як пише журнал, частини Луганської та Донецької областей перебувають під контролем бойовиків і треба ще подивитися, наскільки можливим буде проведення будівельних робіт там. Тука заперечив можливість використання стіни для визначення неофіційного «кордону», яким фактично є лінія розмежування на Донбасі між сторонами конфлікту, зазначає часопис.

«Ми говоримо про зміцнення кордону України з Росією. Це не стосується лінії розмежування», – сказав Тука.

Newsweek пише, що прем’єра Яценюка критикували за брак поступу в реалізації проекту, додаючи, що хоча він назвав проект «Європейським валом», проект все ж більше сприймають за іронічною назвою «велика українська стіна».

Видання Space News пише про посилення співпраці між Україною та Польщею в космічній галузі, яке включатиме розробку супутників.

Державне космічне агентство України підписало угоду про співпрацю з провідною польською компанією оборонної галузі PGZ, один з керівників якої Радослав Оболевський заявив: «Ми дуже зацікавлені у співпраці в галузі сучасних технологій з українською космічною галуззю. Ми також дуже раді, що Державне космічне агентство України готове втілювати проекти з PGZ».

«Від початку військової інтервенції Росії на сході України та анексії українського Кримського півострова Москвою, Варшава та Київ розвивають відносини у багатьох галузях, включно з оборонною та космічною», – пише Space News.

Державне космічне агентство України співпрацює із заводом «Південмаш», Дніпропетровським державним проектно-конструкторським інститутом, науково-дослідним і проектним інститутом «Союз», Конструкторським бюро «Південне» Янгеля у Дніпропетровську, «Укркосмосом» та Центром стандартизації ракетно-космічних технологій. До грудня 2010 року агентство називалося Національним космічним агентством України.

Польща приєдналася до Європейського космічного агентства в 2012 році і з того часу сплачує приблизно 140 мільйонів доларів щороку до бюджету агенції як членський внесок. У вересні 2014 року парламент Польщі схвалив закон, який створив спеціальне агентство, яке координує космічну діяльність і підтримує дослідницьку роботу, пише Space News.

Британська газета The Guardian пише, що Україні загрожує поширення поліомієліту через затримки з ліцензуванням нової вакцини.

Всесвітня організація охорони здоров’я попередила Київ, що неспроможність замінити стару вакцину проти поліомієліту, коли вона буде ліквідована наступного місяця, може привести до поширення вірусу поліомієліту невакцинованими дітьми, зазначає часопис.

«Україна через місяць може стати єдиною країною у світі, яка не матиме захисту від поліомієліту через затримки з ліцензуванням нової вакцини, за даними Всесвітньої організації охорони здоров’я», – йдеться в статті.

Працівники медичної галузі, які нині протистоять спалаху поліомієліту, не зможуть продовжувати щеплювати дітей старим типом вакцини уже з квітня, коли запаси старих препаратів мають бути виведені з ужитку і знищені, зазначає британське видання.

Міністерство охорони здоров’я каже, що кампанія проти вакцинації є головною причиною того, чому Київ не ліцензував досі вакцини.

«Намагаючись зробити все, що в його силах, для просування реєстрації (вакцини), міністерство попередило, що воно постало перед серйозним спротивом», – зазначає The Guardian.

«Ми маємо справу не лише зі спалахом, але з тлом зі спекуляцій і маніпуляцій щодо якості вакцини, щодо потреби вакцинації взагалі, щодо потреби дати відповідь на спалах», – каже заступник МОЗ України Ігор Перегінець.

Коли стався спалах поліомієліту, впливова медична лобістська група «Всеукраїнська рада захисту прав та безпеки пацієнтів» заперечила інформацію про спалах, стверджуючи, що термінова міжнародна кампанія вакцинації не є потрібною, зазначає часопис.

Газета цитує депутата і лікаря Ольгу Богомолець, яка каже, що конфлікт щодо вакцини є лише останнім симптомом глибоко вкоріненої корупції всередині системи охорони здоров’я.

  • Зображення 16x9

    Ростислав Хотин

    Працював кореспондентом агентства Reuters у Києві, на Всесвітній службі «Бі-Бі-Сі» в Лондоні, кореспондентом телеканалу «1+1» та агенції УНІАН у Брюсселі, а нині – редактор Радіо Свобода в Празі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG